I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Da fotografen passerte Damtjern parkering ved 11.30-tiden, gikk tankene til utfarten i mer bynære strøk. En bekjent meldte om at de var på By i Lommedalen kl. 8.15 for å få plass.
Se på bildetFra den vestligste parkeringsplassen ved Damtjern går veien til Damtjern til venstre, mens det er SMS-bom til Løvlia og blåmerka sti til Huken seter til høyre.
Se på bildetDamtjern er nedtappet, og du blir ikke veldig våt hvis du hopper fra brygga.
Se på bildetLitt artig når stein gjør at brekker isen og lager små og store kunstverk.
Se på bildetDet er is på begge sider og oppå dammen ved Damtjerns utløp. Vannet er tappet ned en par meter. Brodder og skøyter er tingen for øyeblikket.
Se på bildetEtter mange timer på skøytetur på Krokskogen kom vi tilbake til parkeringsplassen på Damtjern. Vi utnyttet dagen godt, og fikk med oss solnedgangen.
Se på bildetDagens tur fra Damtjern via Storflåtan og opp til Skotta og Heggeliavanna ble så rå at det er nesten ikke vits i å gå mer på skøyter resten av sesongen. Avslutning i solnedgang med perlemorskyer etter nesten 35 km på skøyter og til fots, ble uforglemmelig.
Se på bildetDet er supre forhold i Marka for tiden! For oss på skøyter.
Se på bildetBonus ved å komme seint tilbake fra tur blir denne flotte himmelen som speiler seg i isen. Den er gode 30 cm, målte vi i et pilkehull.
Se på bildetDet er utrolig flott når sola titter frem etter en dag i tåka, mye flotte speilinger i overvannet også.
Se på bildetJeg målte isen på Damtjern i går til 43 cm. Og vinteren har vært litt rar. Ca. 10 cm stålis nederst, og resten snø og sørpe som har blitt til et islag. Så et pilkehull kan fortelle litt historie det også. Men isen har store forskjeller i år også lokalt på vannet, fortalte noen isfiskere meg. De hadde en pose med abbor, så noen hull hadde de boret. Oppforder alle til å registrere is med RegObs og bruke iskartet.no som NVE har. Mye nyttig info, og husk at is-observasjoner er ferskvare.
Se på bildetDet var ikke mange å se i dag, ultraskarpt skiføre, kjempeflott for oss turskøytere. Hadde både Damtjern, Storflåtan og Vesleflåtan for oss selv. Nesten litt synd, for det er den perfekte dagen for å gå Nordmarka på kryss og tvers på skøyter, hvilket noen ytterst få gjorde. (Den innesnødde bilen er til en fastboende)
Se på bildetDamtjern er regulert, og når de tapper, blir isen hengende igjen. Her er det lett å skli og slå seg, så bruk brodder. Perfekt å sitte her og se sola gå ned.
Se på bildetHer er stedet vi plukket blåbær, ca. 100 meter fra P-plassen på Damtjern. Mulig at det er for nære til at det blir plukket? Vi hadde med en liten bærplukker for barn, den er det alltid plass til i sekken på høsten. Dermed ble det dessert i dag også!
Se på bildetEtter mildværet i går med opptil 9 varmegrader på Kattås i Vestmarka, var det spennende å se hvordan det hadde fart frem på Krokskogen. På Damtjern var isen kontrollmålt, kjørt med scooter og merket som sikker med stikker. Glatt, men tørt, med enkelte områder med frosset overvann (de gulblanke feltene på bildet). Løypa fra Langtjern går rett utenfor høyre bildekant.
Se på bildetPå Ingeborgseteråsen er det flere store og ganske ferske hogstfelt som gir muligheter til utsikt. Dette feltet er omtrent rett vest for Purvollen, og gir fin utsikt over Damtjern, som for øyeblikket er dekket av speilblank is.
