Jeg velger meg april

Marka er fantastisk hele året og noen har vinteren som favoritt mens andre har sommeren som favorittsesong for aktiviteter. Men for oss som liker begge deler er april favorittmåneden.

Ingen sa vel egentlig dette bedre enn Bjørnstjerne Bjørnson:

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,-
i den blir somren til!
For april er brytningsmåneden der du på Østlandet kan velge hvilken årstid du vil oppholde deg i og benytte mulighetene fra. I høyere områder av Marka kan du tyne skiføret til det ytterste i ennu et par uker. Men du kan også sykle på skogsbilveier som har vært brøytet i vinter, og er du fiskeinteressert bør du absolutt kjenne din besøkelsestid når vanner og elveos åpner seg - her står sulten ørret og abbor i kø!

Du møter folk i alle disse grupperingene i Marka nå, men den kanskje mest markante gruppen er de som bedriver vårskiløping til det ytterste. Disse setter ikke bort skiene før alle snøflekker har forsvunnet, og da snakker vi ofte om slutten av mai eller begynnelsen av juni.

Du synes kanskje det høres krampeaktig ut, men du bør absolutt prøve dette en gang, og de nærmeste dagene er nettopp tiden for det! Nå er det meldt sol og varme og snøen trekker seg tilbake dag for dag. Men fortsatt er mulighetene gode i høyereliggende strøk av Marka. Du bør først og fremst satse på skogsbilveier som har vært brukt som løyper i vinter.

Gode utgangspunkter er Skansebakken (du må gå på beina noen kilometer) på Gråseterveien i retning Heggelia eller mot Oppkuven via Lysedammene. Ringkollen - her ble lysløypa preparert senest i dag. Gå f.eks. mot Vambu og Spålen eller nordover mot Mosjøen og Tverrsjøstallen og Sinnerdalen. Svartbekken - alltid en sikker vinner for skiinteresserte. Her kommer snøen tidlig og går seint. Gå mot Gjerdingen og benytt veien langs nordsiden av vannet. Mylla - veien langs sydsiden av vannet holder skiføret lenge. Gå mot Trantjern eller ta opp mot Åssjøen og "Formoløypa". Tverrsjøstallen - løypa nedover Sinnerdalen ligger åpent og ubeskyttet, men foreløpig holder snøen til flotte skiturer.

Til slutt - ikke gå på vannene selv om det er aldri så fristende! Vårisen er skummel!

God april og god tur!


Edit

Flere bilder

Ut på tur - eldre nyheter

08 Mar 2009

Tid for langtur

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Skiføret er fantastisk, dagene lange og formen er kanskje ikke så ille etter flere turer tidligere denne vinteren. Nå er tiden inne for å planlegge en ordentlig langtur, kanskje med overnatting på en av de mange markastuene du kan lese om i Markadatabasen.

19 Feb 2009

Ski!

Av Redaksjonen | Ut på tur

Du har sikkert lagt merke til det, og har nok sett det i avisen også: Det er veldig populært å gå på ski! Det er ingen tvil om at denne nasjonale vinteraktiviteten er i sterk vekst i Oslo-området.

21 Jan 2009

Bedre kart i Markadatabasen

Av Redaksjonen | Ut på tur

Lurer du på hvor kartet er i Markadatabasen? Kartet er over alt, det! Alt i Markadatabasen vises nemlig på kart. Og tilbudet blir stadig bedre.