I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Ca. en kilometer øst for Mosseporten kan man snike seg unna biltrafikken på Vålerveien, og følge den gamle traseen fram til Vanembukken (den blir ganske straks betydelig bedre enn det ser ut til her).
Se på bildetVålerveien er steinlagt på Krapfoss bru. Den eldre formen av navnet er Krappifors, som betyr Trangfossen. Det henspeiler på et trangt elveløp med foss eller stryk. Fram til 1887 markerte Krapfossen skillet mellom øvre og nedre Vansjø, med en høydeforskjell på ca. 2,5 meter, ifølge Moss kommune.
Se på bildetLike ved Såner kirke starter en av hovedløypene inn i Mossemarka. Vandrås er bare tre kilometer unna. Så kan man fortsette gjennom det store løypenettet i Mossemarka, til bl.a. Ødemørk og Skihytta.
Se på bildetUt av Mossemarka - tilbake til Sonsveien stasjon. Like før stasjonen må man krysse Gamle Mossevei, og da er det bare et lite jorde som gjenstår før man er "i mål". Når skiene først er av, er det like godt å ta den biten til fots.
Se på bildetSelv om Ødemørk er stengt for dagen, er det mange som aker og øver seg på skiferdigheter i bakkene ved lavvoen. Ødemørk er et populært turmål året rundt.
Se på bildetVinterveien kalles veien som går fra Skihytta og nordover gjennom Mossemarka. I dag er det virkelig vinterlig og fint her - rikelig med snø og fine forhold i løypene. Det er Moss skiklubb som preparerer løypenettet. Bildet er tatt like sør for Øvre Kjerringbakk.
Se på bildetMange par ski var "parkert" nederst i bakken ved Skihytta i Moss i dag. Etter et besøk på den koselige hytta, er det tid for å få på seg skiene, og legge turen hjemover.
Se på bildetNok en vaffel er betalt og blir servert. De som gjorde dugnadsinnsatsen på Skihytta i Moss hadde mange å betjene i dag. Det var stor utfart og nesten stinn brakke.
Se på bildetDer inne er det peisvarme og kos - her ute sitter den en og venter og venter. Kommer nok snart...
Se på bildetSelv om det ikke var solskinn, var det fine forhold i Mossemarka i dag. Utover ettermiddagen kom det en jevn strøm av folk tilbake til utgangspunktet ved Noreødegården.
Se på bildetDet var nesten helt fullt på parkeringsplassen ved Noreødegården i dag. Mange tilbrakte søndagsettermiddagen på ski i Mossemarka.
Se på bildetSven Wichstrøm i Moss skiklubb lager spor fra Thorbjørnsrød, der Mossemarkas sørligste løype starter.
Se på bildetKombinasjonen sommerferie og sen kveld bidro til at det var helt rolig ved Åvangen barneskole da dette bildet ble tatt.
Se på bildetDet er grønt frodig nå i juli ved Rødsund, som ligger ved Lødengfjorden, en lang vik i Vannsjø. Bildet er tatt fra mossesiden av Lødengfjorden, mens vi ser over til Våler på den andre siden.
Se på bildetHer ved Rødsund går det vinterstid skiløype nordover i Mossemarka.
Se på bildetVanembukken er et fint utgangspunkt for skiturer i Mossemarka. Det går lysløype (bildet) inn til blant annet Skihytta i Moss, og det går også løype til Søndre Dammane. I kveld var det vått her, men selvsagt intet vann i fast form.
Se på bildetKjøpesenteret er stengt for i dag, og parkeringsplassen er tom for biler. Det var helt i orden for de som benyttet gang- og sykkelveien forbi senteret. Om vinteren går det skiløype rett forbi her.
Se på bildetFra utfartsparkeringen ved Grindvoll går det lysløype inn til Skihytta i Moss, men denne kvelden var det ikke skiløping som først og fremst var i den syklende fotografens tanker.
Se på bildetDenne gang- og sykkelveien ved Grindvoll er godt skjermet fra E6. Om vinteren går det skiløype her i motsatt retning. Da kan man komme til blant annet Skihytta i Moss.
Se på bildetHer fra Noreødegården prepareres det om vinteren skispor inn til blant annet Skihytta i Moss. Men det er fint å ta seg en tur her om sommeren også.
Se på bildetVed Noreødegården er det et ridesenter. Det er også mange som bruker området her til å gå på tur, både sommer og vinter.
Se på bildetNoretjernet ligger mellom Mosseporten og Noreødegården, og det er lett tilgjengelig fra turveien mellom de to stedene. Om vinteren går det skiløype forbi her.
Se på bildetVæret i Mossemarka var, som ellers i sommer, svært vekslende i dag. Ved Thorbjørnsrød fikk ikke skyene bestemt seg for om de skulle legge fra seg litt vann eller om de skulle frigi sikten mot en blå himmel.
Se på bildetMidt i juli virker skiløyper som en fjern tanke, men her fra Thorbjørnsrød går det vinterstid skispor mot Mosseporten og Noreødegården.
Se på bildetNordover fra Sonsveien stasjon går det en fin sykkelvei langs jernbanelinja. Dvs. - på størstedelen av strekningen til Hølen går den faktisk i selve jernbanetraseen - den gamle, vel og merke. Det er en lett sykkelvei gjennom skogen.
Se på bildetPå dette stedet har det stått flere kirker opp gjennom tidene. Den som står her i dag, ble innviet 3. desember 2000. Den forrige brant ned 25. mai 1995.
