I solrenning på Framstadsæterfjellet

Det er tidlig, klokka er snart halv seks, når vi gir oss i veg fra den lille parkeringsplassen ved Fjellstadhytta i Gran allmenning.

Formålet med turen er å komme opp på Framstadsæterfjellet før sola. Det lysner av dag så vi kan gå på ski uten hodelykt i de fine sporene løypemaskinen har laget i natt.

Temperaturen er sju minusgrader så det går lett utover myrene og opp bakkene mot Fjellsjøen. Herfra lager vi våre egne spor til Framstadsæterfjellet. Snøen er fast og med det siste nysnølaget oppå er det en fornøyelse å gå.

Det lysner mer og mer. I øst ser vi det røde skjæret av sola som snart vil titte opp over åskammen. Vi nærmer oss toppen og der ser vi det første tegn av sola som sender sine rødglødende stråler mot oss. Klokka er 06.34. Vi kom opp før sola.

For en soloppgang. Det er skyfritt, blå himmel og stille. Sola skinner på den urørte snøen og på trærne som har et tynt lag med snø på seg. Det skinner i snøkrystaller, det rød gule skjæret blir mer og mer borte ettersom sola kommer høgere. Vi kjenner at sola varmer og gradene stiger langsomt.

Her oppe på Framstadsæterfjellet er det en utrulig utsikt i dag. Den klare, reine lufta gjør at vi ser Gaustadtoppen, Bukollen i Vassfaret og Valdresfjella i nord med mye mer. I nærområdet ser vi Buhamaren. Den ligger som ei øy i tåka som fyller Viggadalen. Turen gikk videre til Vassbråskurven med sola i ansiktet.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

30 Aug 2015

Framstadsæterfjellet

Markahistorier - eldre nyheter

04 Mar 2006

En elgeopplevelse

Av Erik Unneberg | Markahistorier

Noen av oss liker snøen og andre ikke. For våre firbente venner i skogen er uansett snøen en utfordring når det gjelder å skaffe seg mat. Da trekker de nærmere bebyggelsen, og dette gir muligheter for mange artige møter mellom mennesker og dyr.

20 Feb 2006

Drømmevinteren: I gjensnødde spor!

Av Kristin Moe Krohn | Markahistorier

"Blir det snø i vinter, skal jeg ta meg en tur. Helt forferdelig kan det nemlig ikke ha vært. Jeg liker nå til og med å tråkke løype selv." Sist søndag, ni år etter denne artikkelen, tråkket jeg løyper over Slettåsen igjen i et godt, gammeldags vintereventyr! Har man vinterferie eller mulighet til å gå på ski hver dag, så er det en god idé å velge forskjellige utgangssteder hver dag. Det har ikke vært så gode skimuligheter overalt som det er nå, på mange år!

23 Sep 2005

En liten severdighet i Østmarka

Av Kjell Staxrud | Markahistorier

Svartoren i Østmarka er et populært padlevann. Ca. 2 km langt og ganske smalt. Lett å finne, da demningen kan sees fra veien (broen) omtrent midtveis mellom Fjell i Ski kommune og Bysetermosen parkering i Enebakk. På 70-tallet bygget orienteringsløpere fra STK to broen over vannet, da det er interessant terreng på begge sider. I 1990 var begge broene råtnet ned, og da det var kommet strengere krav til broer, bygget Foreningen ØX i stedet en trekkfåte. Den er makert på kartet som severdighet(!).