I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
En kikk på kartet bekrefter at det er kjente østmarkvann vi ser: Åmotdammen er det langstrakte, Østbyputten er det krokete nærmest, mens vannet til høyre er Blåtjernet. I bakgrunnen skimtes en grønn bane i Marikollen-anlegget, og bakerst boligbebyggelse og naturreservatene i tilknytning til Øyeren. Bildet er tatt fra flyet som bragte fotografen hjem fra skitur på Grønland.
Se på bildetFor å hindre vannet fra å renne mot syd ned i Østbyputten, var det nødvendig å anlegge to atthaldsdemninger over dalsøkk i sydenden av Åmotsdammen. Dette er den største av dem. Dagens vannstand er snaut én meter lavere enn da demningen i nord var satt i full høyde.
Se på bildetFra en liten odde omtrent midt mellom nord- og sydenden av Åmotdammen er det fin utsikt mot nordenden. Idyllen ble noe forstyrret av en drone som surret rundt i luften over oss, sannsynligvis med kamera. Den hvite flekken litt til høyre for midten av bildet er ikke en måke, men dronen.
Se på bildetSom teksten til bilde nr. 27219 sier, var dagens mål Milorg-hula. Der hadde tallrike hjemmestyrker samlet seg, blodtørstige og klare til forsvar med nyslipte snabler. Vi klippet og rømte uten noe forsøk på å undersøke hula mer nøye eller ta bilder der. Da var det mer fristende med de sol- og vannbadende på østsiden av dammen.
Se på bildetDagens mål var milorghula ved Åmotdammen. Kjentmannsboka sier ingen bro over damkrona. Orienteringskartet fra 2002 og turkart over området viser sti opp på damkrona og videre stisystem til hula. Begge deler er riktige. Ved dagens vannføring er det uproblematisk å krysse overløpet uten å bli våt på føttene, men stisystemet på den andre siden er nokså gjengrodd og vanskelig å følge. Veivalget anbefales ikke.
Se på bildetIsen har lagt seg, men er ennå ikke sikker. I terrenget tilnærmet bart, men noe is gjorde at piggsko var et godt valg.
Se på bildetEtter å ha gått ned det som må være en av Markas bratteste stier, på sørsiden av Bjønnåsen, kom fotografen til Åmotdammen. Dette langstrakte vannet er fremdeles islagt, men det er åpent langs land. For øvrig nesten folketomt en tirsdag ettermiddag, der dagslyset holdt til en tretimers tur.
Se på bildetMinnetavlen foran Milorg-hula ved Åmotdammen fra 2011, påmontert tilleggsinfo 15. april 2012. Se også bilde nr. 16677.
Se på bildetI denne hulen ved Åmotdammens vestside skjulte Milorg sine våpen. Hulen er nylig gjenoppdaget, og mer enn hundre mennesker deltok på en minnemarkering 22. august 2011. Fra venstre Alf Stefferud, Steinar Bunæs og Kari Kaarbø.
Se på bildetFjellhula ved Åmotdammen sett på nært hold. Her hadde Milorg sitt skjulested for våpen i april 1945.
Se på bildetMilorgs skjulested ved Åmotdammen er nå gjenfunnet, det ligger i et lite benyttet turområde innenfor Lørenskog kommune på Åmotdammens vestside, vel 300 meter fra demningen i nordre ende. Mandag 22. august 2011 kl 18.00 arrangerer Sagelvas Venner en seremoni ved fjellhulen til minne om Milorgs aktiviteter i Østmarka, med særlig fokus på den krevende og farefulle utstyrstransporten fra slippstedet i Enebakks skoger til Åmotdammen. På siden http://romerike.no/-/event/show/256850/4318492_oppsetting-av-milorg-minneplate finner du mer informasjon om dette. På bildet ser vi Alf Stefferud foran huleinngangen hvor Milorg skjulte sine våpen i april 1945.
Se på bildetOgså på Åmotdammen var det blank is i dag. Men ved siden av det glatte sporet var det fortsatt mulig å finne litt tynn snø her og der.
Se på bildetDet er stadig flere isfosser som dukker opp i Østmarka på grunn av mye mildvær og tining i år. Denne ble oppdaget på en skitur fra Marikollen, og er omtrent midtveis i Åmodtdammen, like nord for Blystadlia. Skikkelig tykk og solid is, og vakker å beundre.
Se på bildetFrossent overvann i snøscooter preparert løype gir god fart over Åmodtdammen.
Se på bildetFra fly får man god oversikt over Marka, i alle fall hvis været er klart. Og det var det denne septemberkvelden i 2009. Vannet vi ser til venstre i bildet, er Åmotdammen. Midt på vannet går kommunegrensen mellom Lørenskog og Rælingen. I forgrunnen ser vi boligområdene Blystadlia (til venstre) og Kurland. På bildets høyre side, omtrent midt på, har vi Losby med golfbanen. I bakgrunnen til høyre aner vi Oslofjorden.
Se på bildetÅmotdammen åpenbarer seg på toppen av bakken sør for Sandbekkstua. I dag framstår den som et speil.
Se på bildetMange folk ute på Åmodtdammen idag. Noen gikk på ski, mens andre hadde en koselig rast og grillstund.
Se på bildetØstmarkinger elsker å tråkke opp spor overalt der det er mulig. Her er en fristil fiskebensbakke fra vannet tilbake til løypen som går over åsen. Dette var dagen etter nok et kraftig snøfall, og allerede har folk laget masse selvtråkkede spor.
Se på bildetÅmotdammen er et stort L-formet vann i Østmarkas nordøstlige del. Det er kort å gå inn fra Løvenstad og Blystadlia, og i sørenden av vannet så har man fin utsikt til 2 av Østmarkas høyeste topper: Barlindåsen og Ramstadslottet. I 2006 så er det også en Skijeger'n o-post omtrent der dette bildet er tatt fra (fotografen jakter på disse postene i år...)
Se på bildet24 bilder vist.