Vedlikehold og justering av gir

Har du kranglete gir? Vi gir deg her noen enkle råd om hvordan gir igjen blir som nye. Du trenger ikke spesialverktøy eller mekanikerfingre for å utføre enkelt vedlikehold av din tohjuling. For å justere klikk-gir trenger du en 5 mm unbrakonøkkel og en liten stjerne- eller flat skrutrekker

Giret blir ofte tregt og upresist fordi girvaieren er gammel eller dårlig smurt. Trekk derfor av vaierstrømpen og sjekk hvordan vaier ser ut. Ofte kan det hjelpe med litt olje på vaieren, er den flisete må den skiftes.

Når giret skal stilles er det en fordel å henge sykkelen i et stativ eller i tau fra taket slik at bakhjulet er fri fra bakken. Gir til det minste tannhjulet bak. Sveiv kranken rundt, og gir opp et gir. Hvis kjedet ikke skifter tannhjul må du skru på vaierskruen (skru mot klokka) til kjedet går over til riktig tannhjul. Skru deretter en halv runde tilbake (skru med klokka). Nå skal giret ditt være riktig stilt. Hvis du fortsatt har problemer med giring bør du sjekke følgende.

Kjedet; er kjedet slitt går dette utover giringen. Gir-øret; hvis gir-øret har fått et slag kan hele girskifteren stå skjevt og det er vanskelig å stille girene. Du kan ofte bøye gir-øret tilbake. Mange sykler kommer med utskiftbart girøret.

Sjekk også om stilleskruer for øvre- og nedre begrensning er riktig. Den øverste skruen stiller girskifters ytre plassering, mens den nedre skruen stiller girskifters indre plassering.


Edit

Flere bilder

Ut på tur - eldre nyheter

31 Mai 2004

Fantastisk pinsehelg i Marka

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Med nydelig pinsevær, lå alt til rette for en stor utfartshelg i Marka. Det meldes om en del folk ute på stier og veier, men det var plass til mange fler.

27 Mai 2004

Sykkelbussen kjører til helgen

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Forrige lørdag kjørte den første sykkelbussen for sesongen til Ringkollen. Rundt 10 personer var med bussen denne kalde maidagen. Til helgen er det lovet varmere vær.

26 Mai 2004

Kveldstur med utsikt

Av Ole Kristian Sørland | Ut på tur

Grusveien mellom Ullevålseter og Tryvann byr på flott utsikt. Med start fra Sognsvann på 183 moh stiger denne ruten til Skjennungen på 460 moh. Dette er mye stigning, men utsikten er flott samtidig som veien hjem går lett. På vårt forum har vi fått forslag på tur i Østmarka. Beskrivelse av turen finner du her