I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Fossen ligger i sørenden av Sør-Elvåga. Langs bredden er det mange spor etter arbeidende bevere.
Se på bildetStille og fint denne 17. maikvelden ved spissen som stikker ut ved Nordre Skytten. Sola er ferd med å gå ned.
Se på bildetFremdeles bra skiføre i Østmarka. I dag skitur om Sør-Elvåga - Eriksvann - Skjelbreia. I det fjerne skimtes radarstasjonen på Haukåsen.
Se på bildetIsen ligger speilblank over Sør-Elvåga. Mannen på bildet boret hull med jevne mellomrom og ble tydeligvis betroliget, for han fortsatte sin trasking over isen. Vi holdt oss på land.
Se på bildetTorshølet eller Torsholsvika er den sørvestre vika i Sør-Elvåga. Vannstanden denne dagen var såpass lav at den lille øya til venstre i bildet har blitt landfast, slik den var før vannet ble demt opp. Den tette skogen dekker de tallrike stupene på begge sider av vika.
Se på bildetVann- og avløpsetaten i Oslo kommune har vanligvis med hard hånd ryddet omgivelsene for bebyggelse rundt drikkevannsreservoarer. Så også rundt Sør- og Nord-Elvåga. Men her, rett vest for Storøya, har de selv satt opp hytte/båthus til beste for drikkevannstilsynet. Den ser ut til å ha vært ute av bruk noen år nå, og er ikke særlig bra vedlikeholdt.
Se på bildetTerrenget langs vestbredden av Sør-Elvåga er bratt med mange stup, og derfor ganske urørt og stiløst. Siden det ikke er mange som ferdes der, tok denne hegren seg tid til først betrakte oss, og deretter stille seg i fin positur mens den så nordover mot brua «El Paso», hvor det var mer folksomt.
Se på bildetI forlengelsen av åsryggen Torsnabben sør i Sør-Elvåga ligger det en langstrakt øy. Ikke navnsatt på kartene, men omtalt som «Storøya» av Even Saugstad i «Østmarka». Finnes ikke på gamle kart over Østmarka, og forsvinner på moderne internettkart når disse forstørres. Uansett er den et viktig løypekryss vinterstid, selv om skiltstaken har fått kraftig slagside i det siste.
Se på bildetLøypeskiltet lener seg over. Det er mye vann i Elvåga nå, og sannsynligvis er det isen som har vært borti fundamentet for stolpen. Legg for øvrig merke til det øverste skiltet. Der har avstandene til Skjelbreia og Vangen blitt korrigert.
Se på bildetTakket være Skyttenbrua kan man krysse grensen mellom Oslo (venstre) og Akershus (høyre) tørrskodd. Grensen går i sundet, som også markerer overgangen mellom Sør- og Nord-Elvåga. Bildet er tatt fra sørsiden. Skyttenbrua er også kjent som El Paso.
Se på bildetEtter en dag med skikkelig mildvær, er skiføret igjen truet i Østmarka, selv om de best tilrettelagte løypene foreløpig står seg bra. I terrengløyper går myrer og bekker i oppløsning, og på vannene smelter snøen og gir overvann, som her på Sør-Elvåga. Fullt mulig å pigge seg over, men stedvis overvann opp mot 10 centimeter, så fort gjort å bli våt på beina.
Se på bildetEtter en lang vårvinter blotter Sør-Elvåga igjen sitt vannspeil. Bare én isflekk igjen i skyggen, lengst sør i det 6,5 kilometer lange Elvåga-vassdraget. Herfra er det ti minutter å gå til Søndre Skytten.
Se på bildetVi står på brua i sundet mellom Sør- og Nord-Elvåga og skuer utover mens regnet øser ned. Her er ikke mye grønt og solvarme, men den kommer nok.
Se på bildetRegnet øser ned, det er +4 grader og de siste rester av is ser ut til å forsvinne på Sør-Elvåga. I 1964 ble Elvåga-vannene hevet, og det ble nødvendig å bygge en bro her i sundet mellom Nord- og Sør-Elvåga. Og på folkemunne er dette stedet blitt hetende «El Paso», som opprinnelig er en grenseovergang mellom Texas og Mexico. Vi får nøye oss med kommunegrensen mellom Oslo og Lørenskog.
Se på bildetElvåga er samlenavn for vannene Nord-Elvåga og Sør-Elvåga, og grensen mellom Oslo og Akershus går gjennom vannene. Typisk for forholdene ved Sør-Elvåga er de karakteristiske lange smale vikene - vågene.
Se på bildetTosifret kulde i Østmarka i dag, i alle fall i enkelte søkk. Ikke mye snø, hardt og krevende føre, men brukbart. I løpet av tre timer så vi elleve personer på ski, derav en på dette bildet, prikken i vika i høyre (vestre) del av vannet. To syklister tok også turen inn hit, mens fotfolket med brodder holdt seg nærmere Nøklevann.
Se på bildetBilde nr. 17064 viser forekomster av vass-slirekne på langt hold. På dette bildet er det noen eksemplarer som er nærmere og som er fotografert med svakt teleobjektiv. Typisk er lange stengler, flytende blad og opprette tette aks av lyserøde blomster. Uvanlig høy sommervannstand i Elvåga gjorde det umulig å få detaljerte nærbilder.
Se på bildetTypisk Østmarka med stup som går rett til vanns. Vass-slirekne hører også med i Østmarka, finnes f.eks. også i Nøklevanns nordende. Planten er en indikator på grunne i vannet.
Se på bildetBilde nr. 17062 viser sommer over Nord-Elvåga. Når man snur seg blir det enda mer sommerlig, i alle fall enda sterkere sollys, over Sør-Elvåga. Men det er gule blader på vannet og litt gulskjær i løvtrærne også.
