I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Den kraftige vinden har feid over vannene et par dager, og snølaget er blitt til blåskimrende is med vann på, som her på Helgeren. Den eneste andre tobente fotografen så i dag, var i hytta ved dammen, og det ble en hyggelig prat.
Se på bildetDet var tidvis adskillige kuldegrader i dag, og lite minnet om vår her ved Helgeren dam.
Se på bildetFlott å sykle i marka nå, og her ved Sølvvika ble det en fin hvil i sola.
Se på bildetMye vann i Helgeren. I bakgrunnen har vi krysset inn til Raudmyrdalen. Regnvær, og løvtrærne spirer.
Se på bildetLøypa fra Gørjahytta til Helgeren dam var veldig bra for skøyting denne ettermiddagen. Veien fra Fortjern og Smalstrømmen mot Kutangen eller i skogen mot Kikutstua var isete, og en del tok av seg skiene på dette stykket.
Se på bildetLav tåke hadde lagt seg over Helgeren. Dette var lokalt fordi det lå ikke tilsvarende tåke på Store Gørja eller Bjørnsjøen.
Se på bildetVannføringen i tunnelen mellom Trehørningen og Helgeren er liten etter tørkesommeren. Vanligvis er det ikke mulig å se annet enn toppen av utløpet, se de to hvite horisontale linjene på fjellet. Disse viser normal, full vannstand i Helgeren.
Se på bildetNår vannet kom inn i ringen på dette nivelleringspunktet i Sølvvika, måtte tunnelarbeidet stanses på grunn av fare for oversvømmelse. I dag hadde det akkurat nådd dette nivået, kanskje med hjelp av sterk vind og bølger. Teksten på jernbolten er A. B. Nº 10, Akerselvens Brugseierforenings bolt nr. 10.
Se på bildetMellom land og den lille øya i Helgeren ligger denne hvalryggen med et merkelig mønster i den enden som vender mot nord, nesten som et gjensydd sår.
Se på bildetTunnelen mellom Helgeren og Myrtjern ble laget i perioden 1901 – 1903, og gjorde det mulig å tappe Helgeren så langt ned at Sølvvika ble tørr, så tømmeret ikke kunne fløtes derfra. I 1903 ble det derfor bygget en steindemning med fløtningsluke, slik at tømmeret også kunne fløtes ved lav vannstand i Helgeren. Vanligvis er denne demningen helt under vann, slik den var da jeg besøkte Sølvviksdammen, kjentmannsmerkepost 29 i perioden 2004 – 2006, og umulig å se gjennom bølgene. Men nå var det rapportert at Helgeren har uvanlig lav vannstand for tiden, og da må man benytte muligheten.
Se på bildetSølvvika var startsted for mye av tømmeret som skulle fløtes over Helgeren. Her finnes fortsatt spor etter fløtingen i form av festebolter og grove kjettingbiter for å holde lensene sammen. Denne nokså rustne samlingen ligger rett utenfor arbeiderbrakka på bilde nr. 30083.
Se på bildetTunnelen mellom Trehørningen og Helgeren var også en del av Det store vanntyveriet, overføringen av vann som skulle rent til Hakadal/Nittedal til Maridalsvannet og Oslo. Den ble laget i perioden 1901 – 1908. Her, på en odde på østsiden av Sølvvika, lå brakken til arbeiderne som laget den 880 meter lang tunnelen. Den, og andre tufter etter hus fra anleggsperioden, er nå bevokst med skog, men her er fortsatt grunnmuren med matkjeller synlig. I bakgrunnen det egentlige målet for dagens tur, Sølvviksdemningen.
Se på bildetHøstfargene lyser i solskinnet over Sølvvika siste fredag i september. Vannstanden i Helgeren er fremdeles unormalt lav, og det er mulig å gå over til den lille øya. Mer normalt er det at fotografen på disse tider er i innspurten av jakten på høstens kjentmannsposter, Sølvvika ble gullposten.
Se på bildetTakk og lov for ekstra høye gjerder her over Helgeren dam. Uten hadde det vært langt mindre fristende å kikke ned i den imponerende fossen.
