I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Dette bildet er tatt rett ovenfor den nederste steinen (den med skarpt hjørne) på bilde nr. 29947, og viser utsikten ned i juvet derfra. Siden vestveggen i juvet er loddrett og med overheng, er det ikke mulig med håndholdt kamera å få frem skikkelig dybdevirkning her om man ikke skal gå på akkord med sikkerheten.
Se på bildetHomledalsjuvet fortsetter som en myrlendt dal med stup på vestsiden fra Fjellstua til Homledal. Et par steder er det revner i stupet hvor det går an å ta seg opp på åsryggen vest for juvet. Bilde nr. 29946 av Fjellstua er tatt nær toppen av denne ryggen. Mot syd går åsen over til å bli en skarp og smal rygg, under én meter bred på det smaleste. Dette bildet viser starten på ryggen før den virkelig blir bratt mot syd. Her er det omkring 200 høydemeter ned til Holsfjorden.
Se på bildetFjellstua på Utsikten ved starten av Homledalsjuvet ble bygget som kafé for veifarende i 1950. Den ble en stor suksess, men i 1970 hadde trafikantene fått det for travelt til å stoppe der, og kafédriften opphørte. Nå er den bolighus, som dessverre blokkerer utsiktspunktet.
Se på bildetDette bildet er fra starten på selve Holmedalsjuvet. To skritt forover, og det blir så bratt at det er nødvendig å bruke både armer og ben for å ta seg fram. Det markerte fremspringet på høyre side er det samme som det på bilde nr. 29929. I blokkura ovenfor er det enkelte antydninger til oppbygd sti under blokkene, og det går en sti opp østre juvkant til Fjellstua. Som for de andre bildene herfra, er det ikke mulig å få fram hvor bratt det er på et todimensjonalt bilde. Det var ikke fristende å ta med seg en selvgående målestokk hit. I det hele tatt vil jeg ikke anbefale turen ned i juvet for andre enn de aller største entusiastene. Til sammenligning: Mørkganga er mindre bratt, og mye mer lettgått enn Holmedalsjuvet, uansett historiene om at husdyr har gått opp her. Kanskje med unntak av geiter, siden juvet alternativt kalles Geiterenna.
Se på bildetDette bildet fra omtrent 1/5 av juvets lengde regnet fra Fjellstua, er typisk for Homledalsjuvet i 2018. I de mer åpne partiene med løsmasse i rasvinkelen var det ikke tilrådelig å fotografere, for løsmassen begynte å gli ved enhver bevegelse av tyngdepunkt eller føtter. Heller ikke her er det spor etter oppbygd sti.
Se på bildetMarkalitteraturen sier at det i juvet var en oppbygd sti for husdyr, utstyr og varer, og at deler av den opprinnelige stien fortsatt var synlig så sent som i mai 2000. Slik ser det ut i 2018 litt ovenfor bilde nr. 29927 på et av de stedene hvor det er forholdsvis enkelt å ta seg frem. Oppbygd sti er det ingen spor etter, og trangt, steinet og bratt er det. Men her er steinene såpass store at de ligger fast, og trærne som delvis blokkerer juvet, er fine å støtte seg på eller dra seg opp etter. Her er det mye brattere enn bildet viser, omtrent som de aller øverste meterne i Mørkganga.
Se på bildetHomledalsjuvet, på kartet Geiterenna, går fra Homledal, nærmere bestemt Fjellstua, til Holsfjorden. Dette var tidligere transportveien til Homledal, med en stigning på 184 meter på snaut 400 meter veilengde (projisert horisontal distanse er 240 meter). Etter omtrent 125 m høydemeter nedover var juvbunnen sperret av en steinblokk som laget et stup tversover med høyde minst to meter. Dette er utsikten fra denne. Nedenfor var det løsmasser i rasvinkelen, før juvbunnen ble dekket av kratt og ur. Fra fremspringet på høyre side og ned til juvbunnen er det omkring 30 meter nær loddrett stup.
Se på bildetDet er ganske kupert i området her, og juvet der Sønsterudelva går fra Homledalsveien og ned forbi E16, er utrolig rufsete. Sønsterudelva ses fra E16 like før du kjører inn i Nestunnelen. Bildet er tatt ved rasområdet, og du ser Holsfjorden og Finnemarka.
Se på bildetVed Homledal, rett ved E16 4 km nord for Sollihøgda, starter en skogsbilvei nordover inn i Krokskogens vestre del. Denne veien er meget fin å sykle, selv om det går en del oppover.
Se på bildet9 bilder vist.