• darkblurbg
  Sameiekollen: to betonghytter ved Skåltjern

  Litt vest for demningen ligger disse to hyttene med fin utsikt over Skåltjern. Begge hyttene er oppført i betong, med hems i treverk. Opprinnelig var hovedtrekkene i arkitekturen like, men den grønne hytta var noe større enn den gule. Den grønne har senere fått et tilbygg i tre. Ingen av dem ser ...

  Nordmarka syd, 12.09.2020 15:56 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Skåltjern: tappeløpet i demningen

  Tappeløpet i demningen er fint utmurt. Det er ingen synlige spor etter tappeluke i den søndre muren i demningen, og for så vidt heller ikke i den nordre. Men avstanden til tappeluka, som i alle fall er delvis satt, tyder på at den er i den nordre muren. Overløpet i østenden er tørt, men det er le...

  Nordmarka syd, 12.09.2020 15:32 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Skåltjern: det høstner på flytetorvene

  Det er nesten fem år siden vi besøkte Skåltjern sist. Flytetorvene er de samme, kanskje noe større og tettere. Etter et heller voldsomt regnvær tidligere på dagen, var naturen nyvasket og de begynnende høstfargene tydelige.

  Nordmarka syd, 12.09.2020 15:27 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  KSI-hytta gjenoppstår som en Fugl Føniks

  Det gikk ikke så lang tid etter brannen før det begynte å skje noe på branntomta, og nå er gjenoppbyggingen - eller heller nykonstruksjonen - kommet så langt at man får et inntrykk av hvorledes den nye hytta vil se ut.

  Nordmarka syd, 06.09.2020 11:39 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Sensommer ved Korsvoll

  Den nye turveien mellom Korsvoll og Sognsvann starter i lysløypetraseen ved Grinda. Her er det et fint gressområde med benker og bord, og enkelte tok seg en pause her i det flotte sensommerværet.

  Nordmarka syd, 02.09.2020 14:20 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Fra ny til gammel turvei på Korsvoll

  Den nybygde turveien mellom Sognsvann og Korsvoll ender i krysset her, litt innenfor Grinda, hvor man kommer inn på veien mellom Grinda og Brekke/Låkeberget (mot venstre i krysset). Turveien gjør det mulig å ta fine rundturer i området, f.eks. Brekke – Korsvoll – Sognsvann – Ullevålseter – Hammer...

  Nordmarka syd, 09.08.2020 17:54 - Eivind Molde
 • darkblurbg
  På ny turvei fra Langmyrgrenda

  Den nybygde turveien mellom Sognsvann og Grinda på Korsvoll har to "forgreininger" inn mot bebyggelsen. En av dem går hit til Langmyrgrenda ved Peder Ankers vei, der folk nå kan benytte seg av god grusvei når de skal innover i Marka på tur. Om vinteren går skiløypa her. Den andre "...

  Nordmarka syd, 09.08.2020 17:39 - Eivind Molde
 • darkblurbg
  Nyttig info ved Sognsvann

  Midt i det store krysset ved Sognsvannskiosken har Oslo kommune satt opp store infotavler. Her er det både kart, turforslag, informasjon om kulturhistorie, dyre- og planteliv, og mer til.

  Nordmarka syd, 09.08.2020 17:09 - Eivind Molde
 • darkblurbg
  Inn i skogen fra Sognsvannsveien

  Ved snuplassen nord i Sognsvannsveien starter turveien som går inn til Sognsvann. I dag var det mange som tok turen innover, både på sykkel og til fots.

  Nordmarka syd, 09.08.2020 16:24 - Eivind Molde
 • darkblurbg
  Ny vei langs Kjerringmyra

  Den nye turveien mellom Korsvoll (Grinda) og Sognsvann går blant annet langs Kjerringmyra, drøyt 200 moh.

  Nordmarka syd, 31.07.2020 21:55 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Avstikker til Nordberg

  Den nye turveien mellom Korsvoll og Sognsvann har et par avstikkere til bebyggelsen i Nordberg-området. Her ser vi traseen til Korsvoll gå rett til venstre, mens avstikkeren til Nordberg kapell går til høyre.

  Nordmarka syd, 31.07.2020 21:52 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Sommerkveld ved Sognsvann

  På julis siste dag hersket det en idyllisk stemning ved Sognsvann. Solen hadde nylig gått ned bak åsene i nord, og den hadde etterlatt seg litt ferger i vannet. Det var fortsatt en del mennesker som slappet av rundt vannet, men det var kun noen få som badet.

  Nordmarka syd, 31.07.2020 21:44 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Ny turvei til Sognsvann

  I kveld ble det en sykkeltur på den nye turveien fra Korsvoll (Grinda) til Sognsvann. Den skal brukes hele året, og er så jevn at det ikke skal mye snø til før det kan lages skiløyper på den.

  Nordmarka syd, 31.07.2020 21:29 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Frodig ved Vågedammen

  Det er frodig ved Vågedammen nå i slutten av juli. Bading er imidlertid ikke å anbefale, for bunnen er forurenset. Det står skilt om det ved dammen.

  Nordmarka syd, 27.07.2020 20:50 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Elg i kveldståke

  Etter en lang dag med regn var det «bare» tåke søndag kveld. VM-elgen ser ut til å trives ved foten av Midtstubakken.

