I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det var en god del folk innom den nybygde topphytta på Ringkollen på søndag. Vi foretrakk å nyte utsikten i det fri, siden hytta dessverre var ganske røykfylt inni. Vår teori er at trekken i pipa er litt dårlig.
Se på bildetTar man for seg øyeboltene på sydøstsiden av Ringkolltoppen, finner man et mønster: de kan deles opp i grupper på fire, hvor alle øynene enten peker fra eller mot et skjæringspunkt i sentrum. Og der, i sentrum, er det fire bolter med gjenger og mutter eller spor etter slik, typisk for foten av en mast. Øyebolten på bildet står ved siden av en bolttype som er typisk for bardunering av tårn ved trigonometriske punkter, og bolten som utgjør selve det trigonometriske punktet er rett ved. På fargebildet av Vampire-jageren på Ringkolltoppen er trig.-tårnet synlig, og under vingene på flyet kan det skimtes slanke master. Så dette var øyebolter for å bardunere slike master, som vel hadde en funksjon for peilestasjonen som i sin tid var her.
Se på bildetAtie er ferdig med å sjekke at fjell og åser fortsatt er på plass selv om det er mye blådis, og at det ikke er snø å se på noen av dem. Men hva tjente den solide bolten med øye til? Det er mange flere av disse spredt rundt på svabergene på toppen, tilsynelatende uten noe klart mønster? Vi har lurt på dette i flere år nå, men først denne dagen var været fristende til å gjøre nærmere undersøkelser. Bilde nr. 24387 gir et mulig svar.
Se på bildetDet var streif av sol oppe på Ringkolltoppen, men de som tok seg en pause har i dag, kunne se at tåken kjempet om å få dominere været. Midt i bildet ser vi Røstjern, mens vi skimter Ringkollstua helt til høyre.
Se på bildetOktober er en måned som kan by på både høst og vinter i de høyereliggende deler av Marka. Men selv på ca. 700 moh., som her på Ringkolltoppen, er det fortsatt høsten som dominerer. De fleste bladene har falt av løvtrærne, men flotte høstfarger og fire-fem varmegrader bringer ikke tankene inn på skiføre nå.
Se på bildetI strålende høstvær kunne ekvipasjen klippe kjentmannsposten på Ringkollen. Dette må være heftets høyestliggende post, Ringkollen er jo en av Markas "High Five"-topper over 700 moh.
Se på bildetSå vakkert er det på Ringkolltoppen nå, at det er direkte synd på alle som må slite kontorpultene innendørs.
Se på bildet2 cm nysnø lyste opp i dag, men det var kaldt i myrene, og underlaget var sleipt. Tåka gjorde at utsikten var heller dårlig.
Se på bildetSiste helg av årets september, og med tindrende høstluft kom det også snø i fjellet. Fra Ringkollen (702 moh.) var utsikten formidabel i dag, og Gaustatoppen skimtes i synsranden med snø.
Se på bildetFlott utsikt fra Ringkolltoppen etter at det er hugget på toppen.
Se på bildetRingkolltoppen rundt er relansert etter mange år. Fin og variert løype.
Se på bildetMye rim på sikteplata på Ringkolltoppen i dag, men våre forgjengere hadde startet jobben med å rense den, og vi kom såpass mye videre at noen navn kunne leses. Her sikter kameraet mot Gausta 1886, som er synlig gjennom en blådis som nok er kraftigere enn forventet.
Se på bildetBilde nr. 15091 fra november 2011 viser en hytte med meget særpreget arkitektur ved scooterløypa til Ringkolltoppen. Gjensynet ett år senere var ikke gledelig: stor glippe og lekkasje i taket mellom inngangsparti og den mangekantede delen, så nå er det vel bare et tidsspørsmål før også dette byggverket begynner å falle sammen. Mange gamle markahytter ser ikke ut til å ha høy standing når det gjelder vedlikehold.
Se på bildetHer på Ringkolltoppen er det god utsikt sørover mot Gyrihaugen, og røsslyngen viser oss at det definitivt er høst.
Se på bildetDet er tradisjon at Ringerike og Tyrifjorden ligger i tåka når vi er på Ringkollen. Ikke så rart, da hensikten med turen ofte er å komme over tåka. På bilde nr. 14848 rant tåka ned fra Krokskogen. I dag rant den oppover, og det med stadig større hell.
