Det er fisk å få i Marka!

Lurer du på om det er fisk i vannene i Marka, kan vi fortelle at det årlig tas mer enn 5 tonn! Hvor? Stort sett: der det er vann er det fisk. Men vanlig list og andre regler gjelder også her. Husk å løse fiskekort! Naturopplevelsen får du derimot helt gratis!

Ørreten finnes i de fleste vann i Marka, og sammen med abboren og røya er det den sportsfiskeren lettest kan komme i kontakt med. Ørreten er mest aktiv ved vanntemperaturer fra 10 til 16 grader, fra midten av mai til begynnelsen av juli, og fra slutten av august til midt i oktober.

Sommerferien er m.a.o. ikke den beste tiden for ørretfiske i Marka, men da er til gjengjeld abboren på sitt hissigste. Størrelsen varierer enormt, men de fleste steder er det overvekt av «tusenbrødre». Marken er effektiv på abboren. Prøv de samme metoder som på ørreten. Riktignok er den ikke på langt nær så sky som denne, men varsomhet og lett redskap taper du aldri på! Dessuten går det ørret i nærmest alle abborvann i marka. Selv om du primært jakter på den piggfinnede fisken, kan det jo være morsomt å få på en av dem med prikker.

Alle vil vite Markas beste fiskevann. Spørsmålet er umulig å besvare! Det er et vell av muligheter.

I Asker er det en rekke vann med gode fiskemuligheter. Semsvannet, Ulvenvannet, Verkensvannet, Nordvannet og Gjellumvannet med mye hvitfisk, særlig abbor og gjedde. Her har også de lokale jeger- og fiskerforeninger satt ut fin ørret. Årlig tas det i stamfisket ørret opp mot 5-6 kg! I Verkenselva som renner ut i Gjellumvannet er det en fin stamme med ørret. Store Sandungen er foreløpig drikkevann og ulovelig å fiske i. Lille Sandungen derimot anbefales. Her kan du fiske ørret, abbor og mort.

I Bærumsmarka har OFA satt ut ørret i en rekke vann, bl.a. Østernvann, Abbortjern, Triungsvann og Hvitsteinvann. Ørret opptil kilo'n er ikke uvanlig. Hvitsteinvann er et bedre fiskevann enn Triungsvann, hvor det går mest abbor. Den sikreste måten å få fisk på, er fiske med dupp og mark som bunnfiskes. Kast et par, tre meter utenfor liljeblader og sivbevokste områder i vannet. Også spinner, gjerne en liten mørk variant, eller en godt presentert flue, er effektivt i jakten på ørreten.

Sørkedalselva er tradisjonelt full av småørret, mens Bogstadvannet er kjent for pen abbor og stor gjedde. Imidlertid har OFA satt ut mye fin fisk i Sørkedalselva de siste årene, og det meldes om fine gjenfangster av denne. Det går også tidvis fin ørret i øvre del av Lysakerelven.

Fra By i Lommedalen er det ikke lange marsjen til Setervann med mye fin ørret. Det samme gjelder vassdraget Trehjørningen, Byvann og Småvann hvor kanskje det midterste er det beste.

Prøv også de tre småvannene vest for dette vassdraget; Steffenstjern, Holmetjern og Ristjern.

Oppover mot Løvlia finner du Gampetjern, Nibbitjern og Atjern. I Loka, Rundtjern og Blekksjøen går det pen abbor og fin ørret.

Lenger øst ligger Søndre Heggelivann, som hvert år hevder seg på statistikken over stor fisk tatt i Marka. Er du her, prøv noen kast i Dalstjern og Oppkuvvannene før du legger turen nedom Gopletjern og Lysedammene på vei mot Skansebakken.

Skitt fiske!