I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det er flere dager siden isen gikk, og med meldt væromslag, passet det med et forfriskende bad etter dagens tur. Coronavennelig også, for det ingen andre på stranda, til tross for sol og 15 grader på land.
Se på bildetSelv i andre halvdel av april er det fortsatt brukbare forhold ved Marimyr. Løypa mellom Tryvannsstua og Skjennungen er fortsatt intakt, bortsett fra de bare partiene ved Lille Tryvann og Skjennungen som alltid dukker opp på slutten av sesongen.
Se på bildetDet ble en fin vårskitur fra Vestmarksetra i dag. Fortsatt greie forhold mange steder, selv om det begynner å bli noen bare flekker her og der. I solhellingene utenom løypetraseene er derimot våren i fremmarsj, slik som her på Stovivollen.
Se på bildetDet har gått 18 dager siden sist løype 1506 (Svartvann N - Mikkelsbonn) ble preparert, men fortsatt er det helt greit skiføre her. Varmen den siste tiden har imidlertid visket ut sporene noe.
Se på bildetHer på Nordmarkas tak hadde en gjeng funnet et bra sted for natta, og nå på formiddagen hang vaffellukta tungt over løypa.
Se på bildetFortsatt bra med folk på ski fra Svartbekken, begge p-plasser var fulle. Og det med temperaturer på over 15 grader. Bildet er tatt ved Svarttjernshytta.
Se på bildetFørst kom svarttrosten, så var det hestehov, og i dag lyste disse hvitveisene opp i veikanten ved Midtstuen utfartsparkering.
Se på bildetSkogen langs skiløypa mellom Burud og Vensåsseter ble stedvis ganske rasert av tungt snøfall kombinert med sterke vindkast. Tidlig på vinteren var den knapt passerbar til fots, og løypebasen har hatt en kjempejobb med å rydde den. Etter de siste snøfallene ble den bra, men etter denne dagen er den knapt nok egnet for de største entusiastene. Bildet er tatt der løypa går tett inntil den største fossen i Petersbekken. Bekken er under ansamlingen av falne trær til høyre i bildet, og går fortsatt under et tykt lag av is etter vinterens kuldeperiode.
Se på bildetDet er ikke bare i lavereliggende strøk det våres nå. Også i Bærumsmarka ved Vensåsseter titter de første hestehovene frem under en stor gran gjennom det heller uryddige underlaget av pinner, barnåler og annet rask. Fotografen hadde støvlene i snøen.
Se på bildetPå Bessliåsen er det fortsatt hytter som holdes i hevd. Selv om de to på bildet ligger nokså avsides til, er de fortsatt i bruk. Nord for disse lå det tidligere en ganske stor hytte, men der står bare flaggstangfoten igjen, se bilde nr. 26421. På toppen bak hyttene står det fortsatt en hytte, men den er i nærmest fritt forfall, se bilde nr. 26420. Bildet er tatt fra Vensåsseter.
Se på bildetDet er ganske mange bilder som viser de sørgelige restene av låven, hvor 2/3 av taket har rast sammen. Dette bildet viser at også skuret begynner å se nokså medtatt ut, med bordkledning som råtner fra bunnen av.
Se på bildetSkiløypa fra Burud åpner opp utsikten mot Vensåsseter og Bessliåsen bak denne. På bildet ser løypa ganske innbydende ut, med fortsatt et opp til 5 cm tykt lag av det siste snøfallet. Men det var slik det var da vi kom dit. Da vi dro igjen en snau time senere, hadde laget sunket helt sammen, og smeltet på de tynneste stedene.
Se på bildetI dag hadde Skiforeningens løypebas preparert skispor på Djupdalsveien (fra Høymyr ved Sollihøgda), og videre forbi Kneikasetra til Kleivstua. Det ble en varm dag på Krokskogen, og føret var best før lunsj.
Se på bildetTrærne i vestlia på Sarabråtåsen begynner tydeligvis å bli gamle og skrøpelige. Sist vinter brakk et tre rett nedenfor bassenget, se bilde nr. 33794. Denne vinteren brakk et annet rett ovenfor bassenget. Bortsett fra den flisa som står igjen, ga det uhindret utsikt over bassenget.
Se på bildetSelv om våren tydelig er i anmarsj, er det mye vinter igjen her nord i Marka. Store deler av løypene hadde helt tørr snø. Bildet er tatt nord for Spålen.
Se på bildetI vakkert furulandskap under Rughaug slynget dette skutersporet seg på kryss av hovedløypa mot Spålen.
Se på bildetFørstemann i løypa av disse to var på utsiktspunktet ved Borgersetra for første gang, og ble mektig imponert over det de så. Begeistrede rop hørtes lang vei!
Se på bildetLitt trekk i dag og ti grader i dag. God plass for den som ville ta seg et bad, men sikkert ikke mye over null grader i det klare, fine vannet. Denne stranda har oppnavnet «iskulpen», og det er om sommeren. Flott å se Krokskogens rygg herfra, og E16 som slynger seg oppover. Veldig uvant og ikke helt lett å identifisere toppene du ser på ryggen, når du er så langt nede i terrenget som her.
Se på bildetSteinsfjorden er helt isfri, men i denne delen i Tyrifjorden sør for Kroksund, har isen holdt seg lenge. Kan ikke huske at dette har skjedd før. Dette er gråblå, langtkommen våris, trolig uten bæreevne. Men det at det er kaldt om natta, vindstille og at den er nesten landfast, hjelper nok noe.
