Bruk skjemaet under til å søke etter bilder og sortere resultatet. Merk at det er mange kombinasjoner som ikke vil gi resultat. Resultatet vises i bildeslideshowet og i tabell under skjemaet. Slideshowet spiller av seg selv hvis muspekeren holdes utenfor bildet.
Igjen fikk vi en flott høstdag, og heldig var den som kunne benytte den i Marka. Det var fint å få oppleve Trantjern i skyfritt høstvær. Her har man jo gått på ski så mange ganger vinterstid, noe løypeskiltet (så vidt synlig på gode skjermer) på den andre siden av vannet minner oss om. I bakgrunnen ruver Helgehaugen på 705 moh.
Fra Helgehaugen kan man skimte Vikerfjell, omtrent fem mil unna. Har man i tillegg kikkert eller kamera med solid teleobjektiv er det mulig å få tatt en nærmere titt. Den muligheten bød seg i dag, og bildet forteller at Kong Vinter har gjort sitt inntog på toppene.
En flottere dag enn septembers siste kunne vi ikke få da vi igjen skulle klippe en kjentmannspost her. Etter å ha gått lenge i tett gammel skog får vi overraskende utsikt til snødekte fjell, Gaustatoppen og Norefjell, og ser rett ned på de vakre bygdene rundt Randsfjorden og Jevnaker. I gammel tid var det vardeplass her.
Utsiktstårnet er revet, men rundt hytta er det nylig ryddet vekk noen graner, og det er nå bra utsikt til Norefjell og Ådalsfjellene igjen. Ifølge Trygve Christensen var det to tårn på Tjæregrashøgda. Det nyeste ble oppført i 1969 og revet i 1990. Vi var sikkert på Tjæregrashøgda i 1979, og da fant vi det tryggest å ikke klatre opp i tårnet som allerede da var i forfall.
Blekktjern (eller Blekketjern, avhengig av kart eller kilde) er et av delevannene langs Stanglina. Da denne ble gått opp i 1826 ble det kalt Blokke-vand, og Tjæregrashøgda ble kalt Blokkevandshøiden. Så når fikk Blokkevandshøiden navnet Tjæregra(v)shøgda? Eller var Blokkevandshøiden et navn som ble oppfunnet i forbindelsen med grenseoppgangen? Som innflyttet Bærums-beboer siden 1973 er jeg ikke kjent med at navnet "Kjerregravsen" er brukt i dag, men det er nevnt i Trygve Christensens bok fra 1988. Blekktjern er idyllisk, men breddene er stort sett flytetorv, og der kan man få et langsomt, men grundig fotbad om man står stille noen minutter.
Det var en fantastisk dag i Nordmarka i dag. Her er kameralinsen rettet nordover fra Åssjøsetra, og vi ser Ballangrudsæterhøgda (679 moh.) til venstre i bildet. Hadelandsåsene, med Hvalebykampen (771 moh.) som den mest dominerende, sees i bakgrunnen til høyre. Rett frem sees lia på nordsiden av Mylla.
På vei opp på Helgehaugen tok jeg en avstikker fra stien og kom frem til et supert utsiktspunkt, selv om dette var farlig nær der jordmasser raste ut for noen år siden. Mylla dominerer i landskapet, som har inntatt høstlige farger. Gården vi ser omtrent midt i bildet, er Vestenden, mens vi ser litt av skogsbilveien forbi i nedre kant.
Det var kaldt i den nordlige delen av Nordmarka i natt, og i skyggen var det kuldegrader - selv ved lunsjtider. Der var det rim i gresset og is på pyttene. Men etter hvert som solen begynte å få tak her ved Åssjøen, ble det straks flere varmegrader i luften.