Der det er vann er det fisk!

Lurer du på om det er fisk i vannene i Marka, kan vi fortelle at det årlig tas mer enn fem tonn! Hvor? Stort sett: Der det er vann er det fisk. Med vanlig list og andre regler gjelder også her. Husk å løse fiskekort! Naturopplevelsen får du derimot helt gratis...

Ørreten finnes i de fleste vann i Marka, og sammen med abboren og røya er det den sportsfiskeren lettest kan komme i kontakt med. Ørreten er mest aktiv ved vanntemperaturer fra 10 til 16 grader, fra midten av mai til begynnelsen av juli, og fra midten av august til midt i oktober. Sommerferien er mao. ikke den beste tiden for ørretfiske i Marka, men da er til gjengjeld abboren på sitt hissigste. Størrelsen varierer enormt, men de fleste steder er det overvekt av ”tusenbrødre”. Marken er effektiv på abboren. Prøv de samme metoder som på ørreten. Riktignok er den ikke på langt nær så sky som denne, men varsomhet og lett redskap taper du aldri på! Dessuten går det ørret i nærmest alle abborvann i Marka. Selv om du primært jakter på den piggfinnede fisken, kan det jo være morsomt å få på en av dem med prikker.

Alle vil vite Markas beste fiskevann. Spørsmålet er umulig å besvare! Det er et vell av muligheter. I Asker er det en rekke vann med gode fiskemuligheter. Semsvannet, Ulvenvannet, Verkensvannet, Nordvannet og Gjellumvannet med mye hvitfisk, særlig abbor og gjedde. Her har også de lokale jeger og fiskerforeninger satt ut fin ørret. Årlig tas det i stamfisket ørret opp mot 5–6 kilo!

I Verkenselva som renner ut i Gjellumvannet er det en fin stamme med ørret. Store Sandungen er nå frigitt som fiskevann. Det er en rekke fine fiskeplasser rundt vannet. Lille Sandungen anbefales også. Her kan du fiske ørret, abbor og mort.

I Bærumsmarka har OFA satt ut ørret i en rekke vann, bl.a. i Østernvann, Abborvann, Triungsvann og Hvitsteinvann. Ørret opptil kilo’n er ikke uvanlig. Hvitsteinvann er et bedre fiskevann enn Triungsvann, hvor det går mest abbor. Den sikreste måten å få fisk på, er fiske med dupp og mark som bunnfiskes. Kast et par, tre meter utenfor liljeblader og sivbevokste områder i vannet. Også spinner, gjerne en liten mørk variant, eller en godt presentert flue, er effektivt i jakten på ørreten.

Sørkedalselva er full av småørret, mens Bogstadvannet er kjent for pen abbor og stor gjedde. Det går tidevis fin ørret i øvre del av Lysakerelven. Fra By i Lommedalen er det ikke lange marsjen til Setervann med mye fin ørret. Det samme gjelder vassdraget Trehjørningen, Byvann og Småvann hvor kanskje det midterste er det beste. Prøv også de tre småvannene vest for dette vassdraget: Steffenstjern, Holmetjern og Ristjern. Oppover mot Løvlia finner du Gampetjern, Nibbitjern og Atjern. I Loka, Rundtjern og Bleiksjøen går det pen abbor og fin ørret. Lenger øst ligger Søndre Heggelivann, som hvert år hevder seg på statistikken over stor fisk tatt i Marka. Er du her prøv noen kast i Dalstjern og Oppkuvvannene før du legger turen nedom Gopletjern og Lysedammene på vei mot Skansebakken.

Skitt fiske!

Kilde: ”Ski og friluftsliv i Marka” (Skiforeningen)

06 Aug 2007

Markas grøde

Av Skiforeningen | Ut på tur

Det er sensommer og Marka bugner av blåbær, bringebær, multe, nype, enebær og andre go’saker. I Asker og Bærum er det store forekomster av alt dette, ofte nær bebyggelse og lett tilgjengelig. Problemet er rett og slett at det meste blir stående uplukket. Hvert år råtner tonnevis av bær og andre spiselig saker.

27 Jul 2007

”Pell” deg ut!

Av Olav Harlem | Ut på tur

Blåbær er en av Norges vanligste planter og trives best på sur, næringsfattig jord i granskog eller blandingsskog. Der danner planten store sammenhengende tepper. I våre områder er det blåbær å finne “overalt. Hvert år råtner det tonnevis av bær og andre spiselig saker i skogen.

18 Jul 2007

Vilt langs Lysakerelva

Av Olav Harlem | Ut på tur

"Etter den siste tids regnvær er Marka blitt fylt opp av vann, og det har vassdragene fått merke. Lysakerelva er intet unntak. Nå om dagen går det spesielt vilt for seg her." Erik Unneberg, markatraver og markafotograf, er ivrig. ”Jeg gikk langs elva i helgen. Den har nå fart, sprut, trykk og lyd som alle bør oppleve. Start fra utoset ved Bogstadvannet og følg elva til Lysaker. Jeg garanterer en fin og spennende tur!”