Til topps i Bærumsmarka

I år har vi ”en god gammeldags vinter”. Det myldrer av små og store skiløpere i Bærumsmarka. Løypenettet er stort. På kryss og tvers går brede maskinpreparererte løyper, scooterløyper eller ”selvtråkkede” spor. Helgens tur går fra Stein gård og gjennom sentrale deler av Bærumsmarka. Skriverberget, Vensåsseter, Tjæregrashøgda, Haslumseter kapell, Brunkollen, Muren og Nygård er steder vi passerer på turen som er ca. 24 km lang.

Kjører du bil er det godt med parkeringsplasser ved Steinskogen gravlund som ble tatt i bruk i 2002. Buss 143 til samme holdeplass. Det er også parkeringsmuligheter på en liten parkeringsplass vis a vis innkjørselen til Stein gård. Løypestart på den andre siden av veien.

Utfra parkeringsplassen ved Steinskogen gravlund følger vi løypa som går på oversiden av Stein gård. Skiløypa følger i store trekk den blåmerkede sommerstien videre. På et av høydedragene er det fin utsikt østover. Vi følger skiløypa over Vintermyrene. I tidligere tider ble det vinterstid fraktet tømmer og trekull her.

Deretter en bratt bakke ned til Fiskelaustjern. Løypa stiger så svakt den neste snaue kilometeren før man kommer til løypedele ved Skriverberget som ligger ved den gamle ferdelseveien fra Fossum til Lommedalen. Stedet har fått sitt navn fordi mange forbipasserende har risset sine initialer og årstall i berget. Disse kan du studere nærmere når snøen har smeltet og det er sommer i marka.

Den neste kilometeren går i ganske flatt eller småkupert terreng før det går utfor til skogsbilveien syd for Burudvann. Løypa krysser veien noen hundre meter ovenfor parkeringsplassen ved Burud. Nå følger 1 km fri for bakker. Deretter er det jevn stigning opp til løypas høyeste punkt (350 m.o.h.) før det er et par småbakker ned til Vensåsseter. Denne løypa er takket være velvillige grunneiere lagt i en ny traktorvei som følger den gamle hesteveien. Den gamle traseen var mye brattere, mens dagens skiløype har en jevn fin stigning med ufarlige utforkjøringer.

På Vensåsseter som drives av Skiforeningen og Bærum Hundekjørerklubb, er det kjempekoselig å ta den første rasten. Herfra går vi videre mot de høyeste og fineste delene av Bærumsmarka. Fra Vensåsseter tar vi løypa til høyre mot Sørkedalen og så til høyre i første løypekryss. Nå tar vi fatt på drøyt 150 høydemetere i løpet av de neste 2 km. Løypa går gjennom gammel skog der gran, furu og bjerk vokser om hverandre. Det bærer også over myrer og småkoller i fin variasjon. Det er som å gå gjennom en spennende eventyrskog.

I oppstigningene mot Blekktjern anbefaler vi deg å stoppe opp og se på utsikten mot Burudvann, Kolsås og Olsofjorden. Det går også an å ta en liten avstikker fra løypa for å bestige selve Tjæregrashøgda (ikke preparert) og nyte utsikten derfra. Tjæregrashøgda er Bærumsmarkas høyeste topp på 485 moh, lett tilgjengelig og med bra utsikt.

Fra Blekketjern, som er et viktig løypekryss i Bærumsmarka, går det flatt, slakt og noen steder bratt utfor til Svartvann, Setertjern, Haslumseter kapell og frem til Brunkollen. Det er servering på Haslumseter kapell og på Brunkollen i helgene. Brunkollen har også døgnåpen servering i stabburet. Husk skillemynt til automatene.

Fra Brunkollen er det 2 km utfor til Muren Løypa som går på kjerreveien mellom Muren og Brunkollen er bratt. Vær forsiktig dersom det er isete og hardt. Muren ble ryddet i 1757 og er tidligere plass under gården Øverland. Et gammelt sagn sier at det engang har stått en kirke på dette stedet. Muren har tidligere vært serveringssted, men er nå privat.

På plassen Nygård litt syd for Brunkollen har Bærum Kommune serveringssted. Vertskap er Anne Karin og Flemming Rosengren som sørger godt for turfolket hele året. Vi følger løypa fra Muren i stigning til løypekrysset ved Skriverberget. Herfra samme løype tilbake til Stein.