I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Nordover fra Sonsveien stasjon går det en fin sykkelvei langs jernbanelinja. Dvs. - på størstedelen av strekningen til Hølen går den faktisk i selve jernbanetraseen - den gamle, vel og merke. Det er en lett sykkelvei gjennom skogen.
Se på bildetDen gamle jernbanebrua i Hølen troner høyt over Såna (Hølenelva) og Store Strandgate. Brua ble bygget i 1879 og var i bruk fram til 1996, da ny bru, litt lenger nede i Hølendalen, ble tatt i bruk. Noen mener brua bør fjernes, mens andre mener den bør bevares, og brukes som sykkelvei.
Se på bildetSåna renner stille og rolig nedover forbi Hølen, og avslutter sin ferd i Son. Det er fint å sykle langs denne elva. Bildet er tatt et stykke innover fra Son.
Se på bildetSommervarmen kom for fullt denne helgen, og pinseaften egnet seg best til ren avslapping. Brygga i Son var et godt alternativ.
Se på bildetSon gjestehavn er full av båter og mennesker i dag. Ikke så rart, siden sommerværet kom for fullt nå i pinsehelgen. Noen velger umotorisert framkomstmiddel.
Se på bildetKyststien er kyststi med stor K akkurat her, for nærmere sjøen kan den ikke komme. Her snor den seg langs Kulpestranda - et populært turmål i Kambo.
Se på bildetDet er folksomt i båthavna i Kambo i dag. Det er pinseaften og langhelg. Ikke rart at mange vil ut på fjorden på denne strålende dagen.
Se på bildetKyststien gjennom Østfold svinger nedom Kambo marina. Her er det fin utsikt nordover Oslofjorden. Jeløya til venstre.
Se på bildetDette spesielle skiltet står ved Mærø bru i Hølen. Det er fra rundt 1928, da Rv 1 gikk rett gjennom Hølen sentrum. Monogrammet AFV står for Akershus Fylkes Veivesen.
Se på bildetDen tidligere jernbanetraseen sør for Hølen er blitt en idyllisk og fin sykkelvei.
Se på bildetEt godt stykke sørover fra Sonsveien stasjon er gang- og sykkelveien lagt langt unna bilveien. Den følger derimot jernbanen, som vi ser bak trærne.
Se på bildetHer ved Molbekk er det slutt på asfalten, nå venter en fin turvei gjennom Mosseskogen. Dette har vært en viktig ferdselsåre helt fra Middelalderen. Her gikk nemlig Den Fredrikshaldske Kongevei mellom Christiania og Fredrikshald (Halden). Strekningen er i dag en del av Kyststien i Østfold (informasjonstavle til høyre).
Se på bildetDet er ikke en hvilken som helst gate, dette. Her sykler du midt i et historisk industriområde, med de gamle arbeiderboligene på begge sider av gata. Boligene er i stor grad bygd av slaggstein fra Moss jernverk. Denne gata – Verket – er den eneste i Moss der husene har nummer etter hverandre først oppover på den ene siden og så nedover på den andre.
Se på bildetHer avslutter Mosseelva sin ferd mot Mossesundet. I dette området, ved Mossefossen, lå industriens vugge i Moss. Allerede på 1300-tallet var det saltkokerier og kverner her. Moss jernverk ble etablert nord for fossen i 1704. Peterson & Søn startet produksjon av cellulose i 1883. Nå renner vannet rett inn i Mossefossen kraftstasjon.
Se på bildetHer krysses Storebro, som går over Mosseelva. Storebro har siden Middelalderen vært en del av Den Fredrikshaldske Kongevei som gikk mellom Christiania og Fredrikshald (Halden). Ved fossen lå også industriens vugge i Moss. Allerede på 1300-tallet var det saltkokerier og kverner her. Moss jernverk ble etablert nord for fossen i 1704. Peterson & Søn (i bakgrunnen) startet produksjon av cellulose i 1883.
Se på bildet15 bilder vist.