En sommernatt på Krokskogen med kano, telt og fiskestang

Padling kan gjøre naturopplevelsene dine rikere og er i tillegg fin mosjon. Vi som bor rundt Marka har mange muligheter til å oppleve flotte padleturer i nærområdene våre. Denne gang inviterer vi til en sommernatt på Krokskogen med kano, telt og fiskestang. Damtjern, Storflåtan og Vesleflåtan på Krokskogen er et spennende området der kulturhistorie og villmark kombineres. Området nås på en times tid med bil fra Asker og Bærum.

Kjør over Sollihøgda til Sundvollen og ta av til høyre til Åsa. Følg skilting til Damtjern der du parkerer bilen og turen starter. Her er du på historisk grunn. «Kjerraten i Åsa» ble bygget for å frakte tømmer fra Steinsfjorden opp til Damtjern og videre inn til Vassendvika og Storflåtan. Herfra ble tømmeret fløtet videre ned Sørkedalsvassdraget til Bogstad og Lysaker. Dette imponerende anlegget var i drift fra 1809 til ca. 1850. Rester av anlegget vil vi se på turen vår.

Padle over Damtjern. Det er lettest å ta opp der veien er nærmest vannet, noen hundre meter før bukta i østenden. Ved lav vannstand ser du fundamentene til den gamle traseen der hestejernbanen fraktet tømmeret fra Damtjern til Storflåtan. Herfra er det lett trilling til Vassendvika i Storflåtan der vi ser restene av det tolvte og siste vannhjulet til "Kjerraten i Åsa". Her ved "12'ern" er det fint å slå seg til.

Storflåtan byr på mange idyller og fine leirplasser. Ta deg god tid og kos deg på padleturen rundt vannet. Kanskje prøver du fiskelykken også. Ørreten kan tas på mark, sluk, spinner eller flue. Bruker du mark anbefaler vi deg å bruke små dupper, liten krok og å bytte ut den store markklysen med en, maks to meitemark. Du kan også la marken ligge på bunnen, og dra den forsiktig innover. Dette er et spennende fiske, som kan være vel så effektivt som fiske med dupp. Bruk lett utstyr ved denne metoden også. Ett blyhagl og deretter krok.

Foretrekker du spinner elller sluk, er det de små skjeslukene og de lette spinnerne som er de beste. Bruk gjerne en opphenger. En liten våtflue foran sluken terger ofte fisken til bitt.

Prøv viker, sund og halvøyer og kast systematisk i vifteform. Om fluefiske er det skrevet flere hyllemetre med bøker. Allikevel et par småtips: Ser du luftbobler på vannet etter vakende fisk, tar den insekter som ligger på overflaten. Bruk da flytenede fluer tørrfluer. "Nisevakene" forteller deg at det er nymfer eller våtfluer som er mest aktuelle. Konsentrer deg om å plassere flua pent på vannet. I mange vann trenger du ikke kaste mer enn 2-5 meter for å komme i kontakt med fisk.

Når Storflåten er utforsket er det tid for å utforske Vesleflåtan, Loka og Rundtjern. Ved høy vannstand kan du padle elva ned til Vesleflåtan, ellers må du bære kanoen. Best å følge skiløypa fra Storflåtan og ned i Vesleflåtan. Nå er du i typisk kanoland! Her er det mange flotte steder å gå i land og slå opp teltet. Fisken er ikke mindre bitevillig her enn i Storflåtan! Bruk dagen(e) i dette fantastiske området. Fylt med gode opplevelser er det raskt å padle vannene tilbake til bilen og den uungåelige hjemturen!

Turen er meget godt egnet for familier med barn. Det er korte avstander, lett trilling/bæring, fine leirplasser og gode muligheter for å få fisk. Har du ikke kano selv vil vi anbefale Aktiv Fritid i Sandvika. Her kan du leie kano og annet utstyr for turen.

Kilder: «Ski og friluftsliv i Marka», Skiforeningen ved Kåre Haug. Foto: Kåre Haug.