I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det var flott vær i dag, og fra Busterudvangen var utsikten bra mot Gardermoen og store deler av Romerike.
Se på bildetI dag var det kaldt og solrikt i Romeriksåsene. Bildet er tatt i løype 723 mellom Ringdalshytta og Busterudvangen. Denne løypa var preparert i dag.
Se på bildetEn kald januardag når solen så vidt ned til denne gamle setra på Krokskogen. Stedet er vel knapt i bruk, for sammenlignet med dette åtte år gamle bilde nr. 18013, ser vi at enda flere vindusruter mangler. Nesseter var kjentmannspost i 1994-96.
Se på bildetDenne gamle, grønne brakka står blant hytter og uthus på Nessetervollen. Langveggen er hullete, og på den andre siden er tre-fire grantrær svært nærgående.
Se på bildetDette huset på Nesseter er stabilisert med stålplater, noe som er observert og kommentert flere ganger før, blant annet på bilde nr. 18017. Bebyggelsen ser ikke mye brukt ut, men noen hadde truget forbi her for ikke så lange siden, og veien er ganske nylig brøytet helt til snuplassen, der også kjentmannsposten var plassert i 1994-perioden.
Se på bildetSupre forhold i traseen langs Skjærsjøen (vestsiden) til Kikut. Her returnerer årets Holmenkollmarsj etter vending ved Kikut.
Se på bildetFantastisk oppe på Høgsmåsan i dag, med strålende sol. Den varmet litt, selv om det var tolv kuldegrader i denne delen av Marka. Knirkesnø og fint føre.
Se på bildetDe oppdagelseslystne kan fort få seg et ærend på Ullernåsen. Denne toppen på 452 moh. ligger ved skiløypa mellom Finneflakseter og Sollihøgda. Utsikten er noe begrenset, best mot sørøst.
Se på bildetDet gikk bra unna for disse skiløperne, der de skøytet seg over Høgsmåsan i strålende vintervær.
Se på bildetI den noe utfordrende løypa mellom Finneflakseter og Sollihøgda, ved Ullernåsen på 452 moh., møtte fotografen løypekjører Dag Skruklien. Det ble en hyggelig prat denne knirkekalde januarfredagen, med sol fra blå himmel. Vi var nokså enige om at løypa er lettest å forsere uten spor.
Se på bildetRett sør for løypekrysset ved Finneflakseter er det åpent etter hogst, og vi snur oss og får vidt utsyn nørdøstover. Så gikk fotografen videre sørover i denne noe utfordrende løypa.
Se på bildetNoen gang sjanser vi på om det er mulig å finne is som er ok, og i dag traff vi. Vi ble tre etter hvert, men var bare få meter unna hverandre, men for tynn is gjorde at vi måtte gå en lang runde for å treffes. Dessverre rant tiden ut for oss, for mørket kom fort.
Se på bildetVi kan nesten kalle det en æresrunde, ferden løypebas Ole Henrik Lien Andersen hadde ned Abborvannsveien med kurs for Fossum i ettermiddag, med nok en stor innsats i Bærumsmarka. Han har måttet fjerne mange trær som har falt ned i løypetraseene, og preppingen er prima. Ikke rart skiløperne er fornøyd. Bildet er tatt ved Triungsvann.
Se på bildetVed 15.30-tiden i dag var det flott å gå på skøyter i solnedgangen på Steinsfjorden. Men selv om så godt som hele fjorden er dekket med is, må du ha kunnskap om både is og lokale forhold før du bør prøve skøytene.
Se på bildetGikk 110 meter ut på tirsdag og 125 meter på onsdag. Prøvde meg i dag kl. 15. Meget krevende forhold, men megaflott is, og i dag kom lokalkunnskapen til sin rett! Det er meldt kaldt og klart vær i et par dager, før det slår over.
Se på bildetVensåsseter er et populært turmål i Bærimsmarka, og det mangler ikke på snø her inne nå.
Se på bildetDet er mange skiløpere ute i de mest populære løypene for tiden, men det finnes muligheter for den som vil ha en køfri opplevelse. Et alternativ er traseen "Sørkedalen på langs", som på en del av strekningen går parallelt med Gråseterveien. Her ser vi et parti av løypa mellom Skrubbdal og Fløyta.