Se på bildetPå Damtjern er isen i oppløsning, og det er åpne områder langs breddene. Det ligger snø i skyggefulle områder, og skiløypene er fortsatt synlige i issørpa. Men det var nok mer interessant med sykkel enn med ski denne dagen, og snart kan det vel også bli aktuelt å fylle opp jernkassa på demningen med sesongens fiskekort.
Se på bildetDamtjern er et flott sted, lett tilgjengelig med bil, og gratis å fiske. Et lite bål og flott solnedgang denne kvelden.
Se på bildetDet lå tåke over lavlandet på Ringerike mye av dagen, men oppe ved Damtjern vant heldigvis solskinnet.
Se på bildetPå åsryggen nordvest for Ingeborgseter har det vært omfattende flatehogst de siste årene. Resultatet er vid utsikt i de fleste retninger. Denne dagen var det gråvær og tåke over lavereliggende strøk, så da var utsikten mot Damtjern med Storflåtan bak den beste dagen kunne by på. Tykt rim på trærne, tynt lag av snø med skare som ikke bærer, med sporsnø oppå med ferske spor etter ekorn, hare, rev og elg, og nå også en turgjenger med kamera. Åsen har et interessant navn: Med kart i liten målestokk heter den Rokkemyrfjellet (etter Rokkemyra i nordvest), men når målestokken øker, blir den til Ingeborgseteråsen.
Se på bildetDamtjern har så vidt fått litt snø. Jeg gikk på beina, og konemor gikk på skøyter. Vi skal ligge i telt, og det blir klart og kaldt. Hadde et par sekker med ved i bilen, og Damtjern er faktisk over 1 km langt. Så spora mine som burde vært helt rette, snirkler seg bortover isen, var lenger å gå enn jeg hadde tenkt. Så det gamle ordtaket om at veden varmer mange ganger, stemte her også.
Se på bildetSolen har gått ned, men fortsatt er det litt lys igjen på himmelen over Damtjern.
Se på bildetI dag var det et supert føre, og milene kostet lite. Og hele dagen strålte solen, slik som her ved Damtjern.
Se på bildetI Markadatabasen er det mange bilder av Damtjern, men til nå ingen av selve demningen. Men her er den, i ettermiddagssol og høstfarger. Snart går turen ned igjen i tåkehavet som dekker Ringerike.
Se på bildetEtter en tåkefylt morgen og ganske standhaftige tåkeskyer over Damtjern også utover dagen, klarnet det opp samtidig med at trekken over vannet stilnet. Resultatet var ikke til å motstå. Det er fortsatt gult løv på bjørkene der vinden ikke har fått skikkelig tak.
Se på bildetBilde nr. 19688 viser fundamenter til kjerratbanen til Tolver’n slik de så ut ved lavvann i Damtjern i 1960. Men mellom bilveien og tjernet er det fundamenter som også er synlige ved normal vannstand. Kast et blikk til siden, så ser du dem, du også.
Se på bildetTåka lå tjukk fra Sollihøgda til Damtjern denne oktoberdagen. Kjølig og rått, men ganske fint å se på her ved Damtjern, hvor blå himmel kunne anes. Det ga håp om en fin turdag i høyden.
Se på bildetVi går om noen dager over i oktober måned, men denne siste lørdagen i september var det 15 varmegrader og fønvind ved Damtjern. Vannet ligger vest for Storflåtan, og er nok best kjent for sin flotte beliggenhet for skifolket, men er også et populært utgangspunkt for turer sommer og høst. Og sannelig har ikke Kjentmannsmerke-komiteen børstet støvet av en gammel setervei mot Viksetra i åsen nord for Damtjern hvor Jørgen Moe skal ha vandret, og i disse dager vandrer postjegerne opp Høgaaskleiva i hans fotspor på jakt etter en post.
Se på bildetNordøstavinden tok godt over Damtjern denne dagen. Det sto for det meste snøføyke over demningen, og på lesiden var det fine fonner. På bildet er bare en føyke synlig til høyre for rekkverket, ikke greit å ta motvindsbilder med så mye snø i lufta og ganske raskt også på objektivet.
