I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Siden vaieren måtte holdes stram fikk vendehjulene stor belastning, og de måtte derfor stå på solide betongfundament. På tønneheisen satt hver tønne permanent fast på vaieren. På- og avstigning foregikk derfor i fart for de passasjerene som klarte det. Alternativet var å stoppe driften til passasjerene var på plass. Da stoppet også de andre tønnene, og man hang i uvisse inntil driften startet igjen. Inn mot vendehjulene sto bærebukkene tettere, så vertikal last på disse var lavere enn på bærebukkene underveis. Strekkene underveis var også lenger, så bukkene der måtte utføres mer solid. Et ganske primitivt anlegg, men det virket helt til Dronningveien og privatbilene kom.
Se på bildetStrålende sol, passe varmt, passe mye vind, ingen insekter – kan forholdene i Marka bli bedre? Langs Bergenske Kongevei fant vi vårblomster, en kjentmannspost, og bare én snøflekk. Men hvor var alle syklistene? Vi så bare seks andre på hele turen.
Se på bildetKleivstua har en lang historie som hvilested på Krokskogen. Nå er stedet bygget ut til hotell og konferansesenter. Det har kommet til nye bygninger de siste årene. I dag var det fortsatt høstfargede omgivelser her. Bilde nr. 12675, som er tatt på omtrent samme tid for fem år siden, viser at det fort kan bli vinterlige forhold i oktober.
Se på bildetHer ved elvemøtet mellom Lomma og Tverrelva går det veier i tre retninger. Men mulighetene er flere enn som så, for veien som går mot høyre i bildet, får ganske straks to avgreininger. Klikker du på "Tverrelva" rett over denne teksten, og deretter på sykkelsymbolet, ser du de fem sykkelrutene herfra.
Se på bildetEtter noen varme kilometere på sykkelsetet, var det godt med en hvil ved sørenden av Plassedammen.
Se på bildetLommedalen golfklubb ligger vakkert til ved Jonsrud gård. Til høyre på bildet ser vi Den Bergenske Kongevei gå forbi en del av banen.
Se på bildetDen siste lørdagsettermiddagen i juli var det riktig så idyllisk ved Langebru og Langebrutjernet
Se på bildetVåren er i ferd med å gå over til forsommer på Krokskogen. Ved Bruløkka har engene blitt grønne, og det er ikke vanlig allerede 17. mai.
Se på bildetBenteplassen er et av mange steder i Marka som nå er pyntet med stemorsblom, eller natt og dag som planten også kalles. På bildet vokser den ved siden av bitter bergknapp som ikke blomstrer riktig ennå. Fint med blomsterdekorasjoner på nasjonaldagen!
Se på bildetMed fin, sydvendt beliggenhet og god tilgjengelighet fra skogsbilveien fra Kleivstua er et besøk på Retthellseter å anbefale. Her er det mye kulturhistorie! Hole historielag prøver å ta vare på noe av det gamle setermiljøet. Retthellseter har trolig navn etter flate (rette) heller eller svaberg som det er mye av her.
Se på bildetSkogsbilveien fra Guriby til Mattisplassen går på vestsiden av Lomma. Den er nå tørr og fin å sykle på, og fortsatt står det blåveis i veikanten. Bildet er tatt omtrent midtveis mellom Guriby Tverrelva, et par hundre meter etter at fotografen syklet over grensen mellom Bærum og Hole. Klikk på "Vis på kart", så ser du hvor!
Se på bildetRetthelltjern ligger på Krokskogen, ca. 2,5 km øst for Kleivstua. Denne ettermiddagen i begynnelsen av oktober var det det behagelig varmt ved vannet. Sommerstid er det fint å bade her, mens hovedløypen mellom Kleivstua og Løvlia går forbi her om vinteren.
Se på bildetFra Den Bergenske Kongevei, her ved Langebru mellom Lommedalen og Krokkleiva. En artig og interessent rute, temmelig kupert og tildels meget bratt skogsvei.
Se på bildetMidtskogen var et naturlig stoppested på Kongeveien på 1800-tallet, og fikk for øvrig skjenkerett for brennevin allerede i 1847! Ikke langt herfra ligger også Midtskogstenen som var kjentmannspost i 2000 – 2002. Stenen omtales av Oslo-bispen Jens Nilssøn, som i 1594 var på visitas til Hadeland og Hedemarken. Bispen med sitt følge stoppet ved stenen for å hvile, spise og skifte hester, før han ble geleidet videre til Norderhov av sognepresten. Midtskoggrana står rett ved veien - omkretsen i brysthøyde er over 3,5 meter!
Se på bildetDenne skogsbilveien går fra Jonsrud i Lommedalen og videre til Kleivstua og Sundvollen. Den kalles også Gamle Ringeriksvei eller Krokskogveien. Fin sykkelvei!
Se på bildetFrøshaug ligger ved den gamle kongevei mellom Kleivstua og Jonsrud i Lommedalen. Stedet disponeres av Norske Studenters Roklub.
Se på bildetRett nord for Kleivstua har man et glimrende utsyn fra Kronprinsens utsikt. Her har man en høydeforskjell på 330 meter ned til Steinsfjorden!
Se på bildetBruløkka ligger mellom Frøshaug og Bureheim på Kongeveien som går gjennom Krokskogen fra Lommedalen til Ringerike. Det kan anbefales å ta en avstikker på blåmerket sti til Øskjevallseter, som ligger 1,2 km øst for Bruløkka.
Se på bildetDemningen ved Retthelltjern (A) er den eneste av de fire demningene som fortsatt ligger inntil vannet den i sin tid demmet opp. Et fint stykke steinarbeide, som har tålt tidens tann bra. Den ligger fortsatt nesten som en overdimensjonert steinbro på en gammel kjerrevei. Bildet er fra 2000, da det var nyhugget og åpent her fortsatt, og vi hadde lagt fjern/kulturposter i turorienteringen Flaggspretten i området. Nå har det vokst opp mye kratt, og demningen er ikke grei å fotografere, men fortsatt lett å se.
Se på bildet19 bilder vist.