I solrenning på Framstadsæterfjellet

Det er tidlig, klokka er snart halv seks, når vi gir oss i veg fra den lille parkeringsplassen ved Fjellstadhytta i Gran allmenning.

Formålet med turen er å komme opp på Framstadsæterfjellet før sola. Det lysner av dag så vi kan gå på ski uten hodelykt i de fine sporene løypemaskinen har laget i natt.

Temperaturen er sju minusgrader så det går lett utover myrene og opp bakkene mot Fjellsjøen. Herfra lager vi våre egne spor til Framstadsæterfjellet. Snøen er fast og med det siste nysnølaget oppå er det en fornøyelse å gå.

Det lysner mer og mer. I øst ser vi det røde skjæret av sola som snart vil titte opp over åskammen. Vi nærmer oss toppen og der ser vi det første tegn av sola som sender sine rødglødende stråler mot oss. Klokka er 06.34. Vi kom opp før sola.

For en soloppgang. Det er skyfritt, blå himmel og stille. Sola skinner på den urørte snøen og på trærne som har et tynt lag med snø på seg. Det skinner i snøkrystaller, det rød gule skjæret blir mer og mer borte ettersom sola kommer høgere. Vi kjenner at sola varmer og gradene stiger langsomt.

Her oppe på Framstadsæterfjellet er det en utrulig utsikt i dag. Den klare, reine lufta gjør at vi ser Gaustadtoppen, Bukollen i Vassfaret og Valdresfjella i nord med mye mer. I nærområdet ser vi Buhamaren. Den ligger som ei øy i tåka som fyller Viggadalen. Turen gikk videre til Vassbråskurven med sola i ansiktet.