Se på bildetI Sølvvika nord i Helgeren var i dag overføringstunnelen fra Trehørningen helt synlig. Litt forblåst utpå isen, og store partier med blank is.
Se på bildetEtter å ha vært upreparert løype i noen år, er løypa over Fuglemyrene og Gørjefløyta øst for Helgeren i år igjen preparert og det trengs litt rydding. Bildet er fra dagens økt med grensaging i Stuttandersdalen.
Se på bildetEtter å ha vært upreparert løype i noen år, er løypa over Fuglemyrene og Gørjefløyta øst for Helgeren i år igjen preparert. Sørover fra Fuglemyra går løypa nedover en dal som på kartet heter Stuttandersdalen. Bildet er fra en av myrene i Stuttandersdalen.
Se på bildetEtter å ha vært upreparert løype i noen år, er løypa over Fuglemyrene og Gørjefløyta øst for Helgeren i år igjen preparert. Her fra oppstigningen mellom Trehørningen og Fuglemyrene.
Se på bildetTar du av fra den gamle Holmenkollmarsj-traseen (Gørjaveien) midt mellom Helgeren dam og Gørjahytta, går du i en morsom terrengløype mot Plaga og Trehørningen. Her er vi i starten av traseen og ser tilbake over den lille vika øst i Helgeren. Løypa er et morsomt alternativ til den store løypa på veien.
Se på bildetEn stor fuglekasse står der løypa fra den gamle Holmenkollmarsj-traseen mot Trehørningen går i land fra Helgeren. Kassen er beregnet for and eller ugle.
Se på bildetDet blåste friskt fra nord i dag, og det var merkbart over vannene. Det fristet ikke med et lengre opphold ved Helgeren dam i dag.
Se på bildetFra Sølvvika er det tydeligvis populært å legge ut på kanotur i Helgeren, flere kanoer lå trukket på land her klar for nye eventyr på Helgeren (358 moh.). Stedsnavn kan både rose og rise, og det er vel mulig at Sølvvika har fått navn etter den idylliske viken nord i vannet.
Se på bildetDet er nok snø i den gamle Holmenkollmarsjtraseen forbi Helgeren dam, og med sol og varmegrader var det bare å nyte denne flotte lørdagen på ski.
Se på bildetI dag var det strålende, men litt skarpe forhold i løypa mellom Gørja og Kikut. Her fra passering Helgerendammen.
Se på bildetTro det eller ei, men værvarselet for lørdag antyder litt sol her inne i Marka. I dag var det tåke og snø og riktig så vinterlig. Som alltid ble det en nytestopp ved Helgeren dam.
Se på bildetDet er mye snø og is langs elva ut fra Helgeren. I terrengløypene ønsker vi oss mer snø, men den gamle Holmenkollmarsjtraseen her ved Helgeren dam går på vei og er fin å gå på. Ellers i dag var det kaldt, med et dryss av snø og litt blå himmel innimellom.
Se på bildetEt veltet bjerketre strekker sine lange fingre mot Helgeren. Kan det ha noe med morgendagens Halloween å gjøre, eller kanskje vil det ha tak i en skatt i Sølvvika på den andre siden av vannet?
Se på bildetVi er på kanotur fra Mylla til Hakadal - fire solfylte augustdager. Med padling, trilling og litt bæring, og mye bading og bålkos. Kan man ha det bedre?
Se på bildetVi har padlet over Helgerens blanke speil i kveldssola, og nyter kveldshimmelen ved bålet.
Se på bildetFra Stryken kan man ofte gå i fine skuterløyper sørover via Trehørningen og Helgeren. I helga var løypene over Helgeren så fine at mange la turen over vannet både fram og tilbake i solskinnet.
Se på bildetDet ser nesten ut som om vårløsingen er i gang i bekken nedenfor Helgeren dam. Den fine isbroen er sikkert borte hvis mildværet fortsetter. I dag var det fem plussgrader og realt klisterføre her inne i Marka.
Se på bildetLørdagens tette snøvær skapte en hvit verden over Helgeren. Her sto det også på en sur sno, så ingen var fristet til å utfordre strømmen og badevannet i dag.