Se på bildetBrannvesenet brente ned klubbhuset på Kleiva i dag som en øvelse, og dette var glohaugen etter et par timer.
Se på bildetJammen ble det ikke en tur i nykjørte skuterspor med silkeføre denne aprilformiddagen også.
Se på bildetSom vanlig var det litt skrint her i bakken der sola står på som verst, men forholdene var ellers gode, særlig etter Storebekkhytta.
Se på bildetOgså i dag kunne Skiforeningen tilby nykjørte løyper i Vestmarka. Føret var litt varierende, fra oppbløtt rødklisterføre i solrike partier nede ved Vestmarksetra, til tørrvoksforhold på skyggefulle steder i høyden. Zeroski fungerte ganske bra, men også de merket suget i sporet i solhellingene. Bildet er tatt ved sørenden av Gampen, på grensen mellom Bærum og Lier.
Se på bildetTørrføre og snø på trærne ga skikkelig vinterfølelse denne aprilettermiddagen.
Se på bildetUtrolig hva litt hugst gjør. Men i dag var været litt som i Bergen, med sol, snø, hagl og regn i en evig runddans. Men flotte forhold på ny snø.
Se på bildetDet er mye sol her, og tilkomsten er mye blitt bedre enn til der gapahuken stod tidligere. Den blir mer brukt også, spesielt i disse koronatider. Det ligger litt utsty her. Det er flyttet ut av klubbhuset, som skal brennes ned. Bålpanna er klar her også, men du må ha med ved selv.
Se på bildetEt nytt bygg er godkjent. Det trengs, for dette er både skjevt og slitt, og er egentlige ei påbygd brakke. Blir dette det siste bildet av klubbhuset?
Se på bildetDet fristet å sitte i stabbursveggen, og jeg hadde med både mat, drikke, samt litt ved til å fyre i bålpanna, så jeg fikk varmt ostesmørbrød. Trivelig her, selv om det var stengt.
Se på bildetFor noen dager siden var løypa preget av vår og varme, og prepareringen var offisielt avsluttet. Men etter at det falt rundt 30 cm snø siste døgn, stilte Skiforeningen med nypreparerte spor denne apriltirsdagen.
Se på bildetNysnøen på trærne er i ferd med å smelte, men det manglet ikke på jule- eller kanskje påskemotiver rundt Ringkollen tirsdag 13. april. Her ved Femputt-krysset var nysnødybden opp mot 30 cm.
Se på bildetSå ingen her, men en person hadde gått før meg. Den skiløperen må ha vært liten og lett, for det var smalspora og hadde ikke sunket nedi. Meget flotte forhold.
Se på bildetDet er pakket med scooter to ganger i løypa opp fra Kleivstua, for her var det barmark. Så løypeprepareringen startet på nytt her. Både blå himmel og litt uvær i dag.
Se på bildetSnøen henger på trærne, og det er nykjørte løyper, men sålen var delvis borte. Nå gjelder det å gripe dagen.
Se på bildetSkiforeningen var raskt ute med å preppe løyper i Vestmarka etter at snøfallet var over. Her ser vi et parti sørvest for Mikkelsbonn.
Se på bildetSnøfallet i går gjorde at preppemannskapene kunne lage flotte skispor i Vestmarka, og det visste sprekingen Åsmund Aslaksen å benytte seg av. Han hadde gått fra Vestmarksetra til Sandungen og Haveråsen, før han kom opp hit, til myrene sørvest for Mikkelsbonn, på Lier-siden av kommunegrensen mot Bærum. Det ble til slutt tre fine mil på ham i dag.
Se på bildetSelv om kalenderen viste 12. april, var det bare lysforholdene kombinert med tiden på kvelden som indikerte vår på toppstasjonen i alpinanlegget i Tryvannsåsen. Nedbøren det siste døgnet kom som snø i denne høyden, og sur nordavind og snø gjorde at opplevd temperatur var langt lavere enn termometeret indikerte. Men gjestene i skianlegget så ut til å nyte at sesongen ikke er over ennå.
Se på bildetDet var 25 - 30 cm nysnø i traseen opp gjennom Hennummarka i dag, og ingen preparering.
Se på bildetFotografen synes at løypa opp er en av de kjedeligste i Marka, men det er fint når man har kommet seg opp. Denne løypa er nå sent på sesongen der det er flest skiløpere. Det gikk så vidt å komme seg fra bommen ved Skrubbdal til Storebekkhytta uten å ta av skiene.
Se på bildetFøremeldingen fortalte om nypreparerte spor på Djupdalsveien mellom Høymyr og Auretjernsbekken, men i dag gikk det også fint å komme seg videre nordover. Bortsett fra et tre meter langt parti rett nord for Auretjernsbekken var det sammenhengende skiføre til Sørsetra. Heller ikke over Sørsetraveien måtte skiene av.
Se på bildetDet var nykjørt på Djupdalsveien i dag, fra Høymyr til Auretjernsbekken. Litt isete i bakken fra enden av lysløypa til nederst i Djupdalen, men ellers veldig fint. Bildet er tatt en drøy kilometer sørøst for Auretjernsbekken.
Se på bildetFlåten over Svartoren sitter fast i isen, selv om det kanskje ikke ser slik ut på bildet. Mange var bortom og dro i tauene, fra begge landsider, men denne søndagsformiddagen lot den seg ikke rikke.
Se på bildet50 bilder vist.