Nye løyper i Gjelleråsmarka i Markadatabasen

Markadatabasen får stadig tilsig av nytt innhold, og nå nylig har tre nye løyper i Gjelleråsmarka kommet til. Løypene prepareres ikke av Skiforeningen, men av lokale krefter.

Rødmerkede skiløyper i Oslomarka forbindes av mange med Skiforeningen, og det viser at Skiforeningen har et sterkt merkenavn blandt skifolk i Oslo og omegn.

Det er selvsagt hyggelig for oss. Men av i alt 364 løyper i Markadatabasen er det f.eks. bare 236 av disse der Skiforeningen er ansvarlig for preparering. To store andre organisasjoner er blant annet Friluftsetaten i Oslo kommune samt Bærum kommune, men det er også en rekke mindre lokale aktører her.

Skiforeningen ønsker å gjøre sitt for å binde sammen løypenettet i Marka, både i terrenget og på nett. Ute i terrenget har man kommet langt med felles merking, og ikke minst er det et tett samarbeid med alle grunneiere og de som er ansvarlige for preparering lokalt.

På nettet er det ønskelig å få de samme løypene inn i Markadatabasen og føremeldingen. Dette er helt kostnadsfritt for de lokale aktørene, men Skiforeningen setter allikevel noen krav til hvordan innrapportering av føre og prepareringsstatus skal foregå. Her stiller vi til rådighet nettbaserte systemer som kan betjenes med vanlig nettleser eller avansert mobiltelefon. Det er også mulig å rapportere inn til en "oppsamlingstelefon" som avleses hver dag av Skiforeningen.

På denne måten skal over tid løypene på nett og løypene i terrenget konvergere mot hverandre, men det er et stykke igjen. Nye løyper på nett skal dessuten også inn i kartsystemene hos inatur.no.

Denne vinteren har en ny løype fra Holterskogen kommet inn i Markadatabasen, og for noen dager siden også tre nye løyper i Gjelleråsmarka.

Gjelleråsmarka har foreløpig ikke blitt funnet verdig å bli en egen "mark" i Oslomarka (ha oss unnskyldt dere som bor rundt dette området), men er rent teknisk slått sammen med Lillomarka. Dette betyr dog ingenting i praksis.

Området er ganske lite og klemt inne i en liten trekant mellom Stovner-Vestli, gamle Trondhjemsvei mellom Gjelleråsen og Olavsgaard samt E6 gjennom Djupdalen. Området kan ikke akkurat kalles snørikt, men i år har det ikke vært mangel på snø her, i likhet med de fleste andre steder.

Det har vært kjørt, og kjøres, tre rundløyper i området av lengde 3, 5 og 7 km. Dette gjøres av ildsjelene Jan Fjeldvang og Jon Trygve Tærud på vegne av Strømmen og Lillestrøm skiklubb. Løypene kan for eksempel entres fra Gullhaug/Tømte feltet, Lahaugmoen eller Melby gård. Løypekjørerne har kun scooter til disposisjon, og det betyr at det ikke er mulig å frese opp harde spor.

Dette løypenettet har vært meget flittig benyttet av folk som bor i området, og nå er det altså også en del av Skiforeningens Markadatabase og føremelding. Prepareringsstatus blir meldt inn pr. telefon av løypekjørerne når løypene skal bli eller har blitt preppet.

Vi ønsker løypene velkommen i Markadatabasen - vår utsendte medarbeider Erik Unneberg har allerede vært ute og prøvegått løypene, beskrevet dem og tatt bilder!


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

11 Feb 2006

Nye løyper og skiturer på nett

13 Jan 2006

Sporene begynner i Markadatabasen

Ut på tur - eldre nyheter

27 Mar 2006

Fra arkivet: Artikkel fra 27.03.2006. Tykk is på Tyrifjorden og Holsfjorden

Av Oddvin Lund | Ut på tur

Flott skøyteis i vente? Helgas fellesturer i regi av "Skiforeningens turskøytegruppe" samlet ei gruppe skøytere både lørdag og søndag. Ved å følge gamle råk hvor vannet tidligere har sivet opp på isen, kan man finne et nett av "veier" med god glid.

25 Mar 2006

Påskesol men fortsatt tørrsnøføre mange steder

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Den kalde værtypen gjør at det i høyereliggende strøk er tørrsnøforhold, selv om sola skinner fra skyfri himmel. Dette gjelder i skrivende stund i hvert fall i Ringkollområdet og de nordlige delene av Nordmarka.

20 Mar 2006

Tilbakeblikk på årets Lygnatur

Av Annemarie Erichsen | Ut på tur

Over 170 personer benyttet seg av Skiforeningens tilbud 4. mars og fikk en flott langtur fra Lygnaseter til Grua, Glitre eller helt til Oslo.