Benytt anledningen! Nå er det skøyteis på Markavannene!

Rett etter at isen har lagt seg sikker på vannene i Marka, kan man noen år være så heldig å oppleve noen dager med fantastisk skøyteis før snøen legger seg. Da gjelder det å kjenne sin besøkelsestid og benytte anledningen til flotte skøyteturer på Markvannene.

Skiforeningens Markakonsulent , Oddvin Lund, er skøyteentusiast på sin hals. I siste nummer av Snø & Ski har han skrevet følgende artikkel om skøyteturer på Markavannene. Les og lær! Benytt anledningen til en flott skøytetur nå når mulighetene er her! Ta imidlertid alltid dine forholdsregler. Gå flere i følge. Husk isdobber og kasteline! Unngå elveos, trange sund og steder der isen er tynn.

”Ønsker du en annerledes Markaopplevelse, må du slå til når isen plutselig en dag ligger der trygg og blank. Mest sannsynlig byr anledningen seg når du egentlig skal være på jobb eller du hadde tenkt å gjøre noe helt annet. Derfor må du være helt klar på at dette er unntakstilstand! Om du har avspaseringstid til gode, sjekker du senere.

Ute på isen får du et annet perspektiv på Markanaturen enn du gjør til vanlig. Du kan besøke viker og holmer som du ikke kommer deg fram til på sommerstid, og hvis du vil kan du rekke over veldig mye på en tur. Visst er det flott å gå på ski over snødekket is også, men med is under skøytene får du noe ekstra som ingen annen form for friluftsliv kan by på. Du kan studere og gruble på et utall av rare fenomener i isen, og det å bedømme isens bæreevne er en vitenskap i seg selv. Det kan lønne seg å studere ulike isforhold på grunt vann, med eller uten skøyter, slik at du kan trå igjennom uten å bli gjennomvåt.

Fordi du vet at det kan være farlig å gå igjennom isen, får skøyting i Marka et lite anstrøk av ekstremsport. Du skjerper sansene. Stålis som er 6-7 cm eller tykkere regnes gjerne som trygg, mens adrenalinet bør begynne å ”virke” hvis isen ikke er tykkere enn 4-5 cm. Du må vite hvor du går i forhold til elveos, trange sund, rundt odder eller andre steder hvor isen enten mangler eller er tynnere enn ellers. Uansett hvor tykk isen er på det jevne vil det finnes farlige punkter på de fleste vannene, også midtvinters. Vårisen må du studere spesielt. Den er noe ganske annet enn stålis. Forvandlingen fra sterk våris til våris helt uten bæreevne kan skje svært raskt. Husk også at isen ofte er svak langs land mellom siv, mosetuer eller busker. Dette gjelder hele vinteren.

Bruk spesialskøyter. Langskøyter, slike som svensker og hollendere har utviklet, anbefales. De finnes i norske sportsforretninger også etterhvert. Disse skøytene, som er en halv meter lange og har en smal egg, kan du sette på dine fjellstøvler, telemarkstøvler eller skisko. Du kan velge mellom mange forskjellige typer bindinger, eller mekke til noe selv som passer dine favorittstøvler. Bruk støvler som er gode å gå i terrenget med hvis du skal spassere mellom vannene. Sett i forhold til hockeyskøyter eller kunstløpskøyter er langskøyter med varme støvler en annen verden. Glem dine kalde og slitsomme erfaringer fra skøyteturer i barndommen. Langskøyter gir lavt tyngdepunkt og god stabilitet, du kan derfor gå i timevis uten å bli særlig sliten, selv med liten trening. Støvlene bør være ganske stive og gi god støtte rundt anklene. Hvis du bruker skøyter som har påmontert skibindinger, kan du gå med løs hel hvis du foretrekker det. Mange foretrekker å bruk skistaver. Særlig på ujevn is, eller i kraftig motvind, er det greit å kunne stake seg fram.

Skøyteis hele vinteren? Det store problemet er snøen (unnskyld!) som legger seg på isen og ødelegger mulighetene for skøyteturer. Vi har som regel en kort skøytesesong på senhøsten og av og til på vinteren hvis det er lite snø og en varm periode har resultert i bar is. I snøfattige områder er sjansene størst for å finne god is gjennom vinteren. Vassdragene i Østfold, innover i Sverige eller grunne fjorder på strekningen Fredrikstad - Gøteborg byr oftere på muligheter. Israpporter fra Sverige lages av entusiaster og kan leses på internett. Klubben i Arvika sier at det som regel finnes brukbar is på noen vann i deres område vinteren igjennom. Kanskje finnes det god is innen en drøy times kjøring fra Oslo det meste av vinteren også?

Husk sikkerheten! Du må alltid gå med isdobber rundt halsen, hengende tett oppunder haka, slik at du kan dra deg opp fra vannet hvis du går igjennom. Husk å snu deg i vannet og trekk deg opp den veien du kom fra, der vet du at isen er solid. En vanntett sekk gir nyttig oppdrift hvis den sitter lavt på ryggen. Gå flere i følge, men hold avstand hvis isen er tynn. En redningsline som kan kastes bør du ha tilgjengelig. Ha alltid sekk med klær i vanntett pose, eller en vanntett spesialsekk. Et komplett skift er nødvendig, særlig hvis du ønsker å fortsette turen etter at du har gått igjennom. Ha med brødposer som du kan tre utenpå tørre sokker, slik at du kan bruke de våte støvlene.

Sjekk isen regelmessig, med øks eller en spesiellaget ispik. Det finnes også spesialstaver som har en solid metallspiss som er fin å sjekke isen med. Er det tykk stålis, og du kan se det på sprekkene i isen, trenger du normalt ikke sjekke isen ofte.

Alt utstyr som er nevnt lages i Sverige. Norske sportsforretninger kan sikkert skaffe det de ikke måtte ha på lager.

Studér sikkerhetsreglene. Du finner dem for eksempel på svenske internettsider. Se nedenfor.

http://www.utsidan.se/skridsko/sakerhet/

Mange nyttige lenker i Sverige:

http://www.utsidan.se/skridsko/lankar.htm


Edit

Flere bilder

Ut på tur - eldre nyheter

28 Nov 2004

Rana til frokost-TV: Smøring er vanskelig!

Av Kristin Moe Krohn | Ut på tur

Fredag var Skiforenignens styremedlem S. Rana på Frokost-TV i NRK. Ski og skismøring var tema.Og her er tipsene som kom frem vedr. smøring av ski!

27 Nov 2004

Barnevennlig tur fra Liertoppen til ROS-hytta

Av Olav Harlem | Ut på tur

Turen fra Liertoppen til Roshytta er ca. 4,5 km en vei. Løypa er relativ flat og går i barnevennlig terreng. Eneste stigning på turen er siste biten opp til ROS-hytta.

27 Nov 2004

Klart for sesongstart i Kjekstadmarka

Av Olav Harlem | Ut på tur

Kjekstadmarka er klar for en ny vintersesong. Løypebas Trygve Rud har vært svært aktiv i løpet av lørdagen. Ved hjelp av sin nye løypemaskin er alle hovedløyper kjørt opp. Lier kommune har kjørt opp de fleste av sine løyper med snøscooter.