  Nordmarka syd, 19.07.2020 19:57 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  I Nordmarkas indre

  Gaustad gruve ligger bare 400 meter fra Ankerveien, mellom Bånntjern og Sognsvann, men fotografen har aldri stukket nesen inn der før i sommer. Det som er tilgjengelig i dag, er en 70 meter lang stoll fra 1804. Den ble brukt til drenering og til å kjøre ut malm. Dreneringen pågår fortsatt, det re...

  Nordmarka syd, 13.07.2020 14:24 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Portal til Nordmarkas indre

  Koronatiden gir mulighet til dypere dykk i lokale attraksjoner som man til vanlig bare går forbi. Gaustad gruve ligger bare 400 meter fra Ankerveien, mellom Båntjern og Sognsvann, men fotografen har aldri stukket nesen inn der før i sommer. Det som er tilgjengelig i dag, er en 70 meter lang stoll...

  Nordmarka syd, 13.07.2020 14:04 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  68 dager igjen til «release party»

  Å gå forbi den restaurerte husmannsplassen Holen i Wyllerløypa bringer tankene over på at det er 68 dager eller ni og en halv uke til «release party» for det nye kjentmannsheftet. Dette var nemlig stedet for forrige lansering. Årets sted er så langt ikke kjent.

  Nordmarka syd, 30.06.2020 15:02 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Midtstuen badeplass

  Midtstuen badestrand er en liten perle med flott utsikt til Midtstuens hoppbakker. Den ligger i bunnen av hoppbakkene og bare en liten spasertur fra Midtstuen stasjon. Det er også mulig å kjøre bil dit. Kjør opp Holmenkollveien og ta til høyre ved Holmenkollen kapell. Veien bringer deg til bunnen...

  Nordmarka syd, 28.06.2020 18:41 - Vigdis Jynge
 • darkblurbg
  Brovandringen må vente

  Ved veien er det tydelig skiltet om at hengebroen over Bjørnsjøhelvete er stengt. Broen fikk en ny popularitetsvår i «koronapåsken», men er i dårlig stand, og eieren vurderte å rive. Nå skal broen undersøkes med tanke på mulig istandsetting.

  Nordmarka syd, 02.06.2020 14:52 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Snøbyge i anmarsj 17. mai

  I 2020 var der langt flere mennesker i Marka enn det som er vanlig på nasjonaldagen. Men også været var av det litt uvanlige slaget, i alle fall temperaturmessig. De som koste seg med Tryvannstuas 17. mai-meny på lesiden av stua, var neppe klar over at nedbøren nærmet seg fra nord, og den besto i...

  Nordmarka syd, 17.05.2020 14:33 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Vinteren gjorde comeback i høyden

  I områdene mellom Frognerseteren og Tryvann kan man fortsatt snakke om vinterhalvår. Nøyaktig seks måneder etter at den første snøen ble observert i området og før de siste flekkene hadde rukket å smelte, gjorde vinteren et plutselig comeback, uten å la seg affisere av at kalenderen viste 10. mai.

  Nordmarka syd, 10.05.2020 11:25 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Aktivitet på Haraberget

  Denne fjellveggen i Skådalen ble kalt Haraberget lokalt, leser vi i en tekst fra Vinderen Historielag. En av klatreutfordringene heter Schjelderups Hammer, etter høyesterettsdommer Ferdinand Schjelderup, som sammen med Arne Næss og andre i Norsk Tindeklub var ivrige klatrere, også her i det gamle...

  Nordmarka syd, 07.05.2020 18:35 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Lang vinter på Marimyr

  Selv i den dårligste vinteren i manns minne er det fortsatt snø på veien ved Marimyr den siste helgen i april. Og ettersom fotografen hadde gleden av å forevige vinterens første skispor i dette området 10. november 2019, kan man i alle fall i dette området fortsatt snakke om et vinterhalvår.

  Nordmarka syd, 25.04.2020 16:03 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Nye rutiner også på Ullevålseter

  Også på Ullevålseter er det nye rutiner når stedet åpner opp igjen etter å ha vært koronastengt. Serveringen skjer nå fra de gamle kiosklukene som fotografen ikke kan huske å ha sett i bruk.

  Nordmarka syd, 25.04.2020 14:30 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Kikutstua åpnet med nye rutiner

  Etter å ha vært stengt i en drøy måned, åpnet Kikutstua 25. april med nye smitteverntiltak på plass, herunder enveis trafikk gjennom stua. Oppfordringen om helst å innta maten ute var ikke vanskelig å etterkomme i det fine været.

  Nordmarka syd, 25.04.2020 13:13 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Skiorientering på Heikampen

  Oppunder Heikampen var ski faktisk å foretrekke fremfor å gå til fots, såpass mye snø er det fortsatt i terrenget. Og på Bjørnebergveien var det fortsatt lange partier med fine forhold.

  Nordmarka syd, 20.04.2020 17:00 - Jørgen Øverbye
 • darkblurbg
  Fortsatt snø i Wyllerløypa

  Preppingen er avsluttet, og heisene står, men det er fortsatt et tykt lag med kunstsnø i Wyllerløypa. Da jeg kom til toppen, satte først to utover, en i shorts, og disse tre kom pesende oppover. Allerede før de ble synlige ga de uttrykk for at nå måtte de da endelig være på toppen. Pausen deres i...

  Nordmarka syd, 19.04.2020 11:23 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Mesteparten av Strømsdammen er isfri

  Solrike dager, men fortsatt kalde netter. Fortsatt litt is langs østbredden av dammen, men mesteparten av isen hadde gått, og minst to andefamilier vurderte å slå seg til der. Selv om det ser folketomt ut, var det ganske tett med folk som satset på koronafrie stier og odder.

