I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Endelig kom det påfyll i Helårsløypa, og Bærum kommune sørget for fine spor. I ettermiddag var det typisk nullføre, og det var nok ikke helt lett å smøre. Fotografen var veldig fornøyd med glid og feste på zeroskiene de første seks kilometerne innover fra By, men litt sør for Tverrelva var det tørrere, med kraftig ising som resultat. Bildet er tatt ved Guribysaga.
Se på bildetDet var brukbar glid i de klassiske sporene mellom By og Tverrelva, men nysnøen gjorde det tungt å skøyte. Til tross for det var det flott å kunne være på ski i Helårsløypa igjen.
Se på bildetDette bildet bør sammenlignes med bilde nr. 17210 fra september 2012, da det også var liten vannføring i Lomma. Ved første øyekast er tørrgrana, som en tidligere flom har ført med seg over demningen, forskjellen. Men det er mer: Den største av vannpyttene nedenfor fossen har blitt til grønt moseteppe, og de andre pyttene er vekk. På oversiden av demningen lå flere tørrtrær og ventet på neste flom, men vannstanden her var mye lavere enn da bildet fra 2012 ble tatt. Det er tydelig at mesteparten av den lille vannføringen gjennom Glitredammen kommer fra regulert minstevannføring i Vesleelva fra Aurevann, se bilde nr. 29869.
Se på bildetRegnværet og snøsmeltingen den siste tiden har fått Lomma til å ese kraftig opp. Ved inntaksdemningen til Guribysaga klarer ikke det utsprengte overløpet Verkensrenna å ta unna alt vannet, og vannføringen i det brede overløpet er minst fem ganger så stor som på bilde nr. 17922, som ble tatt i november 2012 etter en heller fuktig periode.
Se på bildetIspanseret her ved inntaksdammen til Guribysaga er uheldigvis typisk for føret i lavere deler av Marka der det har vært tråkk. På stiene kan man oftest finne en vei utenom, men der det har vært sålepreparering, er det som ruglete kjelkebaner i full bredde, se blant annet bilde nr. 20894 og bilde nr. 20962 fra veien på østsiden av Lomma. Ikke mye folk å se her nå for tiden, men det er ikke vanskelig å finne samtale-emne når man treffer noen. Og for å unngå veiene, blir det omveivalg gjennom sjeldent besøkte nabo-områder.
Se på bildetEtter noen skumdannende stryk roer vannet seg ned før demningen. Skumflakene er først runde, men når vannet setter opp farten mot overløpet eller Verkensrenna, blir de mer og mer langsmale etter hvert som farten øker. Her er det en tydelig bakevje før vannet tar til høyre og ned Verkensrenna.
Se på bildetDette bildet er tatt fra nesten samme sted som bilde nr. 17210, men da var overløpet tørt, og det lå trestammer i dammen ovenfor. Nå renner overløpet over, og vannet har tatt med seg trestammene så de henger ut over damkronen. Kommer de videre i høst, eller må de vente på isløsingen?
Se på bildetNordøstbredden av Lomma nedenfor Guribysaga er er tettvokst, ligger for det meste i rasvinkelen og har til dels stup ned i elva. Det er derfor ikke helt enkelt for fotografer å komme på skuddhold fra denne siden, men her er et forsøk. Med høstvannføring er det bra fart i Verkensrenna til høyre i bildet, og det strømmer også bra over i overløpet. Snøplogen er arbeidsledig inntil videre.
Se på bildetTømmerfløting krever lenser og forankringer for å holde tømmeret på den rette vei. Her ved Guribysaga finnes fortsatt både bolter og en kjettingrest, og på den andre siden et steinfylt kar av tømmer (steinkiste).
Se på bildetHeise- og senkemekanismen til damluka var solide saker, og har stått vel mot tidens tann. Rimeligvis mangler betjeningsratt eller –sveiv. Overflaterust gir patina.
Se på bildetDemninger virker gjerne som en sil og stopper flytende gjenstander. Dette er et godt eksempel, først store gjenstander som trær, deretter stadig mindre gjenstander. I vårløsningen fungerer den også som stengsel for is, og elva kan være dekket av isflak i flere etasjer et godt stykke ovenfor stilla.
Se på bildetGuribysaga var i drift til 1986. På bedriftsområdet er det noe forfall, men turbinhuset og og høvleriet ser fortsatt bra ut fra utsiden. Legg merke til turbinrøret, som nok var etterisolert (på 1950-tallet?) med glassvatt. Det er kaldt i Lommedalen!
Se på bildetDen første delen av Helårsløypen mellom By og Tverrelva møter ikke Lomma før ved Guriby sag. Det er "alltid" gode forhold langs Lomma, men ned mot sagen er det nå ganske vårlige forhold med litt isete løypesåle og mange bare flekker i skogen. Men rette etter dette stykket, så….
Se på bildetStrekningen mellom By og Tverrelva kalles ikke uten grunn for "Helårsløypa". Her varer skisesongen lenge. Selv om det har vært temmelig mildt de siste dagene ligger løypen der med gode forhold for både klassisk og fristil. Bildet er tatt like ved Guribysaga.
Se på bildetFra skiløypen 1,5 km fra By kan man mellom trærne skimte det gamle sagbruket ved Lomma. Det begynner etter hvert å bli noen år siden det ble nedlagt i 1986.
Se på bildet15 bilder vist.