Katnos-sommer

22. juli 1988: Sammenfallende «tilfeldigheter» har ført meg på «alenetur» til Katnosa igjen. Det har lenge vært tanken å få noen dager her inne i sommer, enten alene, sammen med Anne-Marit, eller Trine, Leif og Thomas Skaug som har fått leie Flåtastø ved Spålselva - rett over.

Naboer på Kjelsås er blitt naboer på Katnosa. Men altså ingen tur har blitt realisert. Eirik og Jon har begge hatt turer innover, Eirik med kamerater, og Jon med Anett. Og så har Jon planer om å få et kjøleskap han har på hånden inn hit, og har mast om kjøretillatelse.

Vel ferdig med ferien sist mandag ble det bestemt å prøve denne helgen, og søndagen øremerket. Kjøretillatelse bestilt til avhenting idag, fredag.

Så skjedde det imidlertid ting som utløste et akutt behov for å være for seg selv, få ro og fred til å følge egen tidsskala, få hvile og sove. Dermed var løsningen klar, kjøpetillatelsen ble avhentet, halve dagen «avspasert» og kursen satt innover pr. bil. Med nøkkel, tannbørste og radio som bagasje, og litt mat innkjøpt på veien.

Uten presisering av utgangspunkt gjelder kjøretillatelsen denne gang fra Hakadal, som sagt fordi jeg ikke sa klart sa Hammeren. Men bortsett fra en noe lengre kjøretur var det jo artig å komme en ny vei. Etter en bomtur på blindvei, til Elvatn, langs Langvann og til Trehørningen, videre mellom Maasjøene og deretter i langdryg sving nord om Hakklokalven fram til Sandungen, nesten nede ved Hakkloa. Deretter den vanlige veien.

Framme på Katnosa var det tomt og stille på gården, men folk på kontorhytta. Vi slo av en liten prat. Så tok jeg min smule oppakning og vandret ned stien ? i sandaler ? og ble sånn passe våt på beina i fuktig gress.

Vel framme ség denne rare følelsen innover meg, denne blandingen av glede over å vær her alene. Litt rastløst låste jeg opp, slo på strømmen, fant ut at det bare var +15 inne, fyrte dermed opp, fant ut at jeg ville ha noe å drikke, hentet vann ? og bestemte meg for en kopp buljong, varmet vann og slo et slag rundt hytta.

OK, men endel kumøkk, kom på rutene som står her og skal settes inn, lurte på om jeg hadde noe verktøy, fant fram radioen og fikk inn noe mimring om barndoms somre, det gjorde meg ennå mer melankolsk.

Jeg fikk i meg buljongen, og falt litt til ro, smurte meg et par knekkebrød og fant fram en kjøkkenkniv og begynte å plukke gammelt kitt av sprukne ruter. Etterhvert kom arbeidsrytmen og arbeidsgleden, og mens radioen sendte sprø toner fra kjøkkenbordet plukket jeg ut 3-4 ødelagte ruter og forberedte for videre arbeid.

Været som hadde vært noe skiftende slo seg plutselig på knall-blå himmel, og jeg fant at det var tid for en liten tur. Med lav vannstand passet det å ta stranda bortover til odden, og stien tilbake. Masse blåbær! Jeg endte på steinen. Med lukkede øyne satt jeg og så solglitringen i vannet, hørte de svake klukkene i fra småbølgene mot steinene i vannkanten. Ellers øredøvende stillhet, bare brutt av forskjellige klemt fra noen kubjeller, og noen fuglefløyt og småplask fra vakende fisk med ujevne mellomrom. Da var det deilig å være til. Føle seg i harmoni med omgivelsene, kjenne at naturen er her for å oppleves.

En time satt jeg der. Så kom noen skyer drivende, og jeg fant ut at det var tid for værmelding og kanskje litt mat. Jeg tok en boks sardiner, varmet en boks tomatbønner og stekte noen egg. Så veltet jeg meg på benken og dormet av mens radioen småpratet i bakgrunnen.

Etter en drøy halvtimes lur følte jeg meg litt rastløs igjen. Sjekket over sengetøy og redde opp. Fant ut at den gamle madrassen som skulle bennes fortsatt lå her og så fæl ut. Fikk tent et bål i strandkanen. Det var svært vått og ingen fare. Så tok jeg meg en ryddetur, masse knust glass på odden. Ille! Tok spaden og skuffet unna den verste kumøkka ? og så var det inn til skriving. Det er vel snart leggetid.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

17 Jun 2004

Vinterferie på Sandvikshytta

04 Jun 2004

Nordmarksromjul

04 Jun 2004

Vårnatt ved Flaatastø

06 Jan 2019

Sandvikshytta

Markahistorier - eldre nyheter

17 Jun 2004

Vinterferie på Sandvikshytta

Av Olle Cederbrand | Markahistorier

26. februar 1988: Endelig. Endelig ble det vinter. Endelig ble det Katnosa-tur. Endelig fikk vi til et «opplegg» som vi har snakket om så lenge: Reise til Jevnaker på kvelden, bli over hos Turid og Dag, så tidlig innover fra Tverrsjøen neste dag.

04 Jun 2004

Nordmarksromjul

Av Thomas Skaug | Markahistorier

Det er romjula 1986 med fenomenalt vær. God gammeldags julestemning. Månen er på vei opp over Kyrkjeberget. Det er minus 29, når vi går fra Katnosa mot Finnstad. Ikke mye gli i sporet denne kvelden.

04 Jun 2004

Permisjon i 1987

Av Thomas Skaug | Markahistorier

Endelig perm. Hadde ikke tenkt på annet de siste ukene. Hjem til Nordmarka. Gutta sto klare med kanoene, og så bar det avgårde til Damtjern.