  Nordmarka syd, 19.04.2020 10:31 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Ny tverrforbindelse

  Den nye gang- og sykkelveien mellom Sognsvann og Brekke tar form, foreløpig med grov pukk. Litt lenger øst var en bit av veien ferdig med er fint topplag med fin grus. Dette blir en kjærkommen kobling mellom øst og vest! Kanskje kunne det samme vært mulig å få til over Sinober? Bildet er tatt øst...

  Nordmarka syd, 17.04.2020 16:50 - Jørgen Øverbye
 • darkblurbg
  Vårløsning ved Strømsdammen i påsken 2020

  Strømsdammen ligger ikke mer enn 300 meter over havet, og isen er i ferd med å slippe taket første påskedag i 2020. Koronafaste beboere fra nærområdet fylte en rekke av de stedene hvor det var mulig å ta seg en rast i solen, men det var god plass til alle.

  Nordmarka syd, 12.04.2020 16:26 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Brå overgang mellom vår og vinter

  Ved skogsbilveien fra Strømsbråtan til Tryvannstua var overgangen mellom vår og vinter ganske skarp første påskedag. Utenfor billedkanten til høyre nøt brukeren av barnevognen en god pølse, mens skiløpere med feller var på vei opp den kunstsnøbelagte Wyllerløypa.

  Nordmarka syd, 12.04.2020 16:09 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Snøen synker sammen i Wyllerløypa

  Skiføret i Wyllerløypa synger nok på siste verset, og som bildet viser, må skiløperne nå passe på å styre unna synkehullene.

  Nordmarka syd, 12.04.2020 16:08 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Fremdeles skiføre i øvre del av Wyllerløypa

  Koronaviruset stengte stolheisen i Wyllerløypa for fire uker siden, men det hindrer ikke de ivrigste skiløperne fra å fortsatt bruke løypa. Men når "oppdriften" er feller heller enn heisen, blir nok antall turer langt lavere.

  Nordmarka syd, 12.04.2020 15:58 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Utenfor alfarvei i koronatiden

  Oslo og Omegn Friluftsråd anbefaler i Aftenpostens nettavis 1. påskedag Årnes i Sørkedalen, blant flere alternativer for å unngå overfylte utfartssteder. Plassen er allerede nesten full av biler når vi kjører innover kl. 10.15 samme morgen. Parkeringsplassen ved Elveli, lenger inne i Sørkedalen, ...

  Nordmarka syd, 12.04.2020 11:39 - Einar Husebye
 • darkblurbg
  Påskeåpent på Finnerud

  Finnerud sportstue har åpnet igjen etter å ha vært koronastengt i noen uker, og langfredag var det muligheter til å nyte vafler og andre godsaker i solveggen.

  Nordmarka syd, 10.04.2020 15:36 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Utsikten fra Heikampen i strålende sol

  Langfredag i 2020 var det knapt en sky på himmelen, og koronaviruset hadde også fjernet kondensstripene fra flyene som vanligvis trafikkerer luftrommet over hovedstaden.

  Nordmarka syd, 10.04.2020 13:04 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Bjørnebergveien holdt også gjennom påsken

  At det skulle bli mulig å gå på ski i Nordmarka i siste halvdel av påsken, ville nok gitt høye odds tidligere i vinter. Kaldere vær og noe nedbør som snø i mars samt utmerket innsats fra løypebasene i vinter, gjordeimidlertid at Bjørnebergveien innbød til skiturer også på langfredag.

  Nordmarka syd, 10.04.2020 11:48 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  En perle ved Vestre Fyllingen

  Noen heldige hadde inntatt denne hytta - kanskje for påsken - bare et lite steinkast fra skiløypa opp Tjuvdalen sør for Vestre Fyllingen. Mange skulle nok gjerne hatt denne muligheten nå i disse hytteforbudstider.

  Nordmarka syd, 07.04.2020 13:00 - Jørgen Øverbye
 • darkblurbg
  Over brua

  Skuterløypa mellom Bjørneberget og Kveldrostjern sto overraskende bra, og undertegnede trengte ikke ta av skiene en eneste gang. Bildet er tatt sør for Langsmaltjern.

  Nordmarka syd, 07.04.2020 11:16 - Jørgen Øverbye
 • darkblurbg
  På sykkel og til fots for å finne skiføre

  Fra Bjørnholt var det bare 600 - 700 meter på sti til fine skiforhold på Deledalsveien.

  Nordmarka syd, 07.04.2020 09:59 - Jørgen Øverbye
 • darkblurbg
  Fine forhold nord for Heikampveien

  Dette løypekrysset mellom løypen 121 (Heikampveien) og løype 242 (løypa opp til Heikampen) er nok et velkomment syn for deltakerne i Holmenkollmarsjens 25 km. Her flater løypa endelig ut etter stigningen fra Sørkedalen, og snart bærer det nedover mot Fyllingen. Palmelørdag i 2020 var det ikke noe...

  Nordmarka syd, 04.04.2020 17:33 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Sterkt varierende snødybde langs løype 242 ved Smedmyra

  I stigningen fra Smedmyra mot Heikampen var det tydelig at mildvær tidligere i vinter hadde fått vannet til å grave godt i snøen. Overgangene fra barmark til snø var så voldsomme og skaren bar så godt at fotografen valgte å sette igjen skiene ved Smedmyra og ta seg til fots opp til Heikampen. Sta...

