Markas grøde

Det er sensommer og Marka bugner av blåbær, bringebær, multe, nype, enebær og andre go’saker. I Asker og Bærum er det store forekomster av alt dette, ofte nær bebyggelse og lett tilgjengelig. Problemet er rett og slett at det meste blir stående uplukket. Hvert år råtner tonnevis av bær og andre spiselig saker.

Multer

I Kjekstadmarka, Vestmarka og Bærumsmarka er det årevis gode forekomster av multer. Små myrer, gjerne i høyereliggende områder av Marka, kan by på overraskelser. Her er det mindre trafikk og større sannsynlighet for å finne bær. Studer kartet grundig. Muligheten for å finne bær er størst der du finner sammenhengende myrområder. På myrene rundt Bertelsmyr i Kjekstadmarka, Ramsåsen i Vestmarka og Tjæregrashøgda i Bærumsmarka møter vi folk med multespann hvert år.

Villbringbær

Villbringbær er for mange det aller gjeveste bæret. Rørt villbringbær gir virkelig den gode smak av sommer. Villbringbærene trives i solrike områder langs veier, langs åker og eng og på hogstfelt. I våre områder finner du dem overalt. Også helt inn til bebyggelsen. Både bær og blad av bringebærbusken er gamle, folkelige legemidler. Bærene ble sett på som et godt middel mot dårlig hjerte. At de også styrker magen, lindrer brekninger og beskytter mot abort er en del av historien. Tips: Blander du ville med andre bringebær, vil syltetøyet ditt smake av villbringebær. Du trenger lite sukker for sylting – kun ca. 100 – 200 g sukker pr. kg. bær.

Blåbær

Også blåbær finner du ”overalt”. Den trives best på sur, næringsfattig jord i granskog eller blandingsskog. Der danner planten store sammenhengende tepper. Blåbær har blitt benyttet som medisin for dårlige maver i uminnelige tider. Blåbærbladene ble benyttet mot urinveisinfeksjoner, og te av bladene har vært brukt mot sukkersyke. Blåbær skal også gi bedre nattsyn. 5-6 friske blåbær daglig skal hjelpe mot halsbetennelse. Ny forskning viser at innholdet av antioksidanter i blåbær virker forebyggende mot hjerte og karsykdommer. Blåbær er søte og saftige, og egner seg godt både til syltetøy og saft.

Nyper

Nyper finner vi mye av i Marka. Planten har nydelige blomster som etterhvert gir oss rødgule, røde eller brune nyper. Proppfulle av C-vitaminer er de også. Mange går til fuglemat, men en del finner veien til våre kjøkkener. Nyper er en råvare med mange muligheter; syltetøy, marmelade, te, mos, sursyltede og vin.

Sursyltede nyper

Serveres til kokte og stekte viltretter. 1 liter store, modne, faste nyper. Til laken: 1 dl. Eddik, 3 dl vann, 2 1/2dl sukker, 4 nellikspiker, 1 bit kanel. Del nypene på langs, fjerne kjernene og rens dem nøye. Kok opp laken, legg så i nypene og la dem koke myke, ca 5 minutter. Skum av om nødvendig. Hell i godt ren-gjorte glass. Oppbevar kjølig.

Enebær

Enebærbusken kan bli veldig gammel. Faktisk rundt 1000 år! Bærene trenger to somre for å bli modne. Derfor ser vi både de umodne grønne og de modne svarte/blå på samme busk. De modne har en litt søtlig besk smak. Enebær kan brukes til mye mer enn å gi viltsausen den rette smaken. Noen knuste enebær i surkålen eller i malte kjøttretter smaker godt. Hjemmelaget øl er spennende å lag til – likeså enerbærdram! Slik lager du den: Ha 60 g enebær i et syltetøyglass. Fyll opp med en hel flask 45 % sprit og la det stå i ca. 4 uker.

Kilder: ”Ski og friluftsliv i Marka”. Skiforeningen. Illustrasjoner: Skiforeningen

27 Jul 2007

”Pell” deg ut!

Av Olav Harlem | Ut på tur

Blåbær er en av Norges vanligste planter og trives best på sur, næringsfattig jord i granskog eller blandingsskog. Der danner planten store sammenhengende tepper. I våre områder er det blåbær å finne “overalt. Hvert år råtner det tonnevis av bær og andre spiselig saker i skogen.

18 Jul 2007

Vilt langs Lysakerelva

Av Olav Harlem | Ut på tur

"Etter den siste tids regnvær er Marka blitt fylt opp av vann, og det har vassdragene fått merke. Lysakerelva er intet unntak. Nå om dagen går det spesielt vilt for seg her." Erik Unneberg, markatraver og markafotograf, er ivrig. ”Jeg gikk langs elva i helgen. Den har nå fart, sprut, trykk og lyd som alle bør oppleve. Start fra utoset ved Bogstadvannet og følg elva til Lysaker. Jeg garanterer en fin og spennende tur!”

11 Jul 2007

Nå er abboren på sitt hissigste!

Av Olav Harlem | Ut på tur

Sommerferien er ikke den beste tiden for ørretfiske i Marka, men da er til gjengjeld abboren på sitt hissigste.