Nå er abboren på sitt hissigste!

Sommerferien er ikke den beste tiden for ørretfiske i Marka, men da er til gjengjeld abboren på sitt hissigste.

Der det er en, er det gjerne flere. Abboren liker noe varmere vann enn ørreten og koser seg gjerne på grunna i ettermiddagssolen. Abboren er lett å lure og tar villig en markklyse - eller en liten spinner. Det viktigste er at barna skal få fisk, og at det skjer noe hele tiden. Spenningen og triumfen når byttet er på land er opplevelser barna bringer med seg videre i livet. Mange har fått interessen for fiske og friluftsliv fra abborfiske i unge år. De aller fleste vann i våre områder har fine bestander av sprek og bitevillig abbor. Også nærvannene. Ofte er det lurt å velge seg et mindre vann. Her er det lettere å lete opp en abborstim, eller en sulten ørret for den del. Vinden får heller ikke så godt tak som ved store vann, noe som gjør det lettere å se eller kjenne bitt. For abborfiske kreves det lite på utstyrsfronten. En rognkjepp med en snørebit, et søkke og en krok med en fristende mark er nok. Som regel vil sjansene for fisk være størst morgen og kveld. Bitevillig som den er lar imidlertid abboren seg friste til hugg også på dagtid.

Markfiske uten dupp er effektivt. Bruk et rundt søkke med hull (2 - 3 gram) som glir fritt på sena. Plasser søkket oppå krokskaftet. Kast ut og la agnet synke til bunns og sveiv så inn med variert hastighet og med innlagte pauser. Det er ofte under pausen fisken biter, ettersom den da får undersøkt at agnet er ekte. Fisker du med dupp og mark bruker du dupper på 4 - 12 gram. Da har du kastevekt uten å lage for mye bråk. La dupp og et søkke med hull gli fritt på sena. Vekten på søkket avhenger av dybde og vindforhold (assortert utvalg fra 0,5 til 3 gram fungerer bra). En krok i størrelse 8 - 12 agnes med to mellomstore rødmark, så det blir fine buktende ender. Marken ligger trygt i eller under duppen i kastet, og daler så sakte mot bunnen. La den ligge et par minutter, sveiv deretter sakte så marken løftes opp i vannlagene, og la den synke til bunns igjen. Slik avfiskes alle vannlagene, og sjansen for napp er derfor stor. Bruk metoden når det er lite vak, eller veldig varmt vann når fisken står dypt. Går fisken høyt i vannet, må marken presenteres der. Fisk da med en stoppknute ovenfor duppen. Du kan også feste kroken en halvmeter til en meter under duppen, kaste ut og vente på napp.

Vi anbefaler at nybegynneren starter med en lengre meitestang. En meitestang (teleskopstang) på opptil fire meters lengde er effektiv og enkel å håndtere for barna og den gir god kontakt og føling med fisken. Når barna mestrer meitestangen og ønsker seg annet utstyr anbefaler vi en lettkastet haspelstang, beregnet på spinnere og sluker fra 4 til 15 gram (abboren er hissig på rødt og gult). En åpen haspelsnelle med snøretykkelse fra 0,18 til 0,20 er også ideelt. Fra 500 - 1000 kroner vil du få et fullgodt juniorsett som tåler hard medfart.

Er du heldig kan det serveres en panne med nydelig sprøstekt abbor til kvelds. Skitt fiske!

26 Jun 2007

Til hyggelige badevann i Østmarka

Av Olav Harlem | Ut på tur

Østmarka er eventyrlig – hele året. Ikke minst nå når sommeren er på sitt beste. I stedet for overfylte badeplasser ved sjøen kan du finne din drømmeplass i Marka og nyte sommerdagen. Kombiner gjerne med sykkel, eller ta bena fatt. Bading er tillatt i alle vann som ikke har drikkevannsrestriksjoner

18 Jun 2007

Familietur i Sørkedalen

Av Skiforeningen | Ut på tur

Start fra Skansebakken i Sørkedalen. Gode parkeringsmuligheter. Endeholdeplass for Sørkedalsbussen.

12 Jun 2007

Hopp i havet

Av Skiforeningen | Ut på tur

Vi Bæringer er privligerte! Med nærhet til Marka og fjorden og med fantastiske muligheter til friluftsliv - året rundt. Etter en heller kald mai kom sommeren for fullt midt i juni. Nå er det fristende å komme seg ut til en av de mange badestrendene eller øyene som venter på bade og solhungrige brukere.