  Nordmarka syd, 04.04.2020 15:39 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Utsikten fra Heikampen

  Slik var utsikten fra Heikampen mot Oslofjorden på en ikke helt skyfri palmelørdag 2020.

  Nordmarka syd, 04.04.2020 14:55 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Fjellfølelse ved Heikampen

  Det er nok ikke så mange osloborgere som får nyte fjellpåske i koronaåret 2020, men hvis man var så heldig å ha Heikampen som turmål palmelørdag, fikk man en god erstatning. Når først stigningen fra Smedmyra var overvunnet, åpnet landskapet seg opp og åpenbaret noe som minnet om vinter i snaufjel...

  Nordmarka syd, 04.04.2020 14:46 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Påskeføre over myrene

  Mot Elveli kunne man bare gå noen kilometer nordfra før føret sviktet, men her på myrene nord for Råkollen var det fint. Bildet er tatt på Bjørnemyr.

  Nordmarka syd, 04.04.2020 12:16 - Jørgen Øverbye
 • darkblurbg
  Skiføret holdt til påske på Bjørnebergveien

  Løype 378 på Deledalsveien og Bjørnebergveien er vanligvis sikre valg sent på sesongen. Så også i palmehelgen 2020. Ikke bare hadde føret holdt seg, men kraftig snøvær et par dager tidligere hadde lagt igjen et tynt nysnølag, som gjorde at man ikke umiddelbart assosierte føret med påskeføre i Osl...

  Nordmarka syd, 04.04.2020 11:45 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Mye snø i Tjuvdalen

  Tjuvdalen ligger i skyggen og byr derfor på nydelige, faste spor ennå. Og det er rikelig med snø.

  Nordmarka syd, 04.04.2020 11:26 - Jørgen Øverbye
 • darkblurbg
  Glåmene i påskedrakt

  Noen bare flekker dukker opp innimellom, men skaren bærer så godt at man kan gå hvor som helst - også utenom løypene.

  Nordmarka syd, 04.04.2020 10:54 - Jørgen Øverbye
 • darkblurbg
  Nysnø og faste spor

  Litt nysnø i høyden ga nesten tørrvoksføre på Bjørnebergveien i dag. Vinterlig og vakkert, men ikke særlig god glid.

  Nordmarka syd, 03.04.2020 11:47 - Jørgen Øverbye

Søk i bildearkivet

Bruk skjemaet under til å søke etter bilder og sortere resultatet. Merk at det er mange kombinasjoner som ikke vil gi resultat. Resultatet vises i bildeslideshowet og i tabell under skjemaet. Slideshowet spiller av seg selv hvis muspekeren holdes utenfor bildet.

Søkeresultater

1 av 50 treff

#35347: Sameiekollen: to betonghytter ved Skåltjern

Litt vest for demningen ligger disse to hyttene med fin utsikt over Skåltjern. Begge hyttene er oppført i betong, med hems i treverk. Opprinnelig var hovedtrekkene i arkitekturen like, men den grønne hytta var noe større enn den gule. Den grønne har senere fått et tilbygg i tre. Ingen av dem ser ut til å være i bruk lenger, men området rundt dem har blitt ryddet ganske nylig. Kanskje var de gjemt av tett skog for fem år siden, for da la vi ikke merke til dem.

 • 12.09.2020 15:56 - av Odd Tore Saugerud,
 • 20 treff
2 av 50 treff

#35346: Skåltjern: tappeløpet i demningen

Tappeløpet i demningen er fint utmurt. Det er ingen synlige spor etter tappeluke i den søndre muren i demningen, og for så vidt heller ikke i den nordre. Men avstanden til tappeluka, som i alle fall er delvis satt, tyder på at den er i den nordre muren. Overløpet i østenden er tørt, men det er lekkasje i den nordre muren i vestenden. En demning med samme arrangement av to parallelle murer finnes i Tretjern i Kjekstadmarka, se bilde nr. 27839.

 • 12.09.2020 15:32 - av Odd Tore Saugerud,
 • 7 treff

3 av 50 treff

#35345: Skåltjern: det høstner på flytetorvene

Det er nesten fem år siden vi besøkte Skåltjern sist. Flytetorvene er de samme, kanskje noe større og tettere. Etter et heller voldsomt regnvær tidligere på dagen, var naturen nyvasket og de begynnende høstfargene tydelige.

 • 12.09.2020 15:27 - av Odd Tore Saugerud,
 • 10 treff
4 av 50 treff

#35299: KSI-hytta gjenoppstår som en Fugl Føniks

Det gikk ikke så lang tid etter brannen før det begynte å skje noe på branntomta, og nå er gjenoppbyggingen - eller heller nykonstruksjonen - kommet så langt at man får et inntrykk av hvorledes den nye hytta vil se ut.

 • 06.09.2020 11:39 - av Odd Stiansen,
 • 11 treff

5 av 50 treff

#35265: Sensommer ved Korsvoll

Den nye turveien mellom Korsvoll og Sognsvann starter i lysløypetraseen ved Grinda. Her er det et fint gressområde med benker og bord, og enkelte tok seg en pause her i det flotte sensommerværet.