Se på bildetForeningen ØX reparerte i dag broen over sundet mellom Nord- og Sør-Elvåga, og da det var tid for sommerens siste matpause, vanket det marsipankake på hele gjengen.
Se på bildetTorsdag 21. juni reparerte Foreningen ØX brua over sundet mellom Søndre og Nordre Elvåga i Østmarka. Materialer var kjørt frem av Vannverket, som er ansvarlig for Elvåga som drikkevannskilde. Over dette sundet er det både blåmerket sti og rødmerket skiløype.
Se på bildetI Østmarka er det mange store flyttblokker. Nuggerudsteinen er kanskje den best kjente. Denne blokken ved vestsiden av Sør-Elvåga ligger mer gjemt, men står ikke tilbake for Nuggerudsteinen i størrelse. Ola Dilt-post 2012, bra rasteplass med utsikt mot Sør-Elvåga litt syd for steinen.
Se på bildetHøyt oppe hadde vi i dag god oversikt over Østmarka, selv om noen skydotter ødela litt av sikten av og til. Vi ser at alle vannene er dekket med sne, og på gode forstørrelser kan man se skispor på noen av dem. Midt i bildet, som er tatt mot sørøst, har vi Sør-Elvåga, med Nord-Elvåga i forgrunnen. Vannet til høyre er Langvannet, mens vi har Eriksvann (oppkalt etter fotografen?) øverst i bildet. Øverst til venstre skimter vi Skålsjøen.
Se på bildetPå en tre mil lang tur i Østmarka i går med fantastisk føre og løyper tok jeg på vei sydover dette bildet like nord for løypekryss-merket i Sør-Elvåga.
Se på bildetPå østbredden av Sør-Elvåga litt sør for Søndre Skytten er det både gamle beverfelte trær og ferske bevergnag på trær som fortsatt holder seg oppreist. Andre spor etter beveren var det ikke mulig å se, derimot var det scooterspor og løype over Eriksvann og videre over Sør-Elvåga. Løypa mellom vannene var heller ujevn og steinete.
Se på bildetHer ved Skyttenbrua slutter Sør-Elvåga, og et trangt sund sørger for kontakten med den nordlige delen av vannet. Det har vi bak oss. Det er her man gjerne går inn på land vinterstid (inn til høyre i bildet), etter å ha tråkket seg nordover på isen. Det frarådes å gå gjennom sundet på grunn av strømmen i vannet. Bilde nr. 11653 viser hvordan det så ut her for seks måneder siden.
Se på bildetVed hjelp av denne konstruksjonen kan man bevege seg tørrskodd og trygt mellom landets hovedstad og nabofylket Akershus. Skyttenbrua, også kjent som El Paso, er bygd helt nord i Sør-Elvåga, akkurat der hvor det smale sundet mellom nordre og søndre del av Elvåga begynner. På bildet ser vi fra Oslo og rett over til Akershus. Grensen går i sundet.
Se på bildetVi går nordover i vestre vik av Sør-Elvåga og ser kuppelen på radaren på Haukåsen i det fjerne. Mange stoppet opp og tok en pause i en sørhelling, for sola varmet virkelig.
Se på bildetI vinter har det vært strålende forhold, også i Østmarka.
Se på bildetSola varmer etter en kald morgen og det er greie spor uten for mye overvann. Snart passeres "El Paso", brua som skiller Oslo og Akershus kommune.
Se på bildetDette er et viktig løypekryss med løyper i mange retninger som for eksempel Østmarkskapellet, Sandbakken, Skjellbreia, Vangen, Skullerud og Mariholtet.
Se på bildetFørst masse snø, og galninger i løypa med og uten lyse hoder hele døgnet. Nesten ferdig, da blir snøen borte, og ny start!
Se på bildetFra den sørligste armen av Sør-Elvåga. Her har beveren gått løs på en rekke trær.
Se på bildetDet var råflott stemning og en haug med minusgrader over Sør-Elvåga denne lørdags ettermiddagen. Bildet er tatt sørover fra Skytten-brua, populært kalt "El Paso".
Se på bildetVed Skytten-brua, populært kalt El Paso, kan man krysse Elvåga-vassdraget fra vest- til østsiden. Isen hadde akkurat lagt seg på Sør-Elvåga denne lørdagen, men den var på langt nær gangbar.
Se på bildetVi observerte 17 slike hull på turen tvers over vannet. Igår var de åpne. Nå har de en frossen skorpe på 1 cm. Med noen cm snø oppå kan en skiløper passere uten å legge merketil dem, mens en fotgjenger kanskje ville få en støkk. Men når hullet øverst har en størrelse som på bildet er det ingen fare, for hullet i stålisen er adskillig mindre, omtrent som en gammedags stavtrinse. Jeg mistet forøvrig min trinse da jeg skulle måle dybden. Trinsa gled akkurat gjennom hullet, men satt fast under, og ble igjen da jeg røsket opp staven.
Se på bildetNydelig vær i dag! Bildet er tatt sydover og viser Sør-Elvåga. Bildet illustrerer også godt hvordan løypene på vannene er - her kjøres det ikke med stor maskin, og sporene kan over tid bli noe slingrete og isete. Ofte er det da flott å gå ved siden av sporet, hvis det er skare med litt snø på toppen
Se på bildetLøypebas Bjørn Willy Hansen har vært uheldig i Elvågasundet, og får hjelp av kollega Bjørn Ekornås (med stor maskin) og Stakan og andre ØX-karer til å få scooteren opp av vannet igjen!
Se på bildet39 bilder vist.