Bedre kart i Markadatabasen

Lurer du på hvor kartet er i Markadatabasen? Kartet er over alt, det! Alt i Markadatabasen vises nemlig på kart. Og tilbudet blir stadig bedre.

Markadatabasen bruker to kartsystemer: Et topografisk kart fra Geodata og Google Maps. Geodatas kart er det mest detaljerte. Her ser du for eksempel helt nøyaktig hvor en løype går i terrenget. Google Maps fungerer best som oversiktskart. Du ser løyper, sykkelruter, turtraséer etc. sammen med kjente ting som veier, steder, vann, kommunegrenser osv. Her får du det store overblikket.

Vær OBS på at alt som vises i Google Maps også kan ses i Google Earth, dersom du har dette installert på din datamaskin. Mulighetene er altså mange for å få en svært så visuell presentasjon av innholdet i Markadatabasen. Du velger i stor grad selv hva du vil se. Derfor blir de dynamiske kartene på nettet noe helt annet enn et vanlig papirkart. Husk også at alle kart i Markadatabasen kan skrives ut og tas med på tur!

Nyvinningene de siste månedene gjelder spesielt Google Maps. En annen artikkel beskriver Google Maps mer detaljert.

La oss her ta en enkel gjennomgang av Markadatabasens karttilbud både i Geodata og Google Maps, punkt for punkt:

Føremeldingen

For mange er føremeldingen det første klikket inn i Markadatabasen vinterstid. Og dermed har man umiddelbart tilgang til kart i flere varianter.

Et stykke nede på siden ser du lista med løyper. Klikk på en av dem, f.eks. løypa fra Sognsvann til Ullevålseter. Klikk på det grønne kartsymbolet, og du ser løypa detaljert inntegnet på Geodatas kart.

Klikk på Google Maps-symbolet, og du ser løypa i Google Maps. Du ser også andre løyper i samme område. Til venstre ser du den samme løypebeskrivelsen som på selve løype-siden. Nederst til venstre ser du at du kan velge bort "nålene" som markerer steder i dette området, om du ønsker det. Du kan også velge bort de andre løypene.

Når du ønsker å oppdatere deg på forholdene i et enkelt område, f.eks. Nordmarka nord, klikker du på fanen Nordmarka nord oppe på siden. Herfra har du nå fått to nye muligheter.

a. Den ferskeste nyheten er at føremeldingen for hvert område nå også vises i Google Maps. Øverst på løype-lista, ovenfor TYPE, ser du Google Maps-logoen. Klikk på den, og du ser føremeldingen for Nordmarka nord med fargemarkering av preppestatus. Dette gir god oversikt. Tekst og løypenavn ser du til venstre. Klikk på løypenavn, og du får opp detaljert informasjon om preppestatus og preppetype samt løypebeskrivelse.

b. Nest siste nytt er at løypene i alle Marka-områder nå er gruppert i delområder, for å gjøre løype-listene mer oversiktlige. Samtidig har du fått muligheten til å se løypene i hvert delområde samlet i Google Maps. Klikk på den blå g-en til venstre for f.eks. Tverrsjøen-Gjerdingen, så ser du alle løypene i denne delen av Nordmarka nord. Også her vises løypene med en farge som samsvarer med preppestatus. Klikkbare navn på løypene finner du til venstre. Det er også flere andre valgmuligheter der.

Løyper

Fra menyvalget Løyper finner du alle løypene som ligger inne i Markadatabasen, i alt over 500. Herfra kan du også klikke på hver enkelt løypeside og se løypetraséene i Geodata eller Google Maps, som beskrevet ovenfor.

Nederst på løypesidene fins det nok en mulighet til å se løyper på kartet. Klikk på det grønne kartsymbolet og du ser alle løyper som går til og fra start- og sluttstedet for den løypa du har framfor deg på skjermen.

Turforslag

Markadatabasen inneholder en rekke forslag til turer på ski og sykkel. Alle turtraséer vises både i Geodata og Google Maps. Du kan teste det her, i denne skituren fra Ringkollen til Skansebakken, eller i denne sykkelturen fra Skårer til Bjønnebete. Klikk på det grønne kartsymbolet, og traséen vises detaljert på Geodatas topografiske kart. Klikk på Google Maps-symbolet, og du ser den samme strekningen der. Her har du også mulighet til å klikke deg direkte til Google Earth, hvor turtraséen også vises.

Sykkelruter

Alle sykkelruter vises på kartet, både i Geodata og Google Maps. Dersom du ser på sykkelruta fra Stryken til Trehørningen, og klikker på det grønne kartsymbolet, ser du traséen inntegnet på Geodatas kart. Klikk på Google Maps-symbolet, og du ser ruta i Google Maps. Du ser også andre ruter i samme område. Til venstre ser du den samme rutebeskrivelsen som på selve rute-siden. Nederst til venstre ser du at du kan velge bort "nålene" som markerer steder i dette området, om du ønsker det. Du kan også velge bort de andre rutene.

Steder

Fra menyvalget Steder finner du egne nettsider for mer enn 1.100 steder i Oslomarka, Hadelandsåsene samt Gjøvik, Toten og Land. Alle vises på kartet. Dersom du ser på f.eks. Vesleflåtan, finner du igjen det grønne kartsymbolet fra Geodata. Klikk her, og du ser Vesleflåtan midt på kartet. Ved å klikke på Kartlagsliste (oppe til venstre på kartsiden) kan du velge om du vil se løyper eller sykkelruter i kartet. Nedenfor beskrivelsen av stedet finner du Vesleflåtan markert med rød "nål" i Google Maps.

Områder

På sidene som presenterer de ulike områdene i Marka, er også Google Maps tatt i bruk. Klikker du på f.eks. Østmarka, ser du kartet et stykke nede på siden. Her får du god oversikt over hvor området ligger. Klikker du på Google Maps-logoen, får du opp alle innfallsporter og stuer i Østmarka på en større utgave av kartet. Videre nedover på siden ser du at du også kan klikke deg direkte til visning av alle løyper og sykkelruter i Østmarka, ved hjelp av Google Maps. Føremelding, inkludert i Google Maps-versjon, er også tilgjengelig herfra.