I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Høgdevegen fra Melby i Feiring går oppover forbi Nystufjøset - og herfra er det strake vegen opp lia til Melbyhøgda.
Se på bildetHøgdevegen er den gamle ferdselsvegen mellom Melby i Feiring til Melby i Hurdal. Akershus fylkeskommune har gitt den status som kulturveg. Fram til 1886 var dette postveg til Hurdal i den tiden av året da Mjøsa var isfri. Posten kom da med båt til Feiring og ble fraktet på Høgdevegen til Hurdal. Hurdal og Feiring hadde felles prest og lensmann, og særlig prestene brukte Høgdevegen. I dag er Høgdevegen en populær turveg.
Se på bildetKjerkelinna er en bratt start på sykkelturen opp på Feiringåsen. Men så lenge man har en girsykkel som kan "kompensere" for tøffe oppoverbakker, går det helt fint. Vegen svinger seg oppover gjennom bygda, og hele tiden har man flott utsikt over kulturlandskapet og Mjøsa.
Se på bildetHva med en tur til Trøllkjerka? Kanskje Brurbakken frister? Skiltene står i krysset ved Brågåtjenna, langs Høgdevegen, den gamle ferdselsvegen mellom Melby i Feiring og Melby i Hurdal.
Se på bildetMelbyhøgda har i alle år vært et flott utsiktspunkt langs Høgdevegen, den gamle ferdselsvegen mellom Hurdal og Feiring. Men setter man seg på benken her, er det ikke så mye man ser av Mjøsa og områdene rundt. Skogen skjuler mer og mer av utsikten.
Se på bildetVel framme på Melbyhøgda (535 moh.), det høyeste punktet langs Høgdevegen, den gamle ferdselsvegen mellom Hurdal og Feiring.
Se på bildetVegen nordover fra Nordre Morttjennet til Melbyhøgda er stort sett fin å sykle. Men strekningen ved Høgdeputten er ikke optimal. Her ser vi det dårligste partiet. Det er ikke særlig langt.
Se på bildetLitt nord for Nordre Morttjennet deler vegen seg, og man kan velge mellom å sykle vestover mot Tisjøvegen (høyre), nordover mot Melbyhøgda (bak fotografen) eller i retning det nordre og søndre Morttjennet - og Byua (vesle og store). Der ligger vannene som perler på en snor.
Se på bildetGod grusveg og vakkert landskap. Her ved Søndre Morttjennet er det fint å sykle.
Se på bildetEt par stokker, et bord og en bålplass er "fasilitetene" på denne fine plassen ved Vesle Byua. Her, rett nedenfor parkeringsplassen, er det fint å ta seg en pause før ferden går videre.
Se på bildetSvak sommervind lager krusninger på Vesle Byua, det nordligste av de to Byua-vannene. Det ligger 422 meter over havet, 4 meter høyere enn Store Byua. Vi ser nordover mot hytteområdet på østsiden av vannet.
Se på bildetFint å ferdes langs Store Byua på denne flotte sommerdagen. Bildet er tatt i nordenden av vannet.
Se på bildetPå veg nordover mot Byua, litt før toppen er nådd, hilses man av de som vanligsvis holder til her i traktene sommerstid.
Se på bildetHvis en følger den gamle vegen mellom Hurdal og Feiring fra Brågåtjenna og 800 meter oppover, kommer en til Melbyhøgda, høyeste punktet på denne vegen. Her har en flott utsikt mot Mjøsa. På andre sida av Mjøsa ser en tydelige spor av den jernbane- og vegutbygginga som nå pågår.
Se på bildetNår en går stien fra Brurbakken til Trøllkjerka, får en det søndre Brågåtjennet rett under seg.
Se på bildetBrurbakken ligger et par hundre meter opp i bakken fra Brågåtjenna langs den gamle vegen mellom Hurdal og Feiring. Navnet er knyttet til et gammelt sagn: Et brudefølge red over åsen fra Feiring til Hurdal, hvor bryllupet mellom ei jente fra Feiring og en gutt fra Hurdal skulle stå. Plutselig var bruden borte. Det ble leita både lenge og vel, men de ga opp da de skjønte at jenta «var tatt i berget». Nå skal det vel mye til at det var huldra som kidnappa bruden. Mer sannsynlig er det at bruden ikke ville ha hurdølingen, og fikk sin utkårede til å utføre et bruderov. Det fins også andre sagn om Brurbakken, bl.a. at det var ei ulykke som hendte. Det er satt opp benker og bord på stedet, så her kan en sitte og nyte utsikten ned på det nordre Brågåtjennet, Agavannet, Røtjennet og i bakgrunnen Fjellsjøkampen, Bjønnåsen og Torseterkampen.
Se på bildetHer ved Brågåtjenna fortsetter rute 738 til venstre, mens den gamle vegen mellom Hurdal og Feiring går rett fram. Vil en besøke Brurbakken, Trøllkjerka eller Melbyhøgda, kan en sette igjen sykkelen her og fortsette oppover bakken til fots. En dugnadsgjeng fra Feiring har merket og gått opp stier, slik at det er lett å finne fram.
Se på bildetHer i nordenden av Holtjennet tar sykkelrute 738 og den gamle vegforbindelsen mellom Hurdal og Feiring av fra Tisjøvegen. Melbyhøgda som det står på vegviseren, er høyeste punktet på denne vegen.
Se på bildetVakkert langs sykkelrute 703 på Minneåsen – med vann, høstfarger og sol fra blå himmel.
Se på bildetFor små barn er denne tandemløsningen en fin overgang fra å sitte i sykkelvogn til å sykle helt alene. Det finnes også en løsning der barnesykkelen festes uten forhjul bak på voksensykkelen. Fordelen med festanordningen som vist på bildet, er at barnesykkelen lett kan tas av og settes på, slik at barnet selv kan sykle på strekninger der dette egner seg, og så henge bak på voksensykkelen når kreftene tar slutt eller at veg- eller trafikkforhold er for farlige. Bildet er tatt like ved Haugbrua.
Se på bildetBildet er tatt i nordenden av Holtjennet der den gamle ferdselsåra mellom Hurdal og Feiring tar av fra skogsbilvegen og sykkelrute nr. 571 (Holtjennet - Steinsjøen).
Se på bildetVi ser ned på stedet som i Markadatabasen er benevnt Siridalsvegen. Her kommer sykkelruta Kinna – Siridalsvegen opp på bilvegen mellom Hurdal og Minnesund. Nede på vegen er det fin utsikt over Hurdalssjøen, enda bedre blir utsikten hvis en går litt opp i hogstflata nord for vegen.
Se på bildetVegkrysset der sykkelruta fra Hurdal torg og nordover slutter og sykkelruta Haugbrua – Holtjennet starter.
Se på bildetPå en forsommerdag i 2009 kunne vi betrakte Tisjøen fra de øvre luftlag. Bildet er tatt mot sydvest, slik at vannets sydende er oppe til venstre. Helt øverst til venstre ser vi Tasketjennet. I selve Tisjøen ser vi Lyngholmen midt i bildet. Til høyre ser vi Vålsjøen.
Se på bildet25 bilder vist.