På gamle trakter

Praten går lett, latteren sitter løst og replikkene er mange og skarpe på verandaen på Sandvikshytta denne vakre junidagen. Våre fire gjester kjenner da også hytta og området rundt bedre enn de fleste, og minnene og historiene strømmer på.

Våre fire gjester er Finn Ramsøy, Kjell Graff, Thore Øverlie og Bjarne Aaberg ("Tito"), alle gamle medlemmer av Milorg D13 og med et nært forhold til Sandvikshytta og områdene rundt Katnosa.

Her lå de og trente og tok i mot slipp fra England i flere perioder i årene 1943-45. Både Sandvikshytta, bedriftshytta til Løvenskiold ("Utliggehytta"), Fagerliseter og Aurtjernkoia var tilholdssteder for i alt fire geværlag under ledelse av Finn Ramsøy og NK Bjarne Aaberg ("Tito").

Feltlivet her inne i disse årene er særs godt dokumentert, takket være en anselig mengde fotografier som ble tatt av de som var midt oppe i det og som siden fant veien til private fotoalbum. Deler av dette ble publisert gjennom et hefte som ble gitt ut i et lite antall eksemplarer i 1992 med våre fire gjester og Ragnar Hol som redaktører.

Det private billedmaterialet og de originale billedtekstene har Skiforeningen fått tilgang til, siden eierne ønsket hjelp med å få dette publisert videst mulig. Sammen med Hjemmefrontmuseet har derfor Skiforeningen startet på dette arbeidet. I første omgang er bildene med tekst satt sammen til to videoer - en fra feltlivet i Katnosa-området og en fra fredsdagene i Oslo. Videoene er laget til privat bruk, men vil også kunne avspilles over Internett via Skiforeningens nettsted.

Se på videoene her!

Bildene vil også enkeltvis bli integrert inn i Skiforeningens Markadatabase, som dessuten vil få en egen seksjon om Marka og krigen.

Tiden flyr fort i hyggelig selskap, så også i dag. De fire krigsveteranene er enda et minne rikere, og vi to fra Skiforeningen likeså.

Følg med på Skiforeningens nettsted for mer stoff fra krigsårene.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

08 Aug 2006

Markering av Milorg-slippsted

06 Jan 2019

Sandvikshytta

Ut på tur - eldre nyheter

21 Aug 2006

Gladnyhet: Sykkelbussen startet igjen 19. august 2006

Av Skiforeningen | Ut på tur

Støtten fra et engasjert medlem har gjort det mulig for Skiforeningen å få i gang Sykkelbussen. En spesialbygd sykkelhenger ble levert forrige uke. Vi startet opp helgen 19. og 20. august. Sykkelbussen blir like lang som et vogntog og vi kjører derfor alle avgangene til Ringkollen (både onsdager og i helgene) pga øket behov for snuplass med stor henger. Husk forhåndbestilling av plass innen fredag kl. 14!

09 Jun 2006

Siste seniortur/tirsdagstur før sommerferien!

Av Annemarie Erichsen | Ut på tur

Tirsdag 13. juni går turen til Linderud gård. Så blir det en lengre sommerpause. Tirsdagsturene starter opp igjen 22. august.

07 Jun 2006

Sykkeltoget er historie

Av Redaksjonen | Ut på tur

Transporttilbudene for syklister forsvinner nå rundt oss på alle kanter (selv om det jobbes med løsning for Sykkelbussen). Nå er dessverre Sykkeltoget til Stryken en saga blott.