Nå biter juletorsken!

Nå i desember, med korte dager og lave temperaturer, står torsken på grunt vann for å meske seg i krabber, sild og annet snadder. Og det er her den er lettest, og kanskje morsomst å lure.

Nå har du virkelig muligheten til å sikre deg et herremåltid med sunn og god mat. Torsken er nesten alltid å finne helt nede ved bunnen og er nærmest altetende. Her i tareskogen er den på evig jakt etter godbiter som krabber, bløtdyr, sandmark og børstemark. Sild, brisling og annenen småfisk er også ettertraktet bytte. De beste fiskeplassene finner du rundt odder og i sund der strømmen fører godsaker med seg.

Et godt tips er å benytte skumringstimene nå sent i desember. Kveld og tidlig morgen, når solen er på vei opp eller ned, er de beste fiskeperiodene. Da er torsken mest aktiv.

Torsken bruker alle sansene sine i jakten på mat. Prøv derfor å stimulerer flest mulig av dem. Fisk gjerne med en fargerik sluk som torsken får øye på. Nå i det kalde vannet er fargene hvit, grønt, gult og oransje gode farger. På grunt vann anbefaler vi en skjesluk (for eksempel ”Slukhals”) som sveives sakte innover, like over tangbeltet. De vrikkende bevegelsene er uimotståelige for torsken. Også områder med dypere vann fiskes av med sluk, evt. med opphenger. Kast ut og la sluken synke til bunn. Hev stangtuppen med et rykk og sveiv inn slakken. Gjenta dette innover.

Har du tilgang til båt, har du kanskje enda bedre muligheter til å komme i nærkontakt med juletorsken. Glem da dypet og konsentrer deg om områder hvor det er under tjue meter dypt. Pilk med lette sluker under 300 gram, og spandere på deg et par opphengere i form av jigg eller sjøfluer over pilken. Prøv også å fiske med agn. Blåskjell eller reke, kombinert med jigg eller annen opphenger for å få ekstra farge og bevegelse gir ofte resultater!

Det mest effektive er imidlertid å kaste med slukstang fra båt. Fisk slik som du ville ha gjort det fra land. Kast mot skvalpeskjær og rundt holmer. På denne måten fisker du effektivt over store områder hvor fisken nå oppholder seg.

Gode fiskeplasser finner du mange steder langs fjorden i Asker og Bærum. Nå før isen legger seg er det fortsatt gode fiskeplasser å finne innenfor øyene. Når isen legger seg er det vanligvis åpent vann langs kyststien fra Vollen og sydover. Anbefalte fiskeplasser er; Hele strekningen langs den tidligere hovedveien til Fornebo flyplass. Rolfstangen. Utsiden av Kalvøya. Utsiden av Nesøya. Spirebukta på Konglungen samt en rekke steder på Kyststien fra Vollen og sydover, for eksempel Elnestangen , Sjøstrand og Bjerkåsholmen.

Skitt fiske og god julemiddag!


Edit

Ut på tur - eldre nyheter

23 Des 2004

Snø eller ikke snø i jula?

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

DNMI og NVE har som vanlig svaret! Og ikke nok med det, de har statistikk fra tidligere. Kanskje er det ikke slik at "det var så mye bedre før". Les mer og bli klok!

19 Des 2004

Heggelia har hatt skiløpere på besøk i helgen

Av Skiforeningen | Ut på tur

13-års gruppa i Fossum IF har avlagt Heggelia et besøk i helgen - på ski(!) på Gråseterveien.

16 Des 2004

Benytt anledningen! Nå er det skøyteis på Markavannene!

Av Olav Harlem | Ut på tur

Rett etter at isen har lagt seg sikker på vannene i Marka, kan man noen år være så heldig å oppleve noen dager med fantastisk skøyteis før snøen legger seg. Da gjelder det å kjenne sin besøkelsestid og benytte anledningen til flotte skøyteturer på Markvannene.