I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Slorademningen står helt åpen, og Heggelielva renner unhindret ut av denne. Ganske mye vann denne dagen. Bildet kan også sammenlignes med tidligere bilder av luftsiden av demningen, slik at forfallet blir dokumentert. Bilde nr. 22587 viser demningen slik den var i november 1996.
Se på bildetVed veien til demningen fra nordøst og rett før demningen ligger det en gammel hytte, delvis i tømmer. Det er Skabråten, en gammel hoggerhytte, bygget i 1923. Den skal være Løvenskiolds første med tregulv. Lent inntil denne står en velbrukt Diamant damesykkel (Gresvig) fra 1960-tallet og bare er der. En stemning det kan være verdt å ta vare på før noen finner ut at sykkelen kan herpes eller kastes.
Se på bildetDemningen ble bygget i 1924 og var i bruk til ut på 1960-tallet. Det er brukt minst tre forskjellige byggemåter i denne demningen: i syd (venstre side av bildet) en bukkedam av tre, så en steindemning med to bunnluker og et fløtningsløp, og i nord en delvis sammenrast kistedam med bukker på topp. Det er ikke mulig å krysse elva på dammen nå. Kjentmannspost 1996-98. Bilder fra vårt besøk der 10. november 1996 viser at trekonstruksjonene har forfalt siden da.
Se på bildetDen midtre delen av demningen består av en steindemning med krone av betong, og har klart seg bra mot tidens tann. Deler av reguleringsmekanismen er fortsatt på plass. Selve steinkonstruksjonen er avsluttet som en horisontal flate, mens betongen er lagt med hellning mot vannsiden.
Se på bildetI dag står demningen her åpen, og det som var ett stort oppdemmet vann har blitt til et lite vann og en bred elvestubb mest omgitt av krattfylte myrer. En høstdag med sol og fine farger er det likevel god grunn til å besøke den gamle demningen. Kjentmannspost 1996-98.
Se på bildetSloradammen ble bygget i 1924 for å ta i mot tømmer som kom ned en tømmerrenne over Otertjernsåsen fra Heggelivann. Men det viste seg vanskelig å vedlikeholde en slik tømmerrenne av tre, og allerede i 1935 ble tømmeret istedet fløtet via Storflåtan og Langlielven.
Se på bildetSloradammen har ikke lenger noen funksjon i forbindelse med tømmerfløtingen; den er det mange tiår siden. Dammen har ofte vært mer eller mindre uttørket, men med stor vannføring nå om våren viser den seg fra sin beste side.
Se på bildetI østenden av dammen står fortsatt demningskonstruksjonen fra 1924, selv om den for lengst har utspilt sin rolle.
Se på bildetEtter mange måneder med vinter har blomster, busker og trær våknet fra dvalen - også innerst i snerike Sørkedalen.
Se på bildetSlorademningen slik den var nokså nøyaktig 18 år før bilde nr. 22586 ble tatt. Treverket i sydsiden av demningen (venstre side av bildet) var i 1996 i mye bedre stand enn i 2014. I 1996 var det også snø, men bare en uke senere var føremeldingen «søle».
Se på bildet10 bilder vist.