Se på bildetKyststien er kyststi med stor K akkurat her, for nærmere sjøen kan den ikke komme. Her snor den seg langs Kulpestranda - et populært turmål i Kambo.
Se på bildetDet er folksomt i båthavna i Kambo i dag. Det er pinseaften og langhelg. Ikke rart at mange vil ut på fjorden på denne strålende dagen.
Se på bildetKyststien gjennom Østfold svinger nedom Kambo marina. Her er det fin utsikt nordover Oslofjorden. Jeløya til venstre.
Se på bildetEt godt stykke sørover fra Sonsveien stasjon er gang- og sykkelveien lagt langt unna bilveien. Den følger derimot jernbanen, som vi ser bak trærne.
Se på bildetHer ved Molbekk er det slutt på asfalten, nå venter en fin turvei gjennom Mosseskogen. Dette har vært en viktig ferdselsåre helt fra Middelalderen. Her gikk nemlig Den Fredrikshaldske Kongevei mellom Christiania og Fredrikshald (Halden). Strekningen er i dag en del av Kyststien i Østfold (informasjonstavle til høyre).
Se på bildetDet er ikke en hvilken som helst gate, dette. Her sykler du midt i et historisk industriområde, med de gamle arbeiderboligene på begge sider av gata. Boligene er i stor grad bygd av slaggstein fra Moss jernverk. Denne gata – Verket – er den eneste i Moss der husene har nummer etter hverandre først oppover på den ene siden og så nedover på den andre.
Se på bildetHer avslutter Mosseelva sin ferd mot Mossesundet. I dette området, ved Mossefossen, lå industriens vugge i Moss. Allerede på 1300-tallet var det saltkokerier og kverner her. Moss jernverk ble etablert nord for fossen i 1704. Peterson & Søn startet produksjon av cellulose i 1883. Nå renner vannet rett inn i Mossefossen kraftstasjon.
Se på bildetHer ved Mossefossen lå industriens vugge i Moss. Allerede på 1300-tallet var det saltkokerier og kverner her. I dag er det lite vann i fossen. Det hentes rett inn til Mossefossen kraftstasjon.
Se på bildetHer krysses Storebro, som går over Mosseelva. Storebro har siden Middelalderen vært en del av Den Fredrikshaldske Kongevei som gikk mellom Christiania og Fredrikshald (Halden). Ved fossen lå også industriens vugge i Moss. Allerede på 1300-tallet var det saltkokerier og kverner her. Moss jernverk ble etablert nord for fossen i 1704. Peterson & Søn (i bakgrunnen) startet produksjon av cellulose i 1883.
Se på bildetGågata i Moss (Dronningens gate) er bl.a. utstyrt med benker og lekeapparater - og det er lagt til rette for kunstneriske opplevelser. Flere steder er det satt ut skulpturer. Dette er Bivrost av Asbjørn Andresen. Andersen er født i Moss.
Se på bildetMoss Skiklubb tok midt i 1930 årene fatt på å merke flere løyper i skogtraktene mellom byen og Skihytta- og videre innover i marka. I midten av 1950 årene begynte en større utvidelse av det merkede turløypenettet i forbindelse med at Moss Avis inviterte folk ut i en ny "Søndagens løype" hver søndag det var skiføre. Mange av disse løypene er nå en del av Skiklubbens løypenett. Skiltene på bildet kan du se i peisestua i Skihytta. De har alle vist vei ute i Mossemarka.
Se på bildetSkihytta er utgangspunkt for trening og klubbrenn, i tillegg til et samlingspunkt for turfolk. I Mossemarka er det om lag 200 kilometer med merkede løyper og stier.
Se på bildetMoss Skiklubb har også etablert en mindre hoppbakke ved siden av Skihytta.
Se på bildetIkke lenge etter at Moss Skiklubb ble stiftet i 1928 ble arbeidet med å få reist et klubbhus som også kunne være et utfartssted for folk flest igangsatt. Etter en tids diskusjon samlet man seg om at høyde 101 i Mossemarka var best egnet. I 1935 sto Skihytta ferdig. Senere er Skihytta blitt ombygget og utbygget flere ganger med bl.a. klubbrom, garderober, toaletter, badstu og leilighet i annen etasje.
Se på bildetEr selveste Sykkeltoget på skinner igjen, tro? Det ble i hvert fall mange sykler på toget etter påstigning ved Sonsveien stasjon.
Se på bildetHvert femte år har det vært arrangert minnestunder ved Bern-støtta. Mange hadde møtt frem her ved 2010-arrangementet 9. april.
Se på bildetDette bildet av Bern-støtta er fra minnestunden 9. april 2010. Dette krigsminnet er omtalt i beskrivelsen av løype nr. 1033. Hittil har det vært arrangert slike minnestunder hver femte år.
Se på bildetOldtimerne i skiklubben arrangerte tur til våpenhula 19. juni 2009. Stedet ligger ved Svartås i Gashusskogen. Hula er et krigsminne.
Se på bildetHer ser vi skiløpere i løypa straks syd for Vandrås-gårdene. Løype nr. 863 er også stamløypa som går fra Mossemarka via Follomarka videre nordover og ender i Sørmarka.
Se på bildetLødeng gård ligger idyllisk til innerst i Lødengfjorden. Her går også kommunegrensa mellom Moss og Våler.
Se på bildetGod, gammeldags vinterstemning ved Ødemørk. Vær og skiføre er topp.
Se på bildet50 bilder vist.