Permisjon i 1987

Endelig perm. Hadde ikke tenkt på annet de siste ukene. Hjem til Nordmarka. Gutta sto klare med kanoene, og så bar det avgårde til Damtjern.

Fin fart over Storflåtan og videre østover. Måtte sjekke kartet ved Hauken. Da viste det seg at en gutta hadde tatt med seg feil kartmappe. Det eneste kartet vi da hadde var Jotunheimen. Ingen av oss er heldigvis ukjente i marka. Kom oss greit ned i Svarten, og videre opp i Butleren. Vi hadde med en pils til hver, og den smakte godt. Det ble tidlig kvelden. Fra Troms til Butleren på en dag, er ikke så verst.

Videre neste dag. Den ene kanoen hadde fått hard medfart. Hull i kano er ikke noe særlig, men vi øste oss frem over Abortjern. Fikk faktisk 2 abbor der. Videre opp forbi Huldretjern til Spålen. Et vilt og spennende område. Sjauing ned til vannet. Det er ingen lett adkomst til Spålen fra syd. Endelig nede.

Så var det å finne leirplass. Først ut på øya. Fint der, men det var ikke optimalt. Rundt øya. Diskusjonen var igang. Ikke enkelt å bestemme seg, når det er så mange flotte steder. Etter 2 timer med rekognosering, la vi oss på en rabbe i sørenden. Endelig frem med stanga. Da fant jeg ut jeg hadde glemt markspannet ved Abbortjern. Pytt. Det ble allikevel bra. Stjerneklar høstnatt midt i marka, er ikke å forakte. Med gode poser, og sprakende bål, trenger man ikke telt.

Neste dag startet med en heftig diskusjon. Hvilken vei hjem. Det ble såpass ampert, at vi måtte splitte. 2 mot Finnstad, og 2 ned Spålselva. Da vi brøt leir, begynte det selvfølgelig å regne. Det ble et slit nedover elva, men gutta som skulle nordover, hadde det enda verre. Vi kom oss omsider ned i Katnosa. Da vi passerte hytta ved utløpet av Spålselva, tenkte jeg at det kunne vært et drømmested å leie.

Vurderte elva sydover, men tenkte på Kvernhusfossen. Eneste fossen i marka. Hadde vært spennende å prøve, men vi tok ikke sjansen. For å holde varmen, løp vi ned til Sandungen. Det går fort med kanotralle. Etter Sandungen var alt vått, og vi droppet Hakloa, og løp til Kikut. Da fant vi ut at vi ikke hadde spist siden frokost. Kikut var stengt. Grillpølser rett fra pakka gikk ned på høykant. Vi rastet ikke lenge. Raka vegen over Bjørnsjøen. Lånte telefon på Bjørnholt, og ringte etter transport. Heldigvis bare nedover fra Bjørnholt. Nådde Hammeren klokka 17. Der sto mor klar med bil, og da sluttet det også å regne. Det andre ”laget” kom hjem dagen etter. De hadde overnattet på doen på Kikut. Ihvertfall tørre forhold. De kom seg helskinnet hjem de også, og vi er gode kamerater fremdeles. Året etter fikk vi faktisk leie hytta ved Spålselva, Flaatastø, og hadde den frem til 1999.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

04 Jun 2004

Vårnatt ved Flaatastø

23 Okt 2017

Flaatastø

Markahistorier - eldre nyheter

04 Jun 2004

Endelig ..

Av Thomas Skaug | Markahistorier

Nord for Branntjernshøgda ligger et sted. Høyden over havet er drøye 500 m, men det har ingen storslått utsikt. 3 veier møtes her, og uansett om du kommer fra Gjerdingen, Daltjuven eller Katnosa, er det alltid godt å nå dette punktet.

04 Jun 2004

Vårnatt ved Flaatastø

Av Thomas Skaug | Markahistorier

Det er stille ved utløpet av Aklangen. Jeg sitter under krokfurua på sydsiden. Det er vårnatt og lite folk i marka. Noen snøklatter ligger fortsatt igjen i storskogen. Det er så vakkert at jeg droppet senga. Måtte ut ...