I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det lå litt igjen av vinterens is i et skyggefullt parti av Båntjern lørdag morgen. Såpass tidlig var det få andre ute på tur, men ved returen noen timer senere var det folksomt.
Se på bildetVed østenden av Båntjern finnes denne gruvegangen. En eldre dame kunne fortelle at her gjemte hjemmefrontsfolk på flukt seg under krigen. Atie prøvde, men fant inngangshullet trangt. Beboeren der, en stor padde, likte dårlig å få besøk. Det var også åpning under steinen og rota i forgrunnen, så inngangen hadde nok delvis blitt fylt igjen.
Se på bildetPå østsiden av Vettakollen var det stort sett bart, Båntjern var isfritt, og bekken ned stupet på nordsiden var nesten tørr. Solrike, men kalde dager har begrenset løvsprett til enkelte bjørker i området.
Se på bildetDen lokale isklatringssesongen er i gang, og litt rennende vann er ingen hindring. Disse folkene rigget seg til for en tur i den frosne fossen ved Båntjern.
Se på bildetSelv om mange ferdes til fots på Ankerveien, har skiløypene overlevd, og kan fint brukes. Ingen klatret i isfossen denne kvelden, men det sees klatrere der av og til. Se for eksempel bilde nr. 26527.
Se på bildetBåntjern er en perle, også om høsten. Det går en fin sti rundt tjernet, og flere steder står det benker og bord.
Se på bildetDet var en mild og fin ettermiddag ved Båntjern i dag. Fint med stille stund ved vannkanten, der endene stod for underholdningen.
Se på bildetDet var så mye vann i Marka at det kom en hel foss nedover fjellsiden i Båntjern.
Se på bildetBekkesiget ved Båntjern er blitt en vakker isfoss, og det var det noen som visste å benytte seg av på søndagsturen.
Se på bildetBekkesiget ved Båntjern er blitt forvandlet til en isfoss og det vet folk å benytte seg av. Hvor mange hovedsteder har noe slikt bare et par kilometer fra sentrum?
Se på bildetHerlige høstdager midt i oktober har fått små og store ut på tur. Båntjern ligger sør i Vettakollen, og er et populært sted for rast i solen.
Se på bildet7. oktober ble den første, ordentlige høstdagen 2014. Det var også DNTs seniordag med turer og aktiviteter rundt Sognsvann. Vi merket og sjekket løyper. Mens vi beundret utsikten fra toppen av fossen nord for Båntjern, kom det kraftige vindkuler og en ordentlig regnskur over Oslo, med nordkant som rørte Sognsvanns-området. Ved Sognsvann falt temperaturen med om lag 6 °C til +5 °C i løpet av formiddagen. En skikkelig kontrast til været hittil denne høsten, da det var nær +20 °C for bare to dager siden. Høsten er her også i år.
Se på bildetDette jernmalmskjerpet vest ved Båntjern ble forsøkt drevet av Bærums Verk en gang i perioden 1798-1854. Magnetitten som er igjen i området, påvirker kompasset og forvirrer o-løpere, særlig i forbindelse med natt-o-løp. Det er spor etter flere skjerp nær vannet, blant annet Vettakollen skjerp nordøst for det. Dette var en kobbergruve drevet i tiden 1704-17 av «Det Gotthalfske Kobberverk», som er bedre kjent for kobbergruvene ved Alnsjøen i Lillomarka.
Se på bildetEn tørr sommer og en ganske nedbørfattig høst så langt har sørget for lav vannstand i Båntjern. Men nå er det mulig å se bedre på demningene i vannet. Denne ved utløpet er murt av naturstein med en senere sementkrone. Samme teknikk er også brukt i atthaldsdemningen lenger mot øst. Hvor utløpet var og hva vannet skulle brukes til, er ikke åpenbart.
Se på bildetIsen har for lengst gått, og noen har sjøsatt kanoen for å utforske Båntjern i sommerværet.
Se på bildetBåntjern ligger sør i Vettakollen inntil Ankerveien og er et populært utfartssted. Tjernet er forholdsvis grunt, og det skulle ikke mer enn et par kuldegrader til i natt før det igjen fikk en tynn ishinne.
