I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Langs veien et stykke etter at den forlot Skamræk, går det en ganske bred kanal. Den ender i en betongkladd rett før den skulle krysset veien. Dette er kanalen som var en del av fløtningsanlegget mellom Nordre Heggelivann og Storflåtan. Der den stopper nå, var renneinntaket til tømmerrenna fra Skotta til Storflåtan. Kanalen går omtrent snorrett i en lengde av snaue 250 meter, og på bildet kan man ane at det lysner i Skotta mellom de mørke granene innerst i kanalen. Det er ingen sirkulasjon i vannet nå, og kanalen er i ferd med å gro igjen og fylles av vindfall og hogstavfall. Kjentmannspost 1996-98.
Se på bildetFra Skamræk ble det gravd en kanal for å fløte tømmeret videre til Skotta. Utløpet av denne renna er inne i sivet her. Denne dagen var vannet i renna nesten stillestående, og renna er i ferd med å vokse igjen.
Se på bildetBildet er tatt langfredag der Skottabekken krysser Grenaderløypa. Brua ligger der nede et sted - under vann, og har nok behov for å heves, reetableres før neste sesong. Skotta er et lite vann rett nordøst for Skamræk. Skogsbilveien passerer like vest for vannet. I tidligere tider gikk det en kanal for tømmerfløting her. Nordre Heggelivann ble hevet til samme nivå som Skamræk, og så ble tømmeret fløtet via Skotta og ned til Storflåtan, før det så gikk ned til Langlivannet og Sørkedalen. Denne forbindelsen ble brukt fra 1935 til 1950. Fløting fra Skotta mot Storflåtan kan virke underlig i dag – vannet fra Skotta renner jo i motsatt retning. Men kanalsystemet som ble bygd, gjorde dette altså mulig.
Se på bildetTjernet Skotta ligger litt vest for Skamræk. Som ved mange mindre vann i Marka er det en del siv og myrtorv langs vannkanten. Barskog (gran) dominerer i terrenget, men nede ved vannet trives bjerken som nå har inntatt høstfarger.
Se på bildet4 bilder vist.