Mariholtet - Stakanløypa - Stokkholtmyra

Sist preparert: 19.03.2018

Oversiktskart

Beskrivelse

Stakanløypa er kalt opp etter Kjell "Stakan" Staxrud, en kar som kjenner Østmarka bedre enn de fleste. Skal du sørover, er dette en spennende alternativ til løype 188 og løype 696, som går over vannene. Løypa går rett sørover fra Mariholtet - vi krysser demningen og kommer over til østsiden av Nord-Elvåga, på Elvågaveien.

Vi tar farvel med lysløypa (løype 264) - den tar til venstre mot Vallerud - og fortsetter sørover til Skilledalen. I påfølgende kryss passer vi på å ta til venstre, så vi ikke havner i Deledalen (løype 283).

Motbakkene har allerede begynt - og etter litt flere bakker, kommer vi til nok et løypekryss. Her går Valstadløypa til venstre. Vi holder til høyre her, og følger løypa rett sørover. Vi passerer et kryss der løype 566 går forbi Musehogget og videre til Halssjøen, Drettvann og Skålsjøen. Men vi skal videre mot sør, over Svarvestolbrenna og ned i Skråbakkhullet.

Vi har allerede nevnt Valstadløypa, men dette var opprinnelig en mye lengre trasé. Også løypestrekningen over Svarvestolbrenna er oppkalt etter Milorg-mann og styremedlem i Skiforeningen, Knut Valstad. Det var han som tok intiativ til denne "vannfrie" løypa Mariholtet - Vangen og opparbeidet den sammen med orientererne i Oppsal IF. Valstadløypa fortsetter i dag som upreparert løype fra Skråbakkhullet og sørover til Slepptjern og Simmingsmyr.

Fra Skråbakkhullet går vår løype nå nordøstover til løypekrysset ved Stokkholtmyra. Herfra fortsetter løype 421 sørover til Skjelbreia. Men før det, er det en rekke avgreininger som gjør at du kan komme deg både til Vangen og andre steder i et stort nett av løyper.

Tilknyttede løyper og turer

Nr Navn Fra Til Lengde i km