I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det er sjeldent jeg ser isfiskere på Store Åklungen, men i dag var det en som prøvde lykken.
Se på bildetPå nordsiden av denne idylliske vika skulle det ifølge orienteringskartet være enda en ruin. Vi fant noe som minnet mer om en tilfeldig steinrøys der ruinen var avmerket, og en bølgeblikkplate på toppen av den lille høyden nordøst for vika. Dette kan ha vært en hytte tilsvarende de som lå på vestsiden av Lille Åklungen.
Se på bildetDenne store ruinen ligger nær vannkanten ca. 120 meter nord for Lynhytta. Den ble oppført i 1893 av hovedaksjonær i VG, Hans Lauritz Jensen, som en «stue» for ham og hans arvinger. Etter århundreskiftet ble den solgt som skihytte til naturelskeren Thorbjørn Heyerdahl. På grunn av en serie innbrudd i hyttene i området omkring 1910, ble den demontert og gjenreist syd for Ullevålseter. Den er en av de to skihyttene ved Store Åklungen som er avmerket på Kristian Petersens skikart fra 1895.
Se på bildetDet er avmerket tre ruiner på vestsiden av Store Åklungen. Denne ligger nesten rett vest for Lynhytta, og litt høyere enn denne. Denne noe uregelmessige åttekantede støpte konstruksjonen har nok vært drikkevannsreservoar for hytta, muligens med rørledning for innlagt vann. Det var for mye bunnfall til å undersøke om det var noen rørstuss inn i den.
Se på bildetBrua til Lynhytta har vært ubrukelig i mange år allerede, se f.eks. bilde nr. 13008 fra desember 2010. Nå har den forfalt ytterligere, men den er da gangbar så langt at man kan nyte aftensolen på den lille øya sydvest i vannet. Det er anlagt blåsti med klopp over myra lenger syd, så dette er neppe hovedgrunnen til at hytta ser ut til å være lite brukt.
Se på bildetHuldreheim ble bygget i 1894 som jakthytte av Emil Frøen på Frøen gård. Han eide også grunnen som hytta står på. Etter hvert ble den solgt til statsminister Carl Løvenskiold, som solgte den til Sportsklubben Lyn i 1918 for 10 000 kroner. I dag bærer Lynhytta preg av liten aktivitet og begynnende forfall, blant annet med en madrass på vollen utenfor.
Se på bildetHer burde det egentlig ikke være nødvendig å si hvor bildet er tatt, men for de som ikke har kart tilgjengelig, kan opplyses at skiltet står på festet til den gamle flaggstangen på Lynhytta. Denne hytta ligger vest for Store Åklungen, knapt 1,5 km sør for Ullevålseter, og - som det fremgår av skiltet - rett nord for det gamle observatoriet i Observatoriegaten.
Se på bildetDenne spreke gjengen skled raskt forbi mot Ullevålseter - godt å se det er samarbeid på tvers i Oslo-idretten!
Se på bildetMange hadde fått med seg at det var kjørt spor fra Sognsvann i går. Forholdene var supre, og det var overraskende lite grus å spore.
Se på bildetFor spesielt interesserte er det mulig å gå på ski fra Sognsvann til Ullevålseter. Det er lite snø og ikke maskinkjørte spor, men ikke spesielt mye grus i løypene.
Se på bildetDa tåka var i ferd med å lette over Store Åklungen i 10-tiden lørdag, åpenbarte det seg et veldig spesielt lys. Lysbrytningen ga flere mindre regnbuer, og en stor bue. Det så ut som det var tre soler på himmelen. Bildet er ikke manipulert på noe vis, det er så tett opp til virkeligheten som det var mulig med et enkelt kamera og helt vanlig objektiv.
Se på bildetNoen av oss tar alltid snarveien over Store Åklungen hvis det er mulig. Det er ekstra fint på dager som denne med sol fra skyfri himmel.
Se på bildetSelv om det er en del grus i løypene og ganske skrapa for snø i utforkjøringene, er det fullt mulig å gå på ski fra Sognsvann. Men husk at det er lite snø å falle på! Oppe på Store Åklungen kunne man til og med nyte sola i dag.
Se på bildetPå eldre kart går det sti direkte til Lynhytta i nordenden av Arnehogstmyr og videre over øya og den lange og smale vika mot syd. Som bildet viser, er kloppa frem til øya i heller dårlig forfatning, men passerbar. Men så er det stopp, for her mangler mesteparten av brua over vika fullstendig. Som erstatning har DNT laget blåsti på klopp over myra lenger syd. Christianiameridianen (den gamle nullmeridianen for norske kart gjennom mer enn 150 år) og 60 ° nordlig bredde krysser hverandre ved Lynhytta.
Se på bildetMarkakilder forteller at både Sognsvann, Lille Åklungen og Store Åklungen allerede fra gammelt av hadde lave demninger. Foreløpig har jeg ikke funnet ut noe om hensikten med disse første demningene. Ved Store Åklungen er det både demning med overløp og minst én atthaldsdemning. Demningene er murt opp av tilhogd naturstein, og demningen med overløp har etter hvert fått delvis betongdekke. I bekkeløpet nedenfor er det påfallende mange avsagete middels tykke stokker av forskjellig lengde. De ser ut til å ha ligget der lenge. Rester etter en eller annen installasjon?
Se på bildetDet var tåke og masse nysnø i høyden i dag. Her ved Åklungen var det litt mindre snø, men også mindre tåke. Nullføre, men fine forhold i nypreppa spor.
Se på bildetBare et lite stykke fra sydenden av store Åklungen og den sterkt trafikkerte veien til Ullevålseter, og likevel så forskjellig: tykt moseteppe på skogbunnen, falne trær, en hakkespett eller to, skrikende ravn, men ingen andre mennesker enn oss to. Og slik fortsatte det helt til krysset med stien/skiløypa fra Nedre Blanksjø.
Se på bildetOgså Store Åklungen lå etter hvert ganske blank og stille med bare et lite vindsnerr i nordenden. Men på veien til Ullevålseter til høyre (øst) for vannet var det stor helgetrafikk av joggere, syklister og vanlige turgjengere.
Se på bildetMildværet tærer på snø og is. Men i løypa langs Store Åklungen er det nok snø til mange fine aprilturer.
Se på bildetBrua til Lyn-hytta i sydvestenden av Store Åklungen har forlengst sett sine beste dager, og fungerer nå bare når det er sikker is. Sommerstid må man prøve lykken over myra.
Se på bildetI dag var det -16 °C og nordasno på myra i sydvestenden av Store Åklungen. Rimete bjørker, dyretråkk og ett skispor, ellers stille.
Se på bildetDet var mye folk på veien fra Ullevålseter til Sognsvann i dag - mange til fots, noen på sykkel. Det ble en fin dag i Marka, selv om vårvarmen lar vente på seg.
Se på bildetDet har endelig begynt å snø i Marka nå, og snøen legger seg raskt på åpne flater og skaper skimuligheter. Her Store Åklungen.
Se på bildetVattnet ligger spegelblankt vid sydändan av Store Åklungen denna vackra sommarkväll
Se på bildet25 bilder vist.