I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Vi hadde med en fisker, og han måtte bortom her for å se på utløpet, viktig å ta blide. Her er det sikkert en stor ørret som venter....
Se på bildetMed god vannføring på våren er Spålselva velegnet for kanopadling, men utpå sommeren er er det bare i de nedre vakre løkene kanoen gjør nytte. Vakkert er det uansett å nyte elva fra broen.
Se på bildetOmtrent midtveis i Spålselva vider elva seg ut i en stor løk, med en fin raste- og teltplass. Tidligere også en god fiskeplass. Men fisket i elva er ikke lenger hva det engang var, det er mest småfisk som går her nå.
Se på bildetI dag var det vanskelig å lure fisken nederst i Spålselva, og satset i stedet på wobblerfiske i Katnosa.
Se på bildetSpålselva var tradisjonelt en av Markas fineste fiskeelver, og fortsatt er det muligheter for morsomt fiske i de nedre delene. Her ved brua helt nede ved Flåtastø.
Se på bildetSolen har gått ned over Spålselva, men utover Katnosa skinner den fremdeles. De flotte høstfargene blir om mulig enda finere i det varme kveldssollyset. Bildet er tatt der blåstien krysser elva på en tømmerstokkbro.
Se på bildetDet er mye vakker og urørt natur langs Spålselva. Men i områdene der den flyter rolig, vokser det opp tett med vannplanter. Pent for øyet, ikke så greit for fiske og padling. Kanskje en skikkelig flom hadde ryddet opp litt? Dessuten vokser breddene til med kratt, steinmurene gjemmes og stiene gror igjen. Fra nordsiden var det omtrent umulig å finne vadestedet ovenfor Øvre Myrdam. Fra nordsiden var det enklere, men vadestedet var nå bare «dypvadbart», siden en stein på det dypeste så ut til å ha forsvunnet.
Se på bildetDette er noe av restene av demningen ved Øvre Myrdam, som nå fungerer som en bro over elva. På sydsiden (høyre side av bildet) er det i tillegg en murt renne, sannsynligvis et overløp når dammen var full. I kjentmannsheftet 1994-96 står det: «Posten står på et lite grantre, på sydsiden av elva ved Ø. Myrdam.» Bakplaten til posten står der fortsatt, men nå er ikke grantreet lite lenger!
Se på bildetNedenfor Øvre Myrdam renner Spålselva først i en lang og slak foss, før den vider seg ut og danner en stor løk, som på kartet ser ut til å fortsette helt ut i Katnosa.
Se på bildetSpålselva mellom Spålen og Katnosa er vel to kilometer lang, og med et fall på bare 14 meter flyter den stort sett stille og rolig. Men noen stryk og fosser er det likevel, som denne ovenfor vadestedet på den umerkede stien langs elva. Som bildet viser, er det antydninger til ledeanordninger for tømmeret på motsatt bredd. På bredden hvor fotografen står, er det en murt skåmur som går over i en solid murt steinmur mot myra nedenfor. Slike steinmurer mot myrene er det flere av langs de flatere delene av elva.
Se på bildetNederst i Spålselva renner elva stille, og det er flott å fiske med flue og mark fra myrene på nordsiden. Men hold gjerne litt avstand til elvebredden, så skremmer du ikke fisken. En ørret og en abbor ble resultatet her.
Se på bildetEn flott høstdag og idyllisk ved demningen/broen nederst i Spålselva før den går ut i Katnosa.
Se på bildetDet pøsregner over Aklangsbrenna. Det er et fascinerende syn å stå på en topp og se på vekslende vær over Marka. Denne dagen var det regn og sol om hverandre. Her sees også Katnosa til høyre og Spålselva i forgrunnen. Til slutt traff regnværet fotografen...
Se på bildetDet nederste partiet av Spålselva er spesielt vakkert, der elva bukter seg stille gjennom det åpne myrlandskapet. I bildet ses broa som forbinder stien mellom Fagerliseter og Finnerudseter.
Se på bildetSpålselva var en gang regnet som Nordmarkas beste fiskelv. Nå er elva delvis gjengrodd her og der, og ofte sterkt traffikert av kanoer og teltturister. Fisket er dessverre deretter, men det er artig å være på "ungdoms trakter" ..
Se på bildetHer ved Spålselvas elvemunning i Katnosa har nok mang en tømmerfløter vært i aksjon mens det ble fløtet i vassdraget. Stedet og hytta ved elvemunningen kalles "Flåtastø".
Se på bildet18 bilder vist.