I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Denne utsikten har nok ikke vært der lenge, for sist vi gikk her i dalen mellom Vangshaugen og Grasdalskollen, var det høy og tett granskog. Nå er det kvistrike hogstfelt, og traktorveier på rundstokker mer og mindre hulter til bulter i bløtmyra. Den gamle og tilvokste tømmerveien var mye bedre gangbar enn dette.
Se på bildetDet har vært en hel setergrend på Roenseter, og det har vært setret her helt opp mot 1960-årene. Vollen vitner fortsatt om at Roenseter har vært en av Markas største. Denne dagen var den inntatt av en stor flokk sauer med lam som nøt en fredelig forsommermorgen på vollen vest for Gjerdingen.
Se på bildetFra skiltposten på Roenseter er det fin utsikt mot Vangshaugen og Grasdalskollen (t.h.). På sistnevnte er det kommet en kjentmannspost, som var et av dagens mål. Det er også spennende å "bushe" fra den ene kollen til den andre, og få "Gjerdingen view" med ulike perspektiver.
Se på bildetPå Roenseter er det mange valg. Fotografen kom via Elgstøa, fortsatte i fint terreng mot Holoaseter og slo leir ved det vakre Skarvvann denne mandagen.
Se på bildetSolskinn over Roenseter vest for Gjerdingen, en kontrast til lyn, torden og regnskyll i går kveld. Fotografen inntar lunsj på dag fire av loffeturen gjennom Marka.
Se på bildetI dag kom vi over denne elgen ved Roenseter! Vi snakket med en av jegerne, som fortalte at de var ferdige for dagen i det området vi skulle gå. For sikkerhets skyld gikk vi med røde Marka-anorakker og snakket høyt! Ellers har det vært en nydelig høsthelg i Marka.
Se på bildetVelogårdene setret på Roenseter helt til begynnelsen på 1960-årene, og her lå fjøset deres. I 1994 sto fremdeles fjøset delvis, men deler av taket og et par av veggene var i ferd med å falle ned. Og deretter gikk forfallet raskt. Jeg synes at dyp skygge på restene mot varm kveldssol på bakgrunnen øker inntrykket av forfall, og ventet derfor til tilbaketuren med dette bildet.
Se på bildetPå Roensetra står det fortsatt noen gamle hus, men flesteparten av husene er nå nyere hytter. Helt nederst på vollen, delvis gjemt bak treklynger, står dette gamle uthuset. Med forholdsvis nytt bølgblikkstak kan det nok fortsatt holde seg oppreist i mange år.
Se på bildetDet er fin utsikt mot Gjerdingen fra Roenseter, selv om kraftmastene ruver i landskapet. Vi ser Gjerrdingdammen midt i bildet.
Se på bildetDet var fin sporsnø nord i Marka idag. Spor etter skogens konge så vi over alt. Det er fremdeles litt vått på stiene, men det begynner å fryse til.
Se på bildetDet var godt å komme frem til Roenseter etter å ha vært ute i Nordmarka noen timer. Her ble det tid til å se seg litt om og beundre utsikten mot Gjerdingen.
Se på bildetDet var en vakker vårdag på Roenseter, og det eneste som manglet var dyr på beite. Det er flere nyere hytter på setervollen nå, men fortsatt står noen av de gamle bygningene.
Se på bildetDet er ypperlig utsikt østover mot Gjerdingen fra Roenseter. Her har vi stidele, hvor man kan velge mellom Elgstøa, Kollern, Trantjern, Finnstad, Katnosa, Båhusseter og Holoaseter.
Se på bildetLangs blåstien ved vollen på Roenseter sto dette skiltet av metall fortsatt i 2008. Ikke så gammelt at det var håndmalt, men likevel en veteran. I 2015, fant vi det ikke. Kjentmannsmerkets posttavle på Grasdalskollen fra 1990, se bilde nr. 20110, var også skiftet ut med en ny og mer tidsmessig en. Ny periode, nye tavler, men den gamle hadde mer personlighet, og i slike tilfeller kunne kanskje sameksistens være en idé?
Se på bildetI dag dominerer hytter på den flotte vollen på Roen seter, men noen av de gamle stølshusene er bevart, på bildet her i skogbrynet der stien går videre mot Elgstøa. I døren på huset på bildet er det risset inn M. Roen - 1937. Kan det være Martha Sogn som var budeie her i 27 år før krigen?
Se på bildetRoenseter må ha hatt en av de fineste beliggenhetene av alle nordmarkssetrene, før høye grantrær og kraftlinje skjemmer utsikten mot Gjerdingen østover.
Se på bildet16 bilder vist.