Se på bildetEtter en ferd med både opp- og nedstigninger, fikk både sykkel og sykkelrytter en pust i bakken ved Damtjern. Vannet ble forsøkt testet for bading, men det ble med litt vassing.
Se på bildetDamtjern er en fin innfallsport til Krokskogen. Her ser vi demningen til høyre og den røde varmestua midt i mot.
Se på bildetDamtjern (452 moh.) ligger vest for Storflåtan. Her starter og avslutter ofte skisesongen, snøen kommer tidlig og blir liggende lenge. I dag var det heller vått og grått ved vannet, uten spor av snøfallet som gjorde det hvitt i åsene rundt for noen dager siden.
Se på bildetFra veien syd for Damtjern holder skiføret fortsatt. Det var ganske skarpt føre her i dag.
Se på bildetPå nordsiden av Damtjern stort sett åpent vann, sydsiden dekket av en tynn ishinne. Dessverre tykk nok til å motstå stein og pinner, som det hadde blitt mange flere av til kvelds, så nå kan deler av vannet være uegnet til å gå på skøyter.
Se på bildetFra demningen vest i Damtjern er det fin utsikt mot en rimkledt Stubdal og fjerne fjell, mens Ringerike har gjemt seg under iståka. I dalbunnen er den oppgraderte rørgata til kraftverket i Åsa synlig. Her gikk også den berømte kjerraten i Åsa og her går kjerratstien.
Se på bildetEn kald dag går mot slutten. Over Damtjern er det en iskald sno, og ingen er å se på isen. Som vanlig er isen sprukket kraftig opp etter nedtappingen på forvinteren. Det regelmessige mønsteret her tyder på at fundamentene til Tolvergangen er gjemt under isen.
Se på bildetDamtjern er en innfallsport mange bruker. Herfra er det bare fem kilometer til Løvlia, mao en barnevennlig tur.
Se på bildetI morgentimene var det tåkete over flere av de større vannene på Krokskogen. Men med en gang solen fikk litt tak, ble det klarvær og fin sikt.
Se på bildetSelv om været var litt grått og surt ved Damtjern i dag, ble det en perfekt lunsj ved vannkanten. Blåbær ble plukket og rørt med medbrakt sukker for så å bli fordelt utover forhåndspåsmurte brødskiver. Anbefales!
Se på bildetRegntunge skyer hang over Damtjern i dag, men de store nedbørsmengdene uteble. Det var i alle fall oppholdsvær ved sydenden av vannet den tiden fotografen var der. Men det gikk noen byger ikke langt unna i nordøstlig retning.
Se på bildetDamtjern sett fra vest. Bortenfor motsatt side av demningen ligger parkeringsplass og kiosk. Der starter skogsbilveien i retning Storflåtan og Heggelia.
Se på bildetDamtjern er et fint utgangspunkt for tur, både sommer og vinter. Eller man kan ha vannet som et mål for turer fra flere kanter av Marka. Vannet er regulert, og akkurat nå er vannstanden et meter eller to lavere enn på det meste.
Se på bildetKanoer på vei fra østenden av Damtjern. Veien går nesten helt ned til vannet, så en kombinert sykkel- og kanotur lar seg enkelt gjennomføre her.
Se på bildetNadine Coloignier og datteren har syklet fra Damtjern til Storflåtan i dag - på vegen tilbake får den minste sitte på i kano over Damtjern (i bakgrunnen), mens mamma tar sykkelen på slep.
Se på bildetDamtjern er stedet. Her går veien inn - for oss idag, men mange har vært her forut.
Se på bildetEndelig framme ved Damtjern lastes syklene ut, og turen gjennom Marka kan begynne. Idag var vi få, men ikke desto mindre forventningfulle til nok en flott opplevelse denne kvelden.
Se på bildetTolver'n skulle føre tømmeret fra Damtjern og til Storflåtan. Det ble derfor gravd en kanal i Damtjern, og fra den bygget en kjerratbane til hjulhuset i Vassendvika i Storflåtan. Slik så det ut her ved lav vannstand en junikveld i 1960.
Se på bildet50 bilder vist.