 • 02.09.2020 14:20 - av Erik Unneberg,
 • 10 treff
6 av 50 treff

#35045: Fra ny til gammel turvei på Korsvoll

Den nybygde turveien mellom Sognsvann og Korsvoll ender i krysset her, litt innenfor Grinda, hvor man kommer inn på veien mellom Grinda og Brekke/Låkeberget (mot venstre i krysset). Turveien gjør det mulig å ta fine rundturer i området, f.eks. Brekke – Korsvoll – Sognsvann – Ullevålseter – Hammeren – Brekke.

 • 09.08.2020 17:54 - av Eivind Molde,
 • 17 treff

7 av 50 treff

#35044: På ny turvei fra Langmyrgrenda

Den nybygde turveien mellom Sognsvann og Grinda på Korsvoll har to "forgreininger" inn mot bebyggelsen. En av dem går hit til Langmyrgrenda ved Peder Ankers vei, der folk nå kan benytte seg av god grusvei når de skal innover i Marka på tur. Om vinteren går skiløypa her. Den andre "armen" går til Kollbanen og Nordberg kapell.

 • 09.08.2020 17:39 - av Eivind Molde,
 • 16 treff
8 av 50 treff

#35043: Nyttig info ved Sognsvann

Midt i det store krysset ved Sognsvannskiosken har Oslo kommune satt opp store infotavler. Her er det både kart, turforslag, informasjon om kulturhistorie, dyre- og planteliv, og mer til.

 • 09.08.2020 17:09 - av Eivind Molde,
 • 10 treff

9 av 50 treff

#35042: Inn i skogen fra Sognsvannsveien

Ved snuplassen nord i Sognsvannsveien starter turveien som går inn til Sognsvann. I dag var det mange som tok turen innover, både på sykkel og til fots.

 • 09.08.2020 16:24 - av Eivind Molde,
 • 13 treff
10 av 50 treff

#35022: Ny vei langs Kjerringmyra

Den nye turveien mellom Korsvoll (Grinda) og Sognsvann går blant annet langs Kjerringmyra, drøyt 200 moh.

 • 31.07.2020 21:55 - av Erik Unneberg,
 • 37 treff

11 av 50 treff

#35023: Avstikker til Nordberg

Den nye turveien mellom Korsvoll og Sognsvann har et par avstikkere til bebyggelsen i Nordberg-området. Her ser vi traseen til Korsvoll gå rett til venstre, mens avstikkeren til Nordberg kapell går til høyre.

 • 31.07.2020 21:52 - av Erik Unneberg,
 • 17 treff
12 av 50 treff

#35021: Sommerkveld ved Sognsvann

På julis siste dag hersket det en idyllisk stemning ved Sognsvann. Solen hadde nylig gått ned bak åsene i nord, og den hadde etterlatt seg litt ferger i vannet. Det var fortsatt en del mennesker som slappet av rundt vannet, men det var kun noen få som badet.

 • 31.07.2020 21:44 - av Erik Unneberg,
 • 16 treff

13 av 50 treff

#35020: Ny turvei til Sognsvann

I kveld ble det en sykkeltur på den nye turveien fra Korsvoll (Grinda) til Sognsvann. Den skal brukes hele året, og er så jevn at det ikke skal mye snø til før det kan lages skiløyper på den.

 • 31.07.2020 21:29 - av Erik Unneberg,
 • 41 treff
14 av 50 treff

#35019: Frodig ved Vågedammen

Det er frodig ved Vågedammen nå i slutten av juli. Bading er imidlertid ikke å anbefale, for bunnen er forurenset. Det står skilt om det ved dammen.

 • 27.07.2020 20:50 - av Erik Unneberg,
 • 29 treff

15 av 50 treff

#34968: Elg i kveldståke

Etter en lang dag med regn var det «bare» tåke søndag kveld. VM-elgen ser ut til å trives ved foten av Midtstubakken.

 • 19.07.2020 19:57 - av Nina Didriksen,
 • 22 treff
16 av 50 treff

#34926: I Nordmarkas indre

Gaustad gruve ligger bare 400 meter fra Ankerveien, mellom Bånntjern og Sognsvann, men fotografen har aldri stukket nesen inn der før i sommer. Det som er tilgjengelig i dag, er en 70 meter lang stoll fra 1804. Den ble brukt til drenering og til å kjøre ut malm. Dreneringen pågår fortsatt, det renner litt vann i stollen, og det kan derfor være lurt å bruke noe mer solid fottøy enn joggesko. I tillegg bør man ha med seg hode- eller lommelykt. Stollen gjør en liten sving, slik at lyset fra inngangen ikke er synlig hele veien. Men det gjør til gjengjeld at nattsynet blir bedre etter hvert som øynene venner seg til å måtte klare seg med det lyset man har brakt med seg. De første meterne er det rimelig lavt under taket - men takhøyden øker og klaustrofobien slipper pussig nok taket når man kommer lenger inn. Stollen førte inn til en vertikal synk, men ble av sikkerhetsgrunner delvis gjenfylt på 1960-tallet, og stollen ender nå i en jordhaug.

 • 13.07.2020 14:24 - av Odd Stiansen,
 • 18 treff

17 av 50 treff

#34925: Portal til Nordmarkas indre

Koronatiden gir mulighet til dypere dykk i lokale attraksjoner som man til vanlig bare går forbi. Gaustad gruve ligger bare 400 meter fra Ankerveien, mellom Båntjern og Sognsvann, men fotografen har aldri stukket nesen inn der før i sommer. Det som er tilgjengelig i dag, er en 70 meter lang stoll fra 1804 som vi her ser inngangen til. Denne stollen ble brukt til drenering og til å kjøre ut malm. De første meterne er det rimelig lavt under taket - men takhøyden øker og klaustrofobien slipper pussig nok taket når man kommer lenger inn. Stollen førte inn til en vertikal synk, men ble av sikkerhetsgrunner delvis gjenfylt på 1960-tallet, og stollen ender nå i en jordhaug.

