Nordmarksromjul

Det er romjula 1986 med fenomenalt vær. God gammeldags julestemning. Månen er på vei opp over Kyrkjeberget. Det er minus 29, når vi går fra Katnosa mot Finnstad. Ikke mye gli i sporet denne kvelden.

Trolsk stemning over Aklangen, med Pershusfjellet badet i måneskinn. Vi har ikke altfor tunge bører, så det går raskt opp "humpidump"-løypa til Finntjern. Snart fremme. Det skal bli godt å komme i hus. Heldigvis er ikke hytta så stor, for det er minus 34 i stua. Mens det hardfyres i ovnen, holder vi varmen med vedsjauing, snemåking og whisky. Snart er det levelig i hytta til Trond.

Julematen kommer på bordet, og stemningen er stigende, når vi planlegger morgendagen. Stor-røya i Pershusvannet skal til pers. Der det klirrer i glass, blir mennesker så frie, og morgendagens fisk blir større og større. På tide å gå til ro.

Like kaldt dagen etter. Etter en kjapp frokost, bærer det nordover. Klokka 8 er første hullet boret. Vi har gode forhåpninger, for Jon har med feit selvplukket veamark. Dette må bli bra. Etter noen timer og mange hull i Buvann og Pershusvann, utallelige kontroller av agn og utstyr, har vi kun fått opp en liten rødbuket kar. Ikke noe å si på omgivelsene, men det hjelper ikke der og da på frustrasjonene.

Dagen er kort, tærne begynner å bli frosne, og vi må tilbake til byen og familiene. Vi rekker å bore litt i Finntjern også, men til ingen nytte. Røya er uvanlig asosial i år. En rask tur oppom hytta for å låse, og vi er på vei mot sivilisasjonen.

Sola er på vei ned, da vi haster sydover. Frostrøyken ligger tjukk over Katnosa. Vesternøya ser ut som noe underjordisk i kveldsmørket, mens 3 mann knirker seg frem. Vi skulle nok gjerne ha hatt med ferskvarer hjem til nyttårsbordet, men det ble et romjulsminne for livet.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

04 Jun 2004

Permisjon i 1987

04 Jun 2004

Endelig ..

04 Jun 2004

Vårnatt ved Flaatastø

24 Okt 2019

Finnstad

Markahistorier - eldre nyheter

04 Jun 2004

Permisjon i 1987

Av Thomas Skaug | Markahistorier

Endelig perm. Hadde ikke tenkt på annet de siste ukene. Hjem til Nordmarka. Gutta sto klare med kanoene, og så bar det avgårde til Damtjern.

04 Jun 2004

Endelig ..

Av Thomas Skaug | Markahistorier

Nord for Branntjernshøgda ligger et sted. Høyden over havet er drøye 500 m, men det har ingen storslått utsikt. 3 veier møtes her, og uansett om du kommer fra Gjerdingen, Daltjuven eller Katnosa, er det alltid godt å nå dette punktet.

04 Jun 2004

Vårnatt ved Flaatastø

Av Thomas Skaug | Markahistorier

Det er stille ved utløpet av Aklangen. Jeg sitter under krokfurua på sydsiden. Det er vårnatt og lite folk i marka. Noen snøklatter ligger fortsatt igjen i storskogen. Det er så vakkert at jeg droppet senga. Måtte ut ...