Besøk markastuene i vinterferien!

Marka er mangfoldig når det gjelder løyper og stier, og det gjelder også nettet av serverings- og overnattingssteder. I Markadatabasen går begge typer steder under betegnelsen "stuer".

Stuene utgjør et utrolig viktig tilbud til turfolk, sommer som vinter. Du finner alle typer stuer i Marka, fra ubetjente koier der du kan overnatte, helgåpne store og små serveringssteder, til større helårsåpne anlegg som f.eks. Kikutstua, Løvlia og Vangen.

Mange av de mindre stedene drives på dugnad av speidergrupper, velforeninger, idrettslag og andre typer organisasjoner. Noen tilfeldige eksempler kan være Rajebråthytta, Sagvollstallen, Sterkerud og Trampen.

Felles for alle stuene er at folkene som driver stedet står på for at vi som går i Marka skal kunne ha et tilbud når det gjelder rast og overnatting. Dette er en lang tradisjon når det gjelder Oslomarka, men før i tiden var det vanlig at det var de fastboende på markaplassene som stod for tilbudet. Kjente markaplasser som f.eks. Slakteren, Bonna, Fyllingen, Storflåtan og Heggelia m.fl. tok tidligere i mot overnattingsgjester i helgene. For plassene ga dette en viktig bi-inntekt etter en lang arbeidsuke, men det var litt av et slit å forberede dette innrykket hver helg. Moderne tider gjør at dette tilbudet for lengst er helt borte - den siste opprinnelige markaplassen som hadde et slikt tilbud var plassen Trantjern.

I dag er det til gjengjeld et variert nett av andre typer stuetilbud. Oppdatert informasjon om dette tilbudet finner du selvsagt i Markadatabasen. De fleste av stuene er ikke drevet av Skiforeningen, men på samme måte som med løyper og preppestatus finner du den samlete oversikten her. Dette er muliggjort av et tett samarbeid med de som driver stuene.

Nå ved inngangen til vinterferien bør du gjøre deg kjent med dette tilbudet, for forholdene i Marka er nå eventyrlige. Kanskje du kan finne et område med stuer du ikke tidligere har besøkt? I Markadatabasen finner du informasjon om hvordan du kommer deg dit samt preppestatusen for løyper til og fra stedene. Du kan begynne med å se på:

God tur og god vinterferie - i Marka!