 • 13.07.2020 14:04 - av Odd Stiansen,
 • 24 treff
18 av 50 treff

#34852: 68 dager igjen til «release party»

Å gå forbi den restaurerte husmannsplassen Holen i Wyllerløypa bringer tankene over på at det er 68 dager eller ni og en halv uke til «release party» for det nye kjentmannsheftet. Dette var nemlig stedet for forrige lansering. Årets sted er så langt ikke kjent.

 • 30.06.2020 15:02 - av Nina Didriksen,
 • 27 treff

19 av 50 treff

#34942: Midtstuen badeplass

Midtstuen badestrand er en liten perle med flott utsikt til Midtstuens hoppbakker. Den ligger i bunnen av hoppbakkene og bare en liten spasertur fra Midtstuen stasjon. Det er også mulig å kjøre bil dit. Kjør opp Holmenkollveien og ta til høyre ved Holmenkollen kapell. Veien bringer deg til bunnen av Midtstuebakken og til badeplassen. Ekstra morsomt er det når det er prøvehopping i bakken. Dammen har naturligvis ferskvann og er godt egent for barnefamilier.

 • 28.06.2020 18:41 - av Vigdis Jynge,
 • 11 treff
20 av 50 treff

#34640: Brovandringen må vente

Ved veien er det tydelig skiltet om at hengebroen over Bjørnsjøhelvete er stengt. Broen fikk en ny popularitetsvår i «koronapåsken», men er i dårlig stand, og eieren vurderte å rive. Nå skal broen undersøkes med tanke på mulig istandsetting.

 • 02.06.2020 14:52 - av Nina Didriksen,
 • 38 treff

21 av 50 treff

#34533: Snøbyge i anmarsj 17. mai

I 2020 var der langt flere mennesker i Marka enn det som er vanlig på nasjonaldagen. Men også været var av det litt uvanlige slaget, i alle fall temperaturmessig. De som koste seg med Tryvannstuas 17. mai-meny på lesiden av stua, var neppe klar over at nedbøren nærmet seg fra nord, og den besto ikke av regn.

 • 17.05.2020 14:33 - av Odd Stiansen,
 • 26 treff
22 av 50 treff

#34511: Vinteren gjorde comeback i høyden

I områdene mellom Frognerseteren og Tryvann kan man fortsatt snakke om vinterhalvår. Nøyaktig seks måneder etter at den første snøen ble observert i området og før de siste flekkene hadde rukket å smelte, gjorde vinteren et plutselig comeback, uten å la seg affisere av at kalenderen viste 10. mai.

 • 10.05.2020 11:25 - av Odd Stiansen,
 • 47 treff

23 av 50 treff

#34507: Aktivitet på Haraberget

Denne fjellveggen i Skådalen ble kalt Haraberget lokalt, leser vi i en tekst fra Vinderen Historielag. En av klatreutfordringene heter Schjelderups Hammer, etter høyesterettsdommer Ferdinand Schjelderup, som sammen med Arne Næss og andre i Norsk Tindeklub var ivrige klatrere, også her i det gamle steinbruddet. På et kart fra 1908 kalles Skådalen «Babylonshøla», uten at historielaget har funnet ut hvorfor.

 • 07.05.2020 18:35 - av Nina Didriksen,
 • 39 treff
24 av 50 treff

#34436: Lang vinter på Marimyr

Selv i den dårligste vinteren i manns minne er det fortsatt snø på veien ved Marimyr den siste helgen i april. Og ettersom fotografen hadde gleden av å forevige vinterens første skispor i dette området 10. november 2019, kan man i alle fall i dette området fortsatt snakke om et vinterhalvår.

 • 25.04.2020 16:03 - av Odd Stiansen,
 • 25 treff

25 av 50 treff

#34438: Nye rutiner også på Ullevålseter

Også på Ullevålseter er det nye rutiner når stedet åpner opp igjen etter å ha vært koronastengt. Serveringen skjer nå fra de gamle kiosklukene som fotografen ikke kan huske å ha sett i bruk.

 • 25.04.2020 14:30 - av Odd Stiansen,
 • 26 treff
26 av 50 treff

#34437: Kikutstua åpnet med nye rutiner

Etter å ha vært stengt i en drøy måned, åpnet Kikutstua 25. april med nye smitteverntiltak på plass, herunder enveis trafikk gjennom stua. Oppfordringen om helst å innta maten ute var ikke vanskelig å etterkomme i det fine været.

 • 25.04.2020 13:13 - av Odd Stiansen,
 • 25 treff

27 av 50 treff

#34418: Skiorientering på Heikampen

Oppunder Heikampen var ski faktisk å foretrekke fremfor å gå til fots, såpass mye snø er det fortsatt i terrenget. Og på Bjørnebergveien var det fortsatt lange partier med fine forhold.

