”Pell” deg ut!

Blåbær er en av Norges vanligste planter og trives best på sur, næringsfattig jord i granskog eller blandingsskog. Der danner planten store sammenhengende tepper. I våre områder er det blåbær å finne “overalt. Hvert år råtner det tonnevis av bær og andre spiselig saker i skogen.

Fra en prosjektoppgave om ville bær , skrevet av en student fra Høyskolen i Volda, har vi funnet dette om blåbæret;

"I følge sagnet skal blåbæret være en gave fra jomfru Maria til fjellets barn. Da hun gikk omkring på jorda, møtte hun en fattig gutt på fjellet. Han bad henne så pent om at hun måtte la det vokse gode frukter på fjellet slik det gjorde i dalene. Da tok jomfru Maria en krans hun hadde i håret og strødde den ut over alle skoger i fjellet. Fra den tid har det også vokst blåbær høyt til fjells. Folk har også hatt forskjellige forklaringer på hvorfor noen bær var blå og noen svarte. Noen steder trodde de at bæra var svarte fordi ormer, padder eller troll hadde suget på dem. Da mente de også at slike bær ikke var særlig verdifulle. Andre steder der de ikke trodde dette, mente de gjerne at de svarte bæra var bedre, saftigere og søtere enn de blå.

Blåbær har blitt benyttet som medisin for dårlige maver i uminnelige tider. Blåbærbladene ble benyttet mot urinveisinfeksjoner, og te av bladene har vært brukt mot sukkersyke. Blåbær skal også gi bedre nattsyn, og derfor fikk engelske gruvearbeidere mye blåbær i kosten. Under den andre verdenskrig spiste engelske bombeflygere store mengder blåbærsyltetøy før de skulle ut på nattlige flytokt. 5-6 friske blåbær daglig skal hjelpe mot rennende øyne. Å gurgle seg med sterk blåbærsaft sies å hjelpe mot halsbetennelse.

Ny forskning viser at innholdet av antioksidanter i blåbær virker forebyggende mot hjerte- og karsykdommer. Fargestoffet fra blåbær ligner det vi finner i vindruen. For å få god farge på rødvinen ble derfor fargestoff fra blåbær tilsatt. På begynnelsen av 1900-tallet ble store mengder blåbær eksportert til vinområder i Frankrike og Tirol. Selv om blåbær er ett av de mest populære skogsbær hos oss, er det neppe slik at det alltid har vært svært mye brukt i kosten. Før hadde de ikke så mye sukker å bruke, og det gjorde det vanskelig å ta vare på blåbærene til vinterbruk. I stor grad var det slik at bær ble plukket og spist i skogen. "Bær var ikkje mat, ein blei berre svolten av ho", sa dei gamle. Noe bær ble likevel tørket og brukt som medisin mot ulike plager. Enkelte laget også grøt og suppe av tørkede bær. Under den siste krigen var det mange som brukte tørkede blåbær i stedet for rosiner. Fra Nord-Norge fortelles det likevel om at de hadde bra måter å ta vare på bæra på. De laget blåbærsaft uten sukker som de oppbevarte på trekagger. Safta kunne brukes til å gi smak til suppe og som drikke til grøten. Det ble også laget blåbærmos ved å koke opp vann og blåbær og røre på byggmjøl til en tykk grøt. Denne grøten hadde de i skåler, og da kunne den holde seg i ca to måneder på et kjølig sted. Når de skulle bruke den, ble mosen rørt ut med melk og litt rømme og smurt på flatbrød, byggkake eller kavring. Blåbær ble også kokt til sur saft som man gjerne søtet litt ved bruk. Enkelte laget også vin av bæra. Blåbær er søte og saftige, og egner seg godt både til syltetøy og saft. Og veldig hyggelig å røre ut med sukker på turen, mens noen andre i turfølget steker pannekaker over primusen. Blåbærpannekaker er toppen av mat-lykke for både voksne og barn så dobbelt porsjon anbefales! Røren kan du lage hjemme og ta med på termos el.l.

Skiforeningens pannekake-oppskrift 3 dl. hvetemel blandes med 3 dl. melk og 1 dl. fløte. 4 egg has i – mikses kort mellom hvert egg. ½ ts salt og ca. 100 gr. smeltet smør has i til slutt

Kilder: ”Ski og friluftsliv i Marka”, Skiforeningen. ”På sykkel i Marka”, Skiforeningen http://it-student.hivolda.no/prosjekt/v00/Ville_ber/index.html

18 Jul 2007

Vilt langs Lysakerelva

Av Olav Harlem | Ut på tur

"Etter den siste tids regnvær er Marka blitt fylt opp av vann, og det har vassdragene fått merke. Lysakerelva er intet unntak. Nå om dagen går det spesielt vilt for seg her." Erik Unneberg, markatraver og markafotograf, er ivrig. ”Jeg gikk langs elva i helgen. Den har nå fart, sprut, trykk og lyd som alle bør oppleve. Start fra utoset ved Bogstadvannet og følg elva til Lysaker. Jeg garanterer en fin og spennende tur!”

11 Jul 2007

Nå er abboren på sitt hissigste!

Av Olav Harlem | Ut på tur

Sommerferien er ikke den beste tiden for ørretfiske i Marka, men da er til gjengjeld abboren på sitt hissigste.

26 Jun 2007

Til hyggelige badevann i Østmarka

Av Olav Harlem | Ut på tur

Østmarka er eventyrlig – hele året. Ikke minst nå når sommeren er på sitt beste. I stedet for overfylte badeplasser ved sjøen kan du finne din drømmeplass i Marka og nyte sommerdagen. Kombiner gjerne med sykkel, eller ta bena fatt. Bading er tillatt i alle vann som ikke har drikkevannsrestriksjoner