En elgeopplevelse

Noen av oss liker snøen og andre ikke. For våre firbente venner i skogen er uansett snøen en utfordring når det gjelder å skaffe seg mat. Da trekker de nærmere bebyggelsen, og dette gir muligheter for mange artige møter mellom mennesker og dyr.

Det er veldig populært for elger å krysse Sørkedalsveien rett syd for Årnes. Lørdag ettermiddag kom det plutselig en elg ut fra skogen og stilte seg opp i veikanten i solnedgangen (!). Denne elgen hadde nok vært ute i trafikken før, for den kikket seg først til venstre, så til høyre, og så til venstre igjen for å forsikre seg om at det var klart for biler!

Etter å ha hoppet over veien fortsatt elgen over jordene på den andre siden. Der var det dyp sne som elgen måtte forsere. Det så nesten ut som om den fløt bortover sneen, men det kostet sikkert mye krefter før den nådde skogkanten.

To andre elger, kanskje var det ku og kalven hennes (?), hadde stått en stund på østsiden av Sørkedalsveien, og etter at den første elgen hadde tatt turen over og brøytet vei over jordene, bykset disse elgene også over veien og over jordene i ferdigtråkket løype. Man kunne få assosiasjoner til hvite fjellvidder slik det så ut i den dype sneen. Men lett var det nok ikke for elgene, spesielt den minste som måtte stoppe og hvile flere ganger.

Målet med utfarten var å slå seg sammen med resten av elg-gjengen som hadde samlet seg på foringsplassen sin denne lørdagskvelden. Stort sett gikk spisingen rolig og energibesparende for seg, selv om det ved et par anledninger var tendenser til litt rivalisering om den beste plassen rundt bordet.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

10 Mar 1999

Møte med elgene i Skomakerløypa

23 Okt 2017

Sørkedalen

Markahistorier - eldre nyheter

20 Feb 2006

Drømmevinteren: I gjensnødde spor!

Av Kristin Moe Krohn | Markahistorier

"Blir det snø i vinter, skal jeg ta meg en tur. Helt forferdelig kan det nemlig ikke ha vært. Jeg liker nå til og med å tråkke løype selv." Sist søndag, ni år etter denne artikkelen, tråkket jeg løyper over Slettåsen igjen i et godt, gammeldags vintereventyr! Har man vinterferie eller mulighet til å gå på ski hver dag, så er det en god idé å velge forskjellige utgangssteder hver dag. Det har ikke vært så gode skimuligheter overalt som det er nå, på mange år!

23 Sep 2005

En liten severdighet i Østmarka

Av Kjell Staxrud | Markahistorier

Svartoren i Østmarka er et populært padlevann. Ca. 2 km langt og ganske smalt. Lett å finne, da demningen kan sees fra veien (broen) omtrent midtveis mellom Fjell i Ski kommune og Bysetermosen parkering i Enebakk. På 70-tallet bygget orienteringsløpere fra STK to broen over vannet, da det er interessant terreng på begge sider. I 1990 var begge broene råtnet ned, og da det var kommet strengere krav til broer, bygget Foreningen ØX i stedet en trekkfåte. Den er makert på kartet som severdighet(!).

09 Okt 2004

Gamle bilder fra Oslomarka i Byarkivet

Av Steinar Kjærnsrød | Markahistorier

Flyfotodatabasen til Byarkivet inneholder mange bilder fra byen og Marka fra årene 1935 til 1975. Her er det virkelig mange morsomme s/h bilder å se på. Skriv inn navn fra Marka som søkeord, evt bare "Marka", "Nordarmarka" el.