 • 20.04.2020 17:00 - av Jørgen Øverbye,
 • 46 treff
28 av 50 treff

#34403: Fortsatt snø i Wyllerløypa

Preppingen er avsluttet, og heisene står, men det er fortsatt et tykt lag med kunstsnø i Wyllerløypa. Da jeg kom til toppen, satte først to utover, en i shorts, og disse tre kom pesende oppover. Allerede før de ble synlige ga de uttrykk for at nå måtte de da endelig være på toppen. Pausen deres i sola her oppe ble svært lang. Det var fortsatt ingen god idé å krysse bakken til fots med opptil femti eldre i følget midtveis der blåstien går, og det var også et godt stykke med snø/isdekke i skiløyptraséen på sydsiden av bakken. Vi håper at noen dager med sommervarme ordner det siste, om da turen i det hele tatt lar seg gjennomføre i disse koronatider.

 • 19.04.2020 11:23 - av Odd Tore Saugerud,
 • 37 treff

29 av 50 treff

#34402: Mesteparten av Strømsdammen er isfri

Solrike dager, men fortsatt kalde netter. Fortsatt litt is langs østbredden av dammen, men mesteparten av isen hadde gått, og minst to andefamilier vurderte å slå seg til der. Selv om det ser folketomt ut, var det ganske tett med folk som satset på koronafrie stier og odder.

 • 19.04.2020 10:31 - av Odd Tore Saugerud,
 • 49 treff
30 av 50 treff

#34381: Ny tverrforbindelse

Den nye gang- og sykkelveien mellom Sognsvann og Brekke tar form, foreløpig med grov pukk. Litt lenger øst var en bit av veien ferdig med er fint topplag med fin grus. Dette blir en kjærkommen kobling mellom øst og vest! Kanskje kunne det samme vært mulig å få til over Sinober? Bildet er tatt øst for Sognsvann.

 • 17.04.2020 16:50 - av Jørgen Øverbye,
 • 35 treff

31 av 50 treff

#34331: Vårløsning ved Strømsdammen i påsken 2020

Strømsdammen ligger ikke mer enn 300 meter over havet, og isen er i ferd med å slippe taket første påskedag i 2020. Koronafaste beboere fra nærområdet fylte en rekke av de stedene hvor det var mulig å ta seg en rast i solen, men det var god plass til alle.

 • 12.04.2020 16:26 - av Odd Stiansen,
 • 59 treff
32 av 50 treff

#34335: Brå overgang mellom vår og vinter

Ved skogsbilveien fra Strømsbråtan til Tryvannstua var overgangen mellom vår og vinter ganske skarp første påskedag. Utenfor billedkanten til høyre nøt brukeren av barnevognen en god pølse, mens skiløpere med feller var på vei opp den kunstsnøbelagte Wyllerløypa.

 • 12.04.2020 16:09 - av Odd Stiansen,
 • 33 treff

33 av 50 treff

#34336: Snøen synker sammen i Wyllerløypa

Skiføret i Wyllerløypa synger nok på siste verset, og som bildet viser, må skiløperne nå passe på å styre unna synkehullene.

 • 12.04.2020 16:08 - av Odd Stiansen,
 • 28 treff
34 av 50 treff

#34332: Fremdeles skiføre i øvre del av Wyllerløypa

Koronaviruset stengte stolheisen i Wyllerløypa for fire uker siden, men det hindrer ikke de ivrigste skiløperne fra å fortsatt bruke løypa. Men når "oppdriften" er feller heller enn heisen, blir nok antall turer langt lavere.

 • 12.04.2020 15:58 - av Odd Stiansen,
 • 21 treff

35 av 50 treff

#34339: Utenfor alfarvei i koronatiden

Oslo og Omegn Friluftsråd anbefaler i Aftenpostens nettavis 1. påskedag Årnes i Sørkedalen, blant flere alternativer for å unngå overfylte utfartssteder. Plassen er allerede nesten full av biler når vi kjører innover kl. 10.15 samme morgen. Parkeringsplassen ved Elveli, lenger inne i Sørkedalen, er større. Her er det få biler og godt med ledige plasser. I disse dager, med kuldegrader om natten, er det fint utenfor allfarvei. Når snøen nås over 350 moh. bærer den stort sett, og de godt preparerte skiløypene er flotte skogspromenader i solskinnet, om man holder seg unna vann og åpne myrer. Vi valgte sti fra Elveli til Finnerud. Derfra gammel vei (se bildet) fra det åpne jordet, med tilrettelagt natursti, ved Finnerud gård i Sørkedalen. Veien kan følges nordover noen hundre meter innunder østsiden av Finnerudhøgda. Som flere gamle ferdsels-/driftsveier ligger også denne nær et sted med historiske røtter i Nordmarka. Videre langs løype nr. 242 til Hansemyr ved Heikampen. Løypa har ikke vært preparert i vinter, men noen hadde gått her til fots, og snøen holdt stort sett. Bildet er tatt ca. 150-200 meter nord for Finnerud.

 • 12.04.2020 11:39 - av Einar Husebye,
 • 57 treff
36 av 50 treff

#34290: Påskeåpent på Finnerud

Finnerud sportstue har åpnet igjen etter å ha vært koronastengt i noen uker, og langfredag var det muligheter til å nyte vafler og andre godsaker i solveggen.

 • 10.04.2020 15:36 - av Odd Stiansen,
 • 48 treff

37 av 50 treff

#34288: Utsikten fra Heikampen i strålende sol

Langfredag i 2020 var det knapt en sky på himmelen, og koronaviruset hadde også fjernet kondensstripene fra flyene som vanligvis trafikkerer luftrommet over hovedstaden.

