Ørretjakt i høstmørket

Sommerstid er det varmt i vannet og fisket er krevende. Når høstmørket senker seg og vanntemperaturen igjen er ”normal” er ørreten igjen på hugget. Storørreten beiter nå gjerne helt inn mot land, skjult av mørket.

Den mest effektive fiskemetode i skumring og mørke er harvefiske. Siste del av august og hele september måned, fra skumringen og utover, er harvetid! Metoden er ikke vanskelig å tilegne seg. Alt du trenger er en lang stang med krok og mark. Markklysa kastes ut og stripes langsomt i overflaten under innsveivingen. Dette imiterer svømmende store innsekter, frosk eller mus og trigger storørreten til å hugge på.

Harvefiske er spennende og skjerper sansene. Unngå ”harde” kast. Da mister du lett marken av kroken. Innsveivingen skal foregå sakte slik at marken striper overflaten. Napp forsiktig i stanga med ujevne mellomrom under innsveivingen slik at marken gjør noen ekstra bevegelser. Dette kan bli for sterk kost for en sulten ørret som umiddelbart hugger til. Nå må du kunne beherske deg! Ikke røsk til med en gang du merker at fisken tar agnet. I stedet skal stangtuppen umiddelbart senkes og bøylen på snella skal slås opp. Fisken merker nå ingen motstand i senen og svelger forhåpentlig hele agnet. Tålmodighetsprøven er ennå ikke over. Stå imot - tell til 10 - og så gir du tilslaget. Ikke for hardt. Ikke for lett. Men bestemt!

Husk at fisken er vár og reagerer lynraskt på brå bevegelser og støy. Beveg deg derfor forsiktig og kontollert langs land under fisket. Har du først skremt fisken tar det lang tid før den føler seg trygg og er på hugget igjen.

I ukjent i terreng kan det være greit å benytte en lykt eller aller best hodelykt der du har hendene frie. Denne må imidlertid brukes med stor forsiktighet. Nattsynet ditt ødelegges lett og fisken kan bli skremt av lyset også.

Et fornuftig utstyr for harvefiske er en myk haspelstang på ca. 9 fot, med haspelsnelle, monofilamentsene (0,18 - 0,22 millimeter) og en krok (strl. 4 - 8) som agnes med mark. Marken og kroken utgjør kastevekten. Ønsker du å komme langt ut i vannet med kastene kan du også bruke noen splitthagl på sena for å øke kastevekten.

I tidligere tider ble det benyttet lange bambusstenger, rognekjepper og teleskopstenger på 5-6 meters lengde for dette fisket. Ganske upraktisk å bevege seg i mørket langs vannkanten med slikt utstyr!

Mange av nærvannene våre er fine harvevann. I Asker er det en rekke vann med gode fiskemuligheter. Semsvannet, Ulvenvannet, Verkensvannet, Nordvannet og Gjellumvannet har fin ørret. Årlig tas det fisk opp mot 5-6 kg her. I Bærumsmaka har OFA satt ut ørret i en rekke vann, bl.a. Østernvann, Abbortjern, Triungsvann og Hvitsteinvann. Ørret på opptil kilo’n er ikke uvanlig. Sørkedalselva er full av småørret, mens Bogstadvannet er kjent for pen abbor og stor gjedde. Tidvis tas det også stor ørret her. Fra By i Lommedalen er det ikke lange marsjen til Setervann med mye fin ørret. Det samme gjelder vassdraget Trehjørningen, Byvann og Småvann hvor kanskje det midterste er det beste.

Bruk høstmørket til spennende jakturer etter bitevillig høstørret! Skitt fiske.

19 Aug 2004

Vi følger i Brødrene Dahls åretak på ”Overfloden”

Av Olav Harlem | Ut på tur

Mange husker sikkert Kirkevåg, Lystad og Mjøen i TV serien ”Professor Drøvels hemmelighet” og deres elleville kanotur med ”Elvegris” på ”Overfloden”. Vi følger i deres åretak og padler denne gang Bogstadvannet og ”Overfloden” eller Sørkedalselva som er dens offisielle navn. Sørkedalselva er lett tilgjengelig i helgen eller en helt vanlig ettermiddag.

16 Aug 2004

Sykkelritt i Holmenkollen på lørdag

Av Skiforeningen | Ut på tur

Holmenkollrittet er et pennende terrengritt med start og mål i Holmenkollen riksanlegg. Rittet, som ble arrangert første gang i 2001, har mye å gi til både den nybakte mosjonisten og den erfarne rittdeltaker. Løypa er ca. 43 kilometer lang, og går på grus og asfalt gjennom noen av de fineste delene av Nordmarka.

16 Aug 2004

Lørdag 21. august kan du sykle Holmenkollrittet

Av Ole Kristian Sørland | Ut på tur

Mange Birkebeinere bruker Holmenkollrittet som en siste test på formen før turen fra Rena til Lillehammer. Informasjon og påmelding finner du her Holmenkollrittet arrangeres av Oslo Cyklekrets, Syklistenes Landsforening, og Oslo Bedriftsidrettskrets.