Se på bildetPå en dag som denne kan det være greit med en sikteskive for å gjette seg til hva som skimtes i disen. Gausta litt til venstre for det første treet som bryter horisonten til høyre for midten av bildet. Kjentmannspost 2000-02
Se på bildetVed scooterløypa til Ringkolltoppen ligger denne nokså spesielle hytta med mangekantet planløsning. Langs veien fra Klekken til Ringkollen har det så lenge jeg kan huske ligget et hus i samme stil, i dag mye bedre vedlikehold. Kan det være en sammenheng her?
Se på bildetHer i 700 meters høyde er det god utsikt sørover, vi ser ned på myrene ved Femputtene og i horisonten Oppkuven-massivet. Men noen sommer er det ikke, og det blåser surt idet regnet er på vei.
Se på bildetFine høstfarger på Ringkolltoppen. Her utsikt mot Gaustatoppen. Nederst på bildet ser man litt av sikteskiven.
Se på bildetPå Ringkolltoppen står det en sikteplate, så en kan se ymse punkter i utsikten. Her forsøker maiskiløper Ragnhild å sortere topper på Vikerfjell. - De kan godt hogge noen trær, kommenterer hun.
Se på bildetEller skal vi si i syvende himmel? Her går vi i hvert fall inn i den syvende måneden av skisesongen. For nøyaktig seks måneder siden gikk Nina Didriksen på blå ekstra fra Frognerseteren (bilde nr. 10906), og dagens "jubileumstur" gikk bl.a. over Ringkolltoppen.
Se på bildetPå Ringkolltoppen er det for tiden flest spor etter dyr, her elg og hare, og heller dårlig med ferske skispor. Løypa over Ringkolltoppen er rødmerket, men har blitt liggende utenfor den delen av løypenettet som prepareres nå. For den som ikke skyr en tur i løssnøen er dette likevel et mål som er vel verdt litt strev og svette, særlig ved solnedgang. Utsikten rekker helt til Gausta i klart vær. Løypa tar av mellom Kolltjern og Femputtene og er forholdvis bratt i løssnø. Nedkjøringen på vestsiden direkte mot Ringkollen etter Benken kan vel best beskrives som interessant, og er ikke helt å anbefale for de som ikke liker løssnøkjøring mellom graner og noen små adrenalinkick. Alternativer er å fortsette mot sør eller å ta samme løype tilbake. Kjentmannspost 2000-02
Se på bildetDet er fin utsikt fra Ringkolltoppen. Faktisk så fin at fotografen mistet stien på vei ned!
Se på bildetHit opp går det merket skiløype. Den kjøres neppe mer i vinter, men holder godt fremdeles. Utenfor løypetraseen risikerer du imidlertid å synke nedi her og der, mildværet har tæret på "holdet" i snøen.
Se på bildetLillebror i syd - Gyrihaugen - ses godt fra toppen av Ringkollen
Se på bildetNår en først snakker om Ringkolltoppen så kommer en ikke unna den legendariske flymaskinen som en gang på plassert på toppen. Luftforsvaret inngikk i 1949 en kontrakt med Olaf Borlaug fra Haugsbygd om leie av et mål tomt på toppen av Ringkollen. Formålet var å oppføre en fixstasjon eller peilestasjon. Denne ble oppført, men ikke bare den. Borlaug oppdaget at de også hadde oppført en hytte i tillegg til tårnet. Hytta var bygget ulovlig og utenfor det leide området. Etter hvert ble hytte leid bort til en gruppe veteraner fra den nylige nedlagte 337 skvadronen som hadde operert Vampirjagere fra Værnes. Ved avviklingen overtog pilotene skvadronssjefens flymaskin, og ved hjelp av Ingeniørregimentet på Hvalsmoen, ble den fraktet opp på Ringkolltoppen i 1959. Her skulle den være en markering av veteranenes feriehytte. Vampirjager er en enseters jagerbomber produsert av Havilland og denne var innkjøpt av Luftforsvaret i 1948. Maskinen kom etter hvert opp på en sokkel, hvor den raskt tiltrakk seg oppmerksomhet og bråket lot ikke vente på seg. Flere av landets aviser trykket en rekke kritiske artikler. Etter hvert begynte folk å ramponere jageren, og den ble mer eller mindre en skraphaug der den sto. I 1964 hadde saken gått langt nok og restene ble fraktet ned til bygda og videre til Hvalsmoen. Her har en liten pjokk satt seg på vingen, før flyet ble tatt vekk. Bildet er tatt ca. 1960.
Se på bildet29 bilder vist.