 • 10.04.2020 13:04 - av Odd Stiansen,
 • 28 treff
38 av 50 treff

#34291: Bjørnebergveien holdt også gjennom påsken

At det skulle bli mulig å gå på ski i Nordmarka i siste halvdel av påsken, ville nok gitt høye odds tidligere i vinter. Kaldere vær og noe nedbør som snø i mars samt utmerket innsats fra løypebasene i vinter, gjordeimidlertid at Bjørnebergveien innbød til skiturer også på langfredag.

 • 10.04.2020 11:48 - av Odd Stiansen,
 • 24 treff

39 av 50 treff

#34240: En perle ved Vestre Fyllingen

Noen heldige hadde inntatt denne hytta - kanskje for påsken - bare et lite steinkast fra skiløypa opp Tjuvdalen sør for Vestre Fyllingen. Mange skulle nok gjerne hatt denne muligheten nå i disse hytteforbudstider.

 • 07.04.2020 13:00 - av Jørgen Øverbye,
 • 38 treff
40 av 50 treff

#34239: Over brua

Skuterløypa mellom Bjørneberget og Kveldrostjern sto overraskende bra, og undertegnede trengte ikke ta av skiene en eneste gang. Bildet er tatt sør for Langsmaltjern.

 • 07.04.2020 11:16 - av Jørgen Øverbye,
 • 33 treff

41 av 50 treff

#34236: På sykkel og til fots for å finne skiføre

Fra Bjørnholt var det bare 600 - 700 meter på sti til fine skiforhold på Deledalsveien.

 • 07.04.2020 09:59 - av Jørgen Øverbye,
 • 98 treff
42 av 50 treff

#34215: Fine forhold nord for Heikampveien

Dette løypekrysset mellom løypen 121 (Heikampveien) og løype 242 (løypa opp til Heikampen) er nok et velkomment syn for deltakerne i Holmenkollmarsjens 25 km. Her flater løypa endelig ut etter stigningen fra Sørkedalen, og snart bærer det nedover mot Fyllingen. Palmelørdag i 2020 var det ikke noe å si på føret.

 • 04.04.2020 17:33 - av Odd Stiansen,
 • 45 treff

43 av 50 treff

#34213: Sterkt varierende snødybde langs løype 242 ved Smedmyra

I stigningen fra Smedmyra mot Heikampen var det tydelig at mildvær tidligere i vinter hadde fått vannet til å grave godt i snøen. Overgangene fra barmark til snø var så voldsomme og skaren bar så godt at fotografen valgte å sette igjen skiene ved Smedmyra og ta seg til fots opp til Heikampen. Staven er 155 cm, så snødybden må være ca. 120 cm på det meste.

 • 04.04.2020 15:39 - av Odd Stiansen,
 • 36 treff
44 av 50 treff

#34212: Utsikten fra Heikampen

Slik var utsikten fra Heikampen mot Oslofjorden på en ikke helt skyfri palmelørdag 2020.

 • 04.04.2020 14:55 - av Odd Stiansen,
 • 35 treff

45 av 50 treff

#34211: Fjellfølelse ved Heikampen

Det er nok ikke så mange osloborgere som får nyte fjellpåske i koronaåret 2020, men hvis man var så heldig å ha Heikampen som turmål palmelørdag, fikk man en god erstatning. Når først stigningen fra Smedmyra var overvunnet, åpnet landskapet seg opp og åpenbaret noe som minnet om vinter i snaufjellet. Og skaren var så hard at den bar fotografen, selv om han hadde satt igjen skiene nede ved Smedmyra. Og utsikten fra utsiktspunktet på Heikampen var ingen parentes.

 • 04.04.2020 14:46 - av Odd Stiansen,
 • 40 treff
46 av 50 treff

#34208: Påskeføre over myrene

Mot Elveli kunne man bare gå noen kilometer nordfra før føret sviktet, men her på myrene nord for Råkollen var det fint. Bildet er tatt på Bjørnemyr.

 • 04.04.2020 12:16 - av Jørgen Øverbye,
 • 35 treff

47 av 50 treff

#34210: Skiføret holdt til påske på Bjørnebergveien

Løype 378 på Deledalsveien og Bjørnebergveien er vanligvis sikre valg sent på sesongen. Så også i palmehelgen 2020. Ikke bare hadde føret holdt seg, men kraftig snøvær et par dager tidligere hadde lagt igjen et tynt nysnølag, som gjorde at man ikke umiddelbart assosierte føret med påskeføre i Oslomarka.

 • 04.04.2020 11:45 - av Odd Stiansen,
 • 27 treff
48 av 50 treff

#34207: Mye snø i Tjuvdalen

Tjuvdalen ligger i skyggen og byr derfor på nydelige, faste spor ennå. Og det er rikelig med snø.

 • 04.04.2020 11:26 - av Jørgen Øverbye,
 • 27 treff

49 av 50 treff

#34209: Glåmene i påskedrakt

Noen bare flekker dukker opp innimellom, men skaren bærer så godt at man kan gå hvor som helst - også utenom løypene.

 • 04.04.2020 10:54 - av Jørgen Øverbye,
 • 37 treff
50 av 50 treff

#34198: Nysnø og faste spor

Litt nysnø i høyden ga nesten tørrvoksføre på Bjørnebergveien i dag. Vinterlig og vakkert, men ikke særlig god glid.

 • 03.04.2020 11:47 - av Jørgen Øverbye,
 • 24 treff