Se på bildetSom så mange andre konstaterte denne helgen, var det tåka som dominerte fargeskalaen i Marka. Her står vi på Helgeren dam og ser utover vannflaten nordover. Nesten ti grader denne søndagen og bare fantasien kan gjøre det vinterlig, som på bilde nr. 13192, tatt ti måneder tidligere.
Se på bildetPå det fine skareføret vi har fått er det fint å ta avstikkere utenfor løypenettet. Her er vi på vei mot toppen av Fuglemyrhøgda nord for Gørjahytta. Det er ok å følge blåmerkingen som starter ca. 300 meter vest for hytta. Her nyter vi utsikten mot Helgeren. Rett bak isen sees Fjelaleiken, og til høyre bak den troner Kikuttoppen.
Se på bildetVed Helgeren dam har råken spist seg utover siden forrige helg, da så den ut slik bilde nr. 13818 viser. Men skiløypa forbi holder stand og bød på gode forhold i helgen.
Se på bildetDet er bare noen dager siden det så svært vinterlig ut her ved Helgeren dam, se bilde nr. 13789. Med mildere vær begynner det imidlertid å komme tegn på at våren lurer bak neste kalenderblad: Er ikke råken ørlite grann større nå?
Se på bildet- men når det lir utpå dagen får solen stadig mer makt. Men i dag viste vinteren seg igjen med -10 grader og hvitrimete trær langs Helgeren.
Se på bildetVinteren holder fortsatt grepet om fossen fra Helgeren dam, og -10 grader i morgentimene gjorde at polvottene måtte på igjen i løypa fra Gørja mot Helgeren.
Se på bildetNysnøbelagte bjerker pynter utsikten over Helgeren ved dammen. Til venstre skimter vi Storhaugen og Lønlihøgda, som er verdt en kryssing på langs på ski på skareføre.
Se på bildetSkiløypa for den gamle Holmenkollmarsjtraseen (rennet legges om og går fra Sørkedalen fra 2011) passerer flere vann. Her er vi ved Helgeren dam, i enden av det store vannet Helgeren. Her er det fin utsikt over vannet og åsene rundt, der den 524 meter høye Barlindhøgda dominerer i nordvest.
Se på bildetBjørnsjøen og Fortjern er tilbakelagt, nå er de snart klar for Helgeren. Områdene nord og øst for Kikut er et eldorado for padlere. Her er det ikke lange trilleturen mellom hvert vann.
Se på bildetUnder denne broen går fossen som bringer vannet ned i Myrtjern, som alltid har en åpen råk. På kalde dager kan alle trærne ved fossen være glasert av is.
Se på bildetMildværet de siste dagene har gjort at det er blitt overvann på de fleste vannene i Marka som her ved Helgeren. Allikevel synes vi at det er vakkert å se ut over Helgeren fra Helgeren Dam, men vi lar vann være vann akkurat nå og holder oss til tørre løyper på land. God tur i mildværet!
Se på bildetSølvvika ligger i østenden av Helgeren og tunnelen fra Trehørningen kommer ut her. Dette er en sjarmerende vik i Helgeren som ellers er et kjedelig vann. Her ligger en hytte, men det er sjelden folk her og hytta ligger flott til ved skiløypa som krysser vannet. Scooterløypa mellom Trehørningen og Helgeren Dam går forbi her.
Se på bildetHer på vei over fra Helgerndammen i løypa Gørja-Fortjern-Kikut.
Se på bildetHer passerer Holmenkollen Skimaraton om noen uker. Etter ca. 30 cm nysnø i natt lå traseen lekkert preparert fra Hakadal mot Kikut. Demningen ble bygget i 1889 og vannet er regulert 10 m.
Se på bildetMorten Biong Nilsen har egen løypemaskin og scooter. Han har base på Kikut og kjører løypene Kikut-Hakadal og Kikut-Katnosa. Alt dette gjør han på eget initiativ, og får bare betalt for drivstoff, en idealist av høy prioritet.
Se på bildet50 bilder vist.