Kart er i vinden som aldri før

Markadatabasen er full av ulike kart som viser løyper, sykkelruter, steder, turer og tilmed noen ganger kartfestede bilder. Skiforeningen benytter for tiden Google Maps og Google Earth for å vise ulike oversiktskart og planleggingskart, og systemer fra Geodata for mer presise topografiske kart. I løpet av vinteren kommer vi dessuten med en ny og forbedret karttjeneste.

Digitale kart og programvare for å vise og vedlikeholde kart har begge deler tradisjonelt vært dyrt, lite tilgjengelig og forbeholdt de med tykk lommebok. Med de siste årenes utvikling av rimelige GPSer (i mobiltelefoner f.eks.) ser man imidlertid mye mer utbredt bruk av digitale kart i alle sammenhenger på nettet. Geocaching, Flickr, Googles Picasa, Google Maps/Earth er bare noen få eksempler på tjenester de fleste har hørt om eller vært borti. I Norge tilgjengeliggjorde forørvig nylig Statens Kartverk en del av karttjenester for ikke-kommersiell bruk. Det har allerede gitt en synergi i form av mange tjenester som er laget på toppen av disse.

Det kanskje mange imidlertid ikke vet er at det finnes en gjeng entusiaster som har som prosjekt å "kartlegge hele verden" og gjøre kartmaterialet åpent tilgjengelig, i beste Internett-ånd. På mange måter kan dette sammenliknes med dugnadsprosjekter som Wikipedia eller open-source programvareprosjekter. Kartprosjektet kalles Open Street Map (OSM) og har deltagere over hele verden, ikke minst fra Norge. Mange av løypene i Markadatabasen er kvalitetssikret ved hjelp av data fra OSM og med god hjelp fra folkene som driver med OSM i Norge.

Hvis du er mye ute på ski og har tilgang til en GPS, er du hjertelig velkommen til å være med i dette dugnadsprojektet. Det du bidrar med av kartlegging vil kanskje tilflyte Markadatabasen igjen senere. Du finner mer informasjon om hvordan delta på dette på nettsidene til OSM i Norge.

Internett - eldre nyheter

19 Feb 2009

10.000 bilder i Markadatabasen i dag!

Av Redaksjonen | Internett

I dag ble bilde nummer 10.000 lastet opp til Markadatabasen, nemlig Kari Aanonsens flotte bilde fra Tvetjerna. Dermed er et lite jubileum passert i Markadatabasens 11. leveår.

15 Jan 2009

Saken er kart!

Av Redaksjonen | Internett

Visste du at all informasjon i Markadatabasen er kartfestet og at Markadatabasen tilbyr to forskjellige kartsystemer for å vise fram informasjonen? I denne første av flere artikler forklarer vi hvordan Google Maps og Google Earth brukes i Markadatabasen for å vise denne informasjonen.

24 Okt 2006

Oppgradering av Skiforeningens webserver

Av Steinar Kjærnsrød | Internett

Skiforeningens webserver blir ute av drift i perioden fredag 27. oktober kl. 15.30 til søndag 28. oktober kl. 12.00 (senest).