Se på bildetGalemyr ligger nordøst i Bærumsmarka. I dag var det nye, maskinpreparerte skispor over myra. Fra Galemyr går det løyper til Tangenåsen, Stormyra og Skrubbdal.
Se på bildetLøypebas Ole Henrik Lien Andersen i Bærumsmarka er en dyktig og trivelig kar. Da han stoppet i et løpekryss, kom det hele tiden skiløpere som ville snakke med ham. Det er uvanlig mange på ski, også på hverdager, i Bærumsmarka i disse koronatider. Det synes han er gøy. Bildet er tatt i løypekrysset mellom Abborvannsbekken og Abborvannsveien.
Se på bildetOle Henrik Lien Andersen har vært løypebas i Bærumsmarka i 16 år, og kjenner den bedre enn sin egen bukselomme. Han hadde kjørt over Tjæregrashøgda i går kveld og preppet resten av løypenettet i dag. Løypene var lekre. Takk skal du ha! Bildet er tatt i løypekrysset mellom Aborvannsveien og Abborvannsbekken.
Se på bildetDet var litt skrint opp fra Hønefoten i Maridalen, men oppe ved Fagervann viste Turtermarka seg fra sin beste side. Bildet er tatt øst for vannet.
Se på bildetAbborvannsveien leverte godt skiføre i dag, men oppe ved Triungsvann valgte noen å gå over isen. Det var et godt alternativ, med myke, oppgåtte spor.
Se på bildetØsternvannsvingen er et fint utgangspunkt for skiturer i Bærumsmarka. Etter 1 kilometer kommer man da til demningen sør i Østernvann, hvor det går løyper videre når isen er kontrollert. Og det er den nå, og traseen over til nordenden av vannet er merket med stikker.
Se på bildetSnø og et julepyntet hus er en fin avslutning på skituren fra Sand, via Lunner stasjon og hit til Lunnerlinna, der løypa munner ut i vegen. Men opp til venstre, rett på den andre siden av Korsrudlinna og jernbanen, er det flere skiløyper.
Se på bildetMed snø i lufta kommer tog og skiløper fram til Lunner stasjon. Lunner vel lager skispor både på øst- og vestsiden av stasjonen.
Se på bildetFin ettermiddagstur gjennom Lunners vinterlandskap. Bakkene opp fra Sand er tilbakelagt, og i enden av denne strekningen ser vi Rypsekkvegen.
Se på bildetJeg har pigget meg ut fra Steinsbystranda, ca. 40 cm mellom hver gang jeg sjekket istykkelsen. Kom 110 meter ut før isen ble for tynn, selv for en med komplett sikkerhetsutstyr og kompetanse. Men solnedgangen ble magisk. Så turen på 220 meter i løpet av 22 minutter var verdt det! Hadde ikke vært mulig å få tatt dette bildet fra stranda.
Se på bildetDet ble ikke noe bål i dag. Minus ni grader, så ikke så kaldt. Men å sitte på en stein funker også, når du har ei god rastejakke i dun. Isen har lagt på seg noe. Ingen sprekker da jeg gikk på turskøyter i dag. Men isen en nesten helt umulig å lese med 2,5 cm snø oppå. Vi ser mot Haugkastvika.
Se på bildetTo blide Kjelsås-jenter ankom Sinober etter å ha forsert de bratte bakkene fra Burås, veldig fornøyde med å ha truffet på løypemaskinen.
Se på bildetI lav vintersol kjørte scooteren i dag opp traseen over Nordbysjøen.
Se på bildetI september 2019 gikk det et stort steinras over den gamle driftsveien i Åsbråtakleiva, og stien der ble sperret for all ferdsel. Senere ble det åpnet for å passere raset igjen, men det ble bare delvis ryddet, og tråkket går i storsteinet ur. Med snø er passasjen ganske krevende, for nå har den våte snøen frosset til og dekker mellomrommene mellom blokkene, men den tåler ikke vekten av en person. Med forsiktighet går det likevel ganske greit.
Se på bildetDa har Steinsfjorden Skøyteforening startet på en bane, innerst i bukta ved Vik. Også kalt Statoilstranda på folkemunne. Målte 14 cm stålis her. Men det er betydelig dåligere is ved Garntangen og lenger nord.
