Påskesol men fortsatt tørrsnøføre mange steder

Den kalde værtypen gjør at det i høyereliggende strøk er tørrsnøforhold, selv om sola skinner fra skyfri himmel. Dette gjelder i skrivende stund i hvert fall i Ringkollområdet og de nordlige delene av Nordmarka.

Nå på ettervinteren er det normalt at føret varierer mye, både i løpet av en og samme dag og fra område til område i marka. Det som imidlertid er spesielt akkurat nå, er at det er en kald værtype som gjør at snøen holder seg tørr - selv midt på dagen og midt i solsteiken!

I hvert fall gjelder dette i høyere strøk av marka eller i lavere områder som ikke er solutsatt når sola er på det sterkeste. Eksempelvis var det i dag tilnærmet tørrsnøføre i hele området rundt Ringkollen, selv i solhellingene ned mot Borgersetra. I tillegg er løypene faste og fine, noe som gir både bra gli og bra feste.

Det samme rapporteres fra Skiforeningens løypebas i Nordmarka nord, Petter Biong. Områdene rundt Mylla, Svartbekken, Gjerdingen og Katnosa har alle samme type forhold som på Ringkollen.

Som skiløper må du derfor virkelig kjenne din besøkelsestid disse dager, og ikke henge deg for mye opp i om løypene rapporteres som "Prepareres i dag" i føremeldingen. Riktignok betyr dette mye(!) i løyper som har vært harde og isete, men slik løypene er på Ringkollen og i Nordmarka nord nå, er det faktisk slik at fresing av løypene ikke bidrar til bedre forhold, og heller lager løsere spor.

Utfordringen er å vite eksakt hvordan forholdene er akkurat i den løypa man har tenkt å starte turen, for å kunne vite hva man skal smøre med. Et tricks her er å legge på et tynt lag klister i festesonen på skien før man drar hjemmefra, f.eks. universalklister eller til og med et isklister. Når man så kommer fram til løypa vurderer man om det er behov for å dempe klisteret med en tørrvoks, f.eks. Blå Extra. Dette går greit å gjøre ute - klisteret er stivnet og voksen hefter glimrende på toppen av klisteret. Forsiktig utkorking er alt som skal til. Selv på tørrsnøforhold, gir dette helt greie ski. Forutsetningen er at klisterlaget er tynt og ikke dratt utover i skiens glisone.

God tur!

20 Mar 2006

Tilbakeblikk på årets Lygnatur

Av Annemarie Erichsen | Ut på tur

Over 170 personer benyttet seg av Skiforeningens tilbud 4. mars og fikk en flott langtur fra Lygnaseter til Grua, Glitre eller helt til Oslo.

20 Mar 2006

Til topps i Bærumsmarka

Av Olav Harlem | Ut på tur

I år har vi ”en god gammeldags vinter”. Det myldrer av små og store skiløpere i Bærumsmarka. Løypenettet er stort. På kryss og tvers går brede maskinpreparererte løyper, scooterløyper eller ”selvtråkkede” spor. Helgens tur går fra Stein gård og gjennom sentrale deler av Bærumsmarka. Skriverberget, Vensåsseter, Tjæregrashøgda, Haslumseter kapell, Brunkollen, Muren og Nygård er steder vi passerer på turen som er ca. 24 km lang.

17 Mar 2006

Lyst på turfølge? Bli med på tirsdagsturene!

Av Annemarie Erichsen | Ut på tur

Hver tirsdag legger en munter gjeng i alderen 50+ ut på tur, enten på ski eller på beina, alt etter føret og hva den enkelte foretrekker.