Se på bildetBåntjern ligger i vakkert ettermiddagslys første søndag i advent. Stålis på vannet, men tykkelsen er ukjent. Også fossen har fått "vinterdrakt" nå.
Se på bildetDet kan være lett: Putt middag og ved i sekken og gå til nærmeste tjern. Bildet ble tatt ved Båntjern en liten time etter at fotografen gikk hjemmefra, og maten smakte utmerket.
Se på bildetMellom Ankerveien og Vettakollen ligger Båntjern et av de vakreste vannene i Marka.
Se på bildetNoen ungdommer koser seg med grilling og bading i Båntjern denne milde og fine midtsommerkvelden.
Se på bildetNærmest land lå det et tynt islag på Båntjern i dag, men det er en stund til det blir skøyteis her.
Se på bildetEtter siste dagers regn er det VÅTT i Marka. Fossen som renner ned i Båntjern er ikke noe unntak, den ser nesten ut som en ordentlig foss.
Se på bildetDet er mye vann en del steder i Marka nå. I dag var det godt med vann i Båntjern, og en god del vann rant ut over kanten.
Se på bildetMange stier i Marka har tatt i mot en del vann i det siste, slik vi ser her like ved Båntjern.
Se på bildetIsen har lagt seg på Båntjern ved foten av Vettakollen. Inne ved land anslår vi istykkelsen til ca fem centimeter i dag, men med store variasjoner! Som vanlig har mange forsøkt å lage hull i isen ved å kaste steiner og greiner. Det kunne de ha spart seg: Ikke klarte de å lage hull, ikke er det særlig pent å se på, og ikke er det noe hyggelig for dem som senere vil prøve skøytene...
Se på bildetFra Ankerveien har vi flott innsyn gjennom trærne mot Båntjern. Så nær byen, men allikevel så fjernt er et bra ordtak fra dette stedet. Det er ikke bare endene som trives her, hele sommeren er det folk rundt vannet og særlig nord i vannet er det flotte stupemuligheter. Tidlig på vinteren når isen har lagt seg er det fint å gå på skøyter her. Men akkurat nå er det høst ved Båntjern og vannet er på sitt vakreste.
Se på bildetBåntjern er et av de mest sjarmerende steder i Oslomarka og forbi her går Ankerveien mellom Vettakollen stasjon og Sognsvann. Vannet er en idyll av dimensjoner og her er alltid ender ute på vannet. Særlig nå på høsten når vannflaten er stille og de høstgule trærne speiler seg i vannflaten er det vakkert langs Båntjern. Vi står langs Ankerveien ved utløpet av vannet og ser mot berget der bekken vanligvis kaster seg ut i en foss. Det går sti rundt hele vannet også langs berget og dette er en avstikker du bør få med deg. Ellers er det flere fine bål- og rasteplasser på den siden der Ankerveien går langs østsiden av vannet. Båntjern når du raskest fra Gaustadbekken ved Rikshospitalet, men det er heller ikke langt fra verken Vettakollen stasjon eller Sognsvann.
Se på bildetVakre høstfarger ved Båntjern akkurat nå, vi står rett ovenfor fossen øverst på berget og skuer ned på vannet fra oven. Dette er en flott rasteplass og det går en sti her som ender på hovedtråkket fra Vettakollen stasjon-Fuglemyra som egentlig er en skiløype. Stien starter nede fra Båntjern helt nord i vannet og man passerer etter hvert dette flotte utsiktspunktet der bekken stuper ut fra berget og ender i Båntjern ca 20-30 meter under oss. Her står også et gammelt epletre, men eplene er alltid små og harde. Tidlig på sommeren står dette epletreet i blomst midt inne i skogen. Det er for øvrig mange varmekjære løvtrær her som Eik, Hassel, Rogn, Alm og Lønn. Ta turen opp hit på dette idylliske stedet og du vil ikke angre.
Se på bildetVed Båntjern er det fint å bade. Fra Vettakollen er det en bratt stigning før en kommer inn på stien mot Båntjern. Det er fint å sykle videre mot Sognsvann
Se på bildet32 bilder vist.