Se på bildetPå Søndre Kolsås er det fullt av tråkk etter besøk i jula og tiden etterpå. Her har også noen pyntet en furu med glasskuler og gyllent glitter. Etter vindværet er ikke alle kulene like hele. Denne dagen skyet det over, og det kom lett snø. Stinettet her var ganske bra, men med enkelte isete partier dekket med et tynt lag av lett nysnø.
Se på bildetMerradalen er en av tre adkomstveier til Kolsåsmassivet fra vestsiden. Dette er en gammel driftsvei for tømmertransport. Etter høstens nedbør renner fortsatt ganske mye vann i bekken fra myrene mellom Søndre og Nordre Kolsås, og det bratte veifaret er fylt av ruglete is. Fra toppen av stupet henger tallrike istapper, som fortsatt vokser og etter hvert faller ned. Dette er fortsatt en mulig vei opp, men nedover er den mer enn krevende.
Se på bildetLøypa over Store Hvitsteinvann er både preparert og merket med stikker. Det går skispor over Abborvann, Triungsvann og Lille Hvitsteinvann, men disse vannene er verken preppet eller merket med stikker. Det er det sikkert et en god grunn til.
Se på bildetHunden tok en liten avstikker over Store Hvitsteinvann mens eieren gikk rundt vannet. Løypa over vannet er både preparert og merket med stikker. Varmedressen denne hunden har på seg, er blitt kjempepopulær. Mange hunder fikk nok en slik til jul...
Se på bildetIdet sola gikk ned, ble lyset vakkert magisk. Bildet er tatt ytterst på Averøya. Det har lagt seg is i Nordfjorden langs land, så vi gikk på turskøyter helt til spissen!
Se på bildetDu skal vite hva du gjør når du beveger deg på isen nær åpent vann. Bildet er tatt på Tyrifjordens nordvestre arm, Nordfjorden.
Se på bildetEn fin dag på skøyter på Nordfjorden går mot slutten. Utenfor Røssholmstranda er er langgrunt, så langgrunt at folk ikke gidder å bade der, men isen er 10–12 cm innerst! Plumper du, blir du bare våt til anklene/knea!
Se på bildetMidtstuen stasjon var stengt, slik man fikk redusert samling av folk, se bilde nr. 36105. Det er bra at Sporveien har tatt ansvar, men jeg skulle gjerne ha fått det med meg, slik at jeg kunne avsluttet skituren på Holmenkollen istedenfor. Så jeg måtte gå til Skådalen stasjon, slik som disse jentene, som ikke hadde latt seg stoppe for å få akt i Korketrekkeren. De skulle opp igjen til Frognerseteren og gå fra Midtstuen til Skådalen nok en gang. Ungdommelig pågangsmot!
Se på bildetDet er greit å gå på ski til Kongens utsikt, men en del gikk også på beina. Utsikten var det ikke noe å utsette på denne flotte søndagen
Se på bildetNoen som stod ved siden av meg, fortalt om venner i Europa som misunte dem muligheten til skigåing i disse covid-19-tider.
Se på bildetKjente åser i vinterskrud, sett fra Kongens utsikt. Under tåka ligger den delvis islagte Steinsfjorden.
Se på bildetVi er fem stykker igjen etter en 15 km lang og flott tur, med både tynn is, råker, sol og skygge. Og sola begynner å varme, så det var bare minus ni da vi kom til bilen. Det ble en del opplæring, og Bjørn helt til høyre ledet oss over et tynt parti med ei råk i midten for første gang. Som instruktør var jeg ca. ti meter bak og fulgte ham opp. Hadde ikke vært mulig uten at kunnskapen og isstavene var med. Så det er flere og flere som har fått et betydelig høyere nivå på sine iskunnskaper, og det gleder meg som Instruktør. Litt lett snø på isen gjør isleseing meget vanskelig. Gir dog god sporsnø når ruta er gått opp på forhånd.
Se på bildetStolpen er fortsatt uten termometer, se bilde nr. 33940. Termometeret på Appelsinhaugene viste minus 7, dvs. to grader mer enn i går.
Se på bildetDet er verdt å ta en stopp på toppen av bakkene nord for Finneflakseter.
Se på bildetSolen var fremme en liten stund her ved Sjustakemyr nord for Løvlia, og skapte et lys som fikk landskapet i flott vinterstemning.
Se på bildet50 bilder vist.