I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
I det flatere partiet ved viadukten er Haukeelva ganske bred og steinet, og ved sommervannføring er det mulig å krysse elva tørrskodd her om man har rimelig god balanse og finner de riktige omveier. Elva var fløtningselv til 1916, da den første tømmerrenna av tre ble bygget. Trerenner hadde en levetid på bare 10-12 fløtninger, og i 1939 ble trerenna skiftet ut med en renne av stålprofiler som var skjøtt sammen med klinkenagler. Som bildet viser, står fundamentene og renna fortsatt bra på nordsiden, men fundamentene er svekket av råte. Kan det være isgang som har «tatt» fundamentene midt i elva? Kjentmannspost 2004-06.
Se på bildetEtter en ganske interessant sykkeltur i renna, var vi ved Svarten, men hvor var veien? Kartet på bilde nr. 19652 gir svaret, men på kartet fra 1946 var den jo ikke inntegnet. Så da var det å sykle renna opp igjen, men det gikk ikke, for det var ikke plass til pedalene når vi nå måtte trå. Å balansere på rennekanten og trille var heller ikke på tale, alt for risikofylt der renna var oppbygd og over viadukten. Så da ble det å bære syklene med oppakning dem gjennom krattskog med myr eller steinet grunn langs Svarten og opp lia til vi endelig fant veien. Sjelden har vi brukt så mye tid og krefter på en snarvei som skulle spart oss nettopp tid og krefter. Men Roverprøven ble godkjent.
Se på bildetDer Haukerenna går på trefundamenter, er forfallet størst. Dette er et av de bratteste og mest skyggefulle partiene etter viadukten, og her har da også renna sunket sammen og blitt helt deformert.
Se på bildetDette er tømmerrenna rett nedenfor Hauken-demningen. Gjennom denne renna ble tømmeret fraktet videre nedover til Svarten. Tømmerrennene var en del av vannveien mellom Vassendvika i Storflåtan og Sørkedalen. Fra Steinsfjorden ble tømmeret transportert opp til Damtjern og Vassendvika med et kjetting-system som ble kalt Kjerraten i Åsa. Kjerraten var i drift fram til 1850.
Se på bildetHer ved Vassendvika stod det tolvte og siste vannhjulet til kjerraten i Åsa. Kjerraten var i drift til midt på 1800-tallet, men fortsatt står steinkonstruksjonen som hjulet var festet til. Det skal sies at dette tolvte hjulet aldri kom i drift fordi vanntilførselen var for liten her inne ved Storflåtan. Tømmeret ble derfor fraktet med hestekraft det siste stykket hit slik at fløtingen nedover vassdraget kunne starte.
Se på bildetDa er klokka 10, og sykkelbussen er framme på Ringkollen. Himmelen er skyfri, og alt ligger til rette for en super dag på sykkel i Marka. Sykkelbussen er en helt vanlig buss - men med en spesialbygd tilhenger. Det var en ganske annerledes farkost som fraktet sykkelfolket til Tverrsjøstallen for ni år siden, se bilde nr. 1063.
Se på bildetPå denne solrike oktoberdagen kunne man nyte utsikten nordvestover fra Høgåsen etter å ha syklet opp hit fra Sæterroa. Nedenfor skogen ligger Ringeriksbygdene med de snedekte fjelltoppene i bakgrunnen.
Se på bildetDet ble etter hvert pent, varmt vær ved Storflåtan i dag, og det ble noe malerisk over landskapet
Se på bildetDet er imponerende hvordan man løste frakt av tømmer fra Åsa til Storflåtan. I denne steinkonstruksjonen stod det et vannhjul på 6,7 m i diameter og 1,7 m bredde. Det er anlagt en turvei fra Åsa til Øyangen med informasjonsplakater.
Se på bildetEn flott sommerdag har begynt ved Storflåtan, og gården viste seg fra sin vakreste side i landskapet som er dominert av vannet og markblomstene.
Se på bildetDemningen til Kringla fører drikkevannet videre til Langlivann. Vannstanden er nå 2,12 m.
Se på bildetPer Olthuis (til venstre) og Armand Lengali er på vei fra Gardermoen til Oslo. De har - originalt nok - lagt turen via Hønefoss og Sæterroa!
Se på bildetKjelsås Gård ligger fantastisk til, høyt og fritt med god utsikt sørover, bl.a. over Sørkedalen. Den siste bjørnen som ble skutt i Marka, ble skutt av Per Kjelsås på slutten av 1800-tallet, og bjørneskallen finnes på Kjelsås den dag i dag.
Se på bildetVannhjulet til Tolver’n sto og står i Vassendvika i Storflåtan. Selv om det ble bygget et omfattende system av demninger og renner for å skaffe driftsvann til dette, ble det aldri nok vann til ønsket drift. Det ble derfor bygget en hestebane for transport av tømmeret i stedet. Tolverhjulet står rett ved vei og skiløype, og der nok den delen av kjerraten som er best kjent av markatravere. Slik så det ut i motlys i 1960.
Se på bildet16 bilder vist.