Vårnatt ved Flaatastø

Det er stille ved utløpet av Aklangen. Jeg sitter under krokfurua på sydsiden. Det er vårnatt og lite folk i marka. Noen snøklatter ligger fortsatt igjen i storskogen. Det er så vakkert at jeg droppet senga. Måtte ut ...

Denne gangen går det greit å komme fra Katnosa til Aklangen. Båten glir fint igjennom. Jeg forsøkte bettet på vei nordover, men det var dødt. Selv ikke gjennom Breivika var det antydning til en sulten ørret.

Så her sitter jeg da. Mutters alene. Ånei. Det lever i skogen. Orrespillet høres langt inatt. De brysker seg helst på øyene i Katnosa. Har forsøkt å nærme meg de karene ved en tidligere anledning, men det blir vrient på ei lita øy. Har fyrt opp et bål. Det er fremdeles kalde netter. Gjennom ildskjæret følger jeg med på duppen ute i sundet, mens perleugla tuter melankolsk i lia mot Grasdalskollen.

Klokken nærmer seg 4, og jeg tenker å vende nesa sydover igjen. Da braker det til. Flaksing og kvekking. I furua over meg har det sittet en gammel kjenning. Kvinanda tok til vingene, og jeg fikk kaffen i vranga. Der hadde den sittet i drøye 2 timer. Samme anda bor på loftet i Flaatastø. Var den selskapsyk? Og jeg som trodde at jeg var alene. «Æ vart no skræmt, ja» Den fuglen har forøvrig skremt meg før, mens jeg satt utenfor hytta. Makan.

Selvom frosten kommer snikende, er øyelokkene blitt tunge. Jeg slukker bålet og begynner ferden mot Spålselva. Får fort igjen kroppsvarmen ved å ro noen kilometer. Fortsatt like stille på vannet. Ikke en krusing å se. Jeg ror bortom «Trollgrana» ved Ekornputten. Et snodig tre med krone på toppen. Nå lysner det svakt over Branntjernshøgda og Kyrkjeberget. Jeg skimter Sandvikshytta, da jeg dreier til høyre og forbi Vesternøya. Snart hjemme.

Jeg lytter mot loftet da jeg kommer inn. Intet kvakk å høre. Jeg legger noen kubber i Jøtulen, og kryper under dyna. Snart sover jeg og anda.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

04 Jun 2004

Nordmarksromjul

04 Jun 2004

Permisjon i 1987

23 Okt 2017

Flaatastø

Markahistorier - eldre nyheter