Kruttmølleåsen i Svartskog

Gjersøelva ga i flere hundre år kraft til omfattende sagbruks- og møllevirksomhet. Rundt 1750 anla Poul Vogt en kruttmølle. Kruttmøllen sprang i luften flere ganger, både i 1759, 1760 og siste gang 1870. Da ble den ikke gjenoppbygd. Vår tur tar deg rundt oppe på åsen mellom elva og Bunnefjorden.

På toppen av Kruttmølleåsen kan du kan nyte utsikten mot Oslo by med de mange øyene i forgrunnen og Holmenkollen i bakgrunn. Turen er ca. 5 km. Start fra den store parkeringsplassen ved Bestemorstranda. Herfra nordover til starten på stien som går bratt opp åsen. Her passerer du en idyllisk gresslette og treffer samtidig på det første av en rekke oppslag langs stien som forteller om naturen rundt deg, fornminner o.s.v. Rett etter at stien flater ut på toppen av åsen, tar du til høyre i stikryss. Etter drøye 100 meter står du på Kruttmølleåsen. Du går tilbake til stikrysset og fortsetter på tydelig sti sørover. Bare hundre meter øst for stien ender terrenget i flere til dels voldsomme stup ut mot Gamle Mossevei. Under alkoholforbudet i tyveårene hadde smuglerne et av sine gjemmesteder her i svært utilgjengelig terreng. Etter en halv km tar du til høyre i stikrysset rett før nordenden av jordene på Hvitebjørn gård. Snart passerer du en kraftlinje og følger stadig stien sørover opp mot Hvitebjørnåsen. Ned fra åsen følger du stien som bryter av nordvestover og fortsetter på samme kurs i første stikryss. Stien bøyer etter hvert rett nordover og du opplever noe typisk for Øst og Sørmarkaterrenget: De mange markerte nord-sydvendte åsene. Du fortsetter en snau kilometer på trivelig sti til et stort stiskille. Du tar til høyre og etter 10 minutter er du tilbake på gressletta du passerte på vei ut i terrenget.


Edit

Ut på tur - eldre nyheter

30 Mar 2007

Vårtur langs grenseelva

Av Olav Harlem | Ut på tur

En vårtur langs Lysakerelva fra Bogstadvannet til den renner ut i Oslofjorden ved Lysaker er en stor opplevelse. På sin 7 kilometers ferd opplever du stilleflytende partier, store fosser, ville stryk og canyons. Og rester og spor etter tidligere tiders virksomhet.

30 Mar 2007

Supre skiforhold i Marka denne påsken!

Av Olav Harlem | Ut på tur

Skiforeningen anbefaler å legge en tur eller flere til Marka i påsken. Etter en lang periode med plussgrader og sol har de fleste avskrevet mulighetene for skiturer i Marka denne påsken. De tar feil! Sjelden har forholdene vært bedre enn i år, sier løypeinspektør Olav Harlem

07 Feb 2007

Snøsikker tur fra Skansebakken

Av Olav Harlem | Ut på tur

Denne turen er oftest mulig å gå både tidlig og sent i sesongen, siden den går i områder med gode snøforhold