Bruk skjemaet under til å søke etter bilder og sortere resultatet. Merk at det er mange kombinasjoner som ikke vil gi resultat. Resultatet vises i bildeslideshowet og i tabell under skjemaet. Slideshowet spiller av seg selv hvis muspekeren holdes utenfor bildet.
Under tilbaketuren ned sydryggen av Mørkreiåsen kom det en kraftig haglskur. Den holdt seg til jeg nådde en liten kolle på kote 550 moh. med litt utsikt, så jeg rakk å ta dette bildet mot Trehørningen før skuren hadde gitt seg helt. Da var det hvitt i gropene på bakken, men det smeltet med én gang. Veien tilbake til By i Lommedalen hadde imidlertid blitt våt og litt sleip.
Tvillingtoppen i øst er ikke synlig fra toppen av Mørkreiåsen, men ved å krabbe ned mellom skrenter og stup var det mulig å få dette bildet av toppen på Kampeknerten i de siste gylne solstråler. Terrenget på sydsiden av Mørkreiåsen er ikke innbydende, med tallrike småkoller og daler med skrenter og stup, og områder med tett granskog. Dette er ikke vist hverken på turkartet eller GPS Topokartet i større målestokk og med mindre ekvidistanse. Når det da også denne gangen viste seg å være dårlig GPS-dekning i området ved foten av kollene og i nedre deler av kløfta, blir grov kompasskurs og omgåelse av hindringer måten å komme opp på. Jeg gikk i nær ti minutter uten at GPS-en viste at jeg flyttet meg.
Toppen på Mørkreiåsen er egentlig berg i dagen med en hesteskoformet skrent mot øst, nord og vest. Den er omgitt av ganske høy og tett granskog, og utsikten er meget begrenset. Bildet viser utsikten i en smal sektor mot vest, med Gyrihaugen og ukjente blåner i bakgrunnen, og veststupet på naboen Gullikskollen i nedre høyre hjørne. Installasjonene på Gyrihaugen er synlige på en god skjerm.
Flystyrten var voldsom, det ble et flammehav, og deler av flyet ble spredt over et stort område i uoversiktlig terreng. Halevingen havnet om lag 700 meter sydøst for turbinen på bilde nr. 30135. I bakgrunnen på bildet er det en halvstor stein. Denne har nå blitt til en minnestein over flyveren, se bilde nr. 30137.
Under formasjonsflyvning over Sørkedalen i 1952 ble det berøring mellom to av flyene i formasjonen, og et av dem styrtet i Dammyrdalen. Ganske tett ved veien ligger disse restene av turbinen. Bildet viser i forgrunnen deler av den elleve-trinns kompressoren, og i bakgrunnen fire av de åtte brennkamrene. Bak disse er det en ett-trinns turbin, ikke synlig på dette bildet. Turbinen var kjentmannspost i perioden 2008 – 10. Sammenlignet med bildene fra den gang er vrakdelene like, men da var det ikke vekst av mose på dem.