En liten severdighet i Østmarka

Svartoren i Østmarka er et populært padlevann. Ca. 2 km langt og ganske smalt. Lett å finne, da demningen kan sees fra veien (broen) omtrent midtveis mellom Fjell i Ski kommune og Bysetermosen parkering i Enebakk. På 70-tallet bygget orienteringsløpere fra STK to broen over vannet, da det er interessant terreng på begge sider. I 1990 var begge broene råtnet ned, og da det var kommet strengere krav til broer, bygget Foreningen ØX i stedet en trekkfåte. Den er makert på kartet som severdighet(!).

Flåten var i 2004 blitt moden for utskifting. Ski skogvesen spanderte 6 tørrgranstokker og ny flåte ble bygget på isen i januar 2005. Ca. 20 ØX-karer deltok. Bare én mann plumpet. Han fikk låne tøy av ialt 9. Ved en prøvekjøring i mai fant man flåten hadde problemer med å bære mer enn en ad gangen. Det ble bestemt å legge tykke isoporblokker under.

9. juni deltok 18 ØX-karer, en sportsdykker og en søt journalist fra bladet Fjell og Vidde i denne kompliserte manøver. Blokkene var nok i største laget, slik at flåten virket noe ustø og lett å velte.

Samme mann plumpet, men nå var det varmt nok til å bade. Flåten gjorde nytte for seg hele sommeren for de forholdvis få som trengte den, men kanopadleren brukte den som mellomstasjon og brygge.

Så, en eller annen gang i første septemberuke var det noen morsomme gutter (?) som gynget flåten for å lage store bølger. Det førte til at flyteblokkene spratt opp -- og vekk. (Vi vet ikke om noen av dem plumpet. Takk for at dere dro blokkene opp på land, forresten!)

Ny stor manøver, 14 ØX-karer, denne gang med innleide kanoer fikset problemet ved å kappe av 20% av blokkene, og la en ekstra tørrgranstokk på hver side. 2 mann plumpet denne gangen, ved inn- og utstigning i kano. Nå er flåten stødig.

ØX, og DNT/Oslo vil søke grunneierne om å merke en ny "opplevelses-sti" over denne flåten med utgangspunkt på Bysetermosen og interessante endepunkter på Skjelbreia og Tømmerås (utsikt, og Ski kommunes høyeste punkt).

Markahistorier - eldre nyheter

09 Okt 2004

Gamle bilder fra Oslomarka i Byarkivet

Av Steinar Kjærnsrød | Markahistorier

Flyfotodatabasen til Byarkivet inneholder mange bilder fra byen og Marka fra årene 1935 til 1975. Her er det virkelig mange morsomme s/h bilder å se på. Skriv inn navn fra Marka som søkeord, evt bare "Marka", "Nordarmarka" el.

17 Jun 2004

Katnos-sommer

Av Olle Cederbrand | Markahistorier

22. juli 1988: Sammenfallende «tilfeldigheter» har ført meg på «alenetur» til Katnosa igjen. Det har lenge vært tanken å få noen dager her inne i sommer, enten alene, sammen med Anne-Marit, eller Trine, Leif og Thomas Skaug som har fått leie Flåtastø ved Spålselva - rett over.

17 Jun 2004

Vinterferie på Sandvikshytta

Av Olle Cederbrand | Markahistorier

26. februar 1988: Endelig. Endelig ble det vinter. Endelig ble det Katnosa-tur. Endelig fikk vi til et «opplegg» som vi har snakket om så lenge: Reise til Jevnaker på kvelden, bli over hos Turid og Dag, så tidlig innover